Vandaag de dag is iedereen ervan overtuigd dat mooie verzorgde nagels een keurige en vooral gezonde hygiënische indruk nalaten bij onze medemens.
Steeds meer vrouwen zijn er zich dan ook van bewust dat fraaie en gesoigneerde handen een belangrijk visitekaartje geworden zijn in onze huidige maatschappij.
Tal van labo’s en fabrikanten hebben dan ook ‘handig’ ingespeeld op deze behoefte en hebben ze vertaald in een immens gamma aan producten en nieuwe technieken.

Binnenkort ga ik een blogpost schrijven over het verschil tussen de drie bekendste nagelverfraaiingstechnieken: gelnagels, acrylnagels en gelnagellak. Maar voor we zover zijn, is het beter om eerst de definitie en de functie van de nagels maar ook de alledaagse nagellak en zijn geschiedenis en nog enkele andere zaken toe te lichten. Er komen in de toekomst tot slot ook heel wat facetten van ‘nail styling’ aan bod in mijn posts waarbij onder meer nieuwe trends maar ook het gebruik van de UV lamp en de daarbij horende indicaties en contra-indicaties.

De nagel

Wat is de functie van onze nagels?

Nagels hebben van nature een beschermende functie. Ze ondersteunen onze tastzin, ondanks het feit dat zich in de nagelplaat zelf geen zintuiglijke zenuwcellen bevinden. Toch kun je met je nagels fijne en kleine voorwerpen opnemen, wat met je vingers moeilijker lukt.
Verder spelen de nagels tevens een belangrijke rol bij de warmteverdeling in het lichaam, door de talrijke verbindingstakken tussen de slagaders en aders in het nagelbed.
Hoe snel groeien onze nagels?
De groeisnelheid van nagels is variërend. Teennagels groeien langzamer dan vingernagels en de groeisnelheid van de langste vingers is het snelst, dus van de duim het traagst. ’s Zomers groeien de nagels ook sneller dan in de winter. Ook de leeftijd speelt een rol. Zo groeien de nagels bij kinderen sneller dan bij volwassenen. En als laatste speelt uiteraard de gezondheidstoestand van het lichaam een rol.
Gemiddeld kunnen we stellen dat de groeisnelheid van nagels 0,1 mm per dag is. Dat betekent dat na 10 dagen een nagel 1 mm is gegroeid en na 20 dagen 2 mm.
Normalerwijs vinden we het leuk als onze nagels snel groeien maar als je kunstnagels hebt, die aan de natuurlijke nagel is vastgehecht, is dat minder fijn. Want deze schuiven dus eveneens en daardoor moet je regelmatig je nagels opnieuw laten doen.

 

Nailstyling

De nagelkunst is niets nieuws. Er gaat zelfs een hele geschiedenis aan vooraf maar dat ga ik in deze post niet met jullie delen. Maar net zoals een bleke huid, was de vroegere nagelkunst een manier om je status aan te tonen.
Tegenwoordig lijkt het aanbrengen van kunstnagels geen grenzen te kennen. Het maakt integraal deel uit van onze cultuur en hoe origineler, hoe beter. We laten ons ook steeds meer verwennen door vele talentvolle nagelstylistes en laten er dan ook geen gras over groeien wanneer we een foto delen van onze prachtige kunstwerkjes op instagram. Tegenwoordig kun je dan ook heel wat snufjes terugvinden in de modewereld om je look te blijven optimaliseren en stralend voor de dag te komen. Accessoires waar details van je kleding in terugkomen, het juiste parfum, het bijpassende kapsel en de juiste kleurencombinaties. Maar ook ‘nail art’ speelt een belangrijke rol.
‘Hoe uitbundiger, hoe beter’! Om dit te realiseren biedt de driedimensionale nagelkunst de ideale mogelijkheden. Je ziet dan ook vaak popsterren als Rihanna, Nicki Minaj en Katy Perry met indrukwekkende 3D nagelkunst. Zij helpen op die manier de trends de wereld in. Verder kunnen we niet goed zeggen waar deze kunst is ontstaan. Maar mocht het in Aziatisch land zijn, het zou me niet verrassen.

Fimo

De nieuwste trend in nagelkunst is fimo nagels.
Wat is Fimo? Het is een soort van boetseerklei in allerlei verschillende kleuren. Het werd geïntroduceerd door het Duitse bedrijf ‘Staedtler Gmbh’. De klei wordt niet uitsluitend voor nagels gebruikt maar ook als speelgoed en als decoratie. De figuurtjes gemaakt uit fimo zijn niet meer weg te denken in moderne nagelkunst. Onder de jongeren is het dan ook zeer populair, maar ook volwassen vrouwen zijn er voor te vinden. Het voordeel van fimo-figuren is dat je op een redelijk eenvoudige manier je nagels nog uitbundiger en kleurrijker kan versieren.

 

De simpele nagellak

Nagellak kennen we allemaal. Maar hoe is dit, voor ons, alledaags product nu oorspronkelijk uitgevonden? In China tijdens de Ming dynastie gebruikten vrouwen een mix van bijenwas en gelatine met goud en zilver. Het verbaast je dan ook niet als ik zeg dat deze nagellak zo kostbaar was dat de vrouwen speciaal bewaakt moesten worden tegen dieven.
In Egypte bestonden er ook al vormen van nagellak. Zij maakten gebruik van Henna. Waardoor hun nagels rood waren. Dit toonde dat ze behoorden tot de hoge klasse, net zoals de koninginnen Cleopatra en Nefertiti.
De allereerste moderne nagellak vindt zijn oorsprong bij bedrijf ‘Cutex’ in 1917 die geïnspireerd waren door de autolak tijdens de bloeiende auto-industrie in die tijd.

IMG_5987bew

French manicure

De French Manicure is mijn persoonlijke favoriet. Deze manier van lakken zorgt voor een prachtige ‘natural look’. Omdat de natuurlijke kleur van de nagels enkel versterkt wordt en het fijne lijntje van de nagelranden parelwit gelakt wordt.
Daarbij heb ik vaak dat er een nagel breekt, door bijvoorbeeld te gaan winkelen – en er breekt al-tijd een nagel als ik ga shoppen -. Mooi is dat natuurlijk niet, allemaal lange nagels en 1 korte… Allemaal kort knippen? No way! French Manicure is mijn oplossing. Het is ideaal om het verschil tussen kortere en langere nagels te camoufleren. Want het witte randje maakt de kortere nagels optisch langer.

 

Ik zou deze blogpost graag afsluiten met een weetje:
Waarom zeggen we eigenlijk ‘French’ manicure? Ooit al bij stilgestaan? Is het gewoon omdat het zo chiquer klinkt?
Er wordt gezegd de bekende French Manicure is uitgevonden in Parijs door Max Factor in 1930.
Maar WWD schrijft echter iets anders. Zij zeggen dat een visagist uit de jaren zeventig beweerde de vader te zijn van het idee French Manicure. Zijn naam is Jeff Pink en hij werkte vroeger als visagist op verschillende Hollywoodfilmsets. Verder had hij ook zijn eigen schoonheidswinkel en wou hij een nagelstudio openen. Maar omdat de verkoop niet meezat, wou hij iets nieuws lanceren. Zijn idee viel niet zomaar uit de lucht. Hij speelde het slim door gebruik te maken van zijn connecties in de branche om te vragen met welke beautyproblemen zij te maken hadden.
In die tijd moest in de filmindustrie de kleur van de nagellak overeenkomen met die van de jurk. “Iedere keer als een jonge actrice van jurk veranderde moest haar nagellak ook aangepast worden, soms wel vier keer per dag. De regisseur zei toen tegen me dat hij wel drie uur tijd verloor aan het veranderen van nagellak en tijd is geld in de showbizzwereld”, legt Mr. Pink uit aan WWD.
Daarom kwam hij met het beroemde idee om een wit lijntje te tekenen bovenaan de nagel. Het zag er proper uit en het was een look die bij alle gekleurde jurken paste.
Zijn ingeving sloeg dan ook meteen aan in de film- en modewereld. Omdat hij al snel naar Parijs moest om de nagels te verzorgen van de modellen tijdens de modeshows, ontstond de term French.
Jeff nam al snel een patent op de term ‘The Original French Manicure’ en begon zijn eigen nagelstudio ‘Orly International’.

 

Hier zijn nog enkele simpele nail looks van mij. Als eerste heb ik zwarte, matte nagels gecombineerd met goud en op de tweede foto heb ik gekozen voor kakitinten.

IMG_1912IMG_0960bew

 

Dikke kus

Share:
Louise
Written by Louise
Veel leesplezier op onze blog! Liefs, Louise