Een gezonde hap in de Gentse Overpoort? Past dat wel in dezelfde zin?

De JIMS Fitness was de eerste stap in de goede richting. Maar een hotspot waar je gezond kan eten, is iets waar de Overpoort misschien wel nood aan had en begin dit jaar was het zo ver!
Zukini opende zijn deuren in het nieuwe Octopusgebouw in de Overpoortstraat. De saladebar bevindt zich naast JIMS Fitness en Kruidvat.

Floriane is een échte foodie en had dit nieuw concept meteen gespot. Ze was zelfs één van de eerste klanten tijdens hun opening. Na haar eerste ervaring wist ze ons allen te vertellen hoe verrukkelijk lekker dat slaatje wel  was. Louise houdt dan weer enorm van gezonde voeding en ze besloot daarom om Zukini ook eens uit te testen.

 

Capture1

Als je bij Zukini toekomt, zie je de menukaart in het groot aan de muur hangen. Daarop is te zien dat je een eigen salade kan samenstellen of kan kiezen uit de seizoenssalades. Verder kan je kiezen om de salades ter plaatse op te eten, maar je kan ze ook meenemen.

Zukini 3

Eigen salade

principe

  1. Je begint met een bladsla te kiezen. Er zijn 4 verschillende soorten.
  2. Vervolgens kies je 3 keer een groente/fruit.
  3. Daarna kies je 1 premium.
  4. 1 proteïne is het volgende dat je mag toevoegen.
  5. Je hebt keuze uit 5 dressings.
  6. Als laatste kies je nog een topping.

Wat vond Louise ervan?

Ik weet nooit wat ik moet kiezen als ik voor de eerste keer ergens binnenstap. Dit gevoel had ik ook toen ik voor het eerst naar Zukini ging.

De eerste keer koos ik een seizoenssalade maar de tweede keer waagde ik er mij toch aan om zelf een slaatje samen te stellen. Er is een zeer ruime en gevarieerde keuze aan ingrediënten. Een echte ‘foodheaven’ als je het mij vraagt maar dit maakt het kiezen nog moeilijker. Ik vroeg daarom om het advies en de voorkeur van de jongen achter de toog.

Mijn bevinding was zeer positief. Ik vond het leuk dat ik mijn slaatje zelf mocht samenstellen. Het aanbod aan seizoenssalades is niet zo ruim dus de mogelijkheid om te experimenteren en nieuwe combinaties te creëren biedt zeker een meerwaarde.

Ik raad als premium de geroosterde zoete aardappel aan. Samen met honing en kaneel is dit echt verrukkelijk. Verder kies ik altijd de avocado maar deze is soms nog niet helemaal rijp.

Wat vond Floriane ervan?

Toen ik voor het eerst Zukini binnenstapte, wist ik totaal niet waaraan ik me kon verwachten. Ik stapte wat onzeker binnen en keek naar de menukaart aan de muur… De seizoenssalades spraken me helaas niet echt aan, dus ik koos ervoor om zelf een salade samen te stellen. Het was natuurlijk nog maar net open en je kon duidelijk merken dat nog niet alles gesmeerd liep. Hoewel ik mijn salade overheerlijk vond, had ik toch een aantal bedenkingen. Je kon er namelijk geen ‘gewone’ sla krijgen etc.

Nu ik er onlangs weer eens ben gaan eten heb ik gezien dat er aan bijna alles al wat gesleuteld is en dat vind ik heel positief! Er staat nu bijvoorbeeld veldsla op het menu en niet enkel meer kool en spinazie en ook de toppings zijn toegankelijker geworden (Niet iedereen is even avontuurlijk op het vlak van eten!). Het enige wat voor mij een issue blijft, is toch de prijs. Voor mij is Zukini dan ook eerder een plaats om af en toe eens te lunchen, als ik mezelf eens wil verwennen.

IMG_5248bew

Seizoenssalades

Tijdens één van de bezoekjes aan Zukini hebben Louise en Floriane ook elk een seizoenssalade uitgeprobeerd. Deze salades kan je gedurende de zomermaanden bij Zukini eten en tijdens de wintermaanden komen er andere salades op het menu. Hieronder vertellen Floriane en Louise wat zij van de seizoenssalades vonden.

Gerookte zalm met romige soja-balsamicodressing

Louise probeerde deze salade met vis voor 8 euro. De basis voor deze salade was veldsla met zwarte rijst. Daarop kwam een gekookt scharreleitje, wat babymaïs, een halve avocado (dit was helaas op, dus kreeg Louise boontjes ter vervanging) en bovenop de salade werden nog sesamzaadjes gestrooid.

Wat vond Louise van deze salade?

Veldsla of ezelsoor heeft een lekkere notensmaak. Ik ben van mening dat deze slasoort altijd een goed idee is. De groene bladgroente is bovendien rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal tegen stress.

Ik had nog nooit eerder zwarte rijst gegeten. Ik vond het zeer lekker en het paste zeker in het slaatje. Blijkbaar is de rijst zelf eigenlijk wit maar is het vliesje zwart/paars. Onlangs las ik dat Amerikaanse wetenschappers beweren dat zwarte rijst wel eens een ‘superfood’ zou kunnen zijn.

Verder is de romige soja-balsamicodressing een zeer goede combinatie met de gerookte zalm.

Deze combinatie is zeker een aanrader. Zeer lekker én gezond!

 

IMG_4452bew

Mediterraanse falafel met Tzaziki dressing

Floriane heeft deze veganistische salade uitgeprobeerd. Hij kost 7,50 euro. Het hoofdingrediënt van deze salade is de courgette pasta (courgette sliertjes). Daarop lagen er kerstomaatjes, komkommer, stukjes rode ui en een aantal zwarte olijven. Er lagen vier balletjes op en als laatste ingrediënt werden er ook gekruide gekiemde zaden over gestrooid. Bij deze salade werd er Tzaziki geserveerd.

Wat vond Floriane van deze salade?

Ik heb dit gekozen omdat de combinatie van alle ingrediënten me wel lekker leek (en ik had ook al veel foto’s ervan gezien op Instagram, hihi). Een student leeft (meestal) met een beperkt budget en daarom vind ik het op zich redelijk duur. Ik kreeg een wel enorme portie die ik helaas niet volledig op kreeg, maar ze gaven me de rest mee naar huis. Een idee voor hen is misschien om te werken met maten, want dan heb je het zelf meer in de hand en dan ben je niet verplicht om zo’n grote salade te nemen.

Alle producten zijn supervers en dat kan je proeven aan elke hap die je ervan eet. De salades worden ook met heel veel toewijding gemaakt. Ik vond de balletjes wel wat aan de droge kant, dus die heb ik niet allemaal opgegeten, maar ik was aangenaam verrast door de courgette pasta! Overheerlijk! De tzaziki was ook superlekker! Ik was zeker en vast overtuigd van deze salade! Mmmm!

IMG_4455bew

Om mee te nemen

Zukini speelt graag in op het feit dat ze midden in de studentenbuurt zitten en er is voor gezorgd dat je de salades ook kan meenemen. Ook als je het ter plaatse eet en je het niet allemaal op krijgt, krijg je de overschot in een doggybag mee naar huis.

 

IMG_5244bew

 

Zukini is voorzien van een zeer mooi en modern interieur. Het is een zeer open en goed verlichte ruimte. Wifi is uiteraard ook aanwezig waardoor je tijdens je bezoek je lunch kan delen op Instagram (hashtag: #zukinigent). Je kan Zukini natuurlijk ook liken op Facebook. Zukini is elke weekdag open van 11 uur tot 20 uur (op vrijdag tot 18 uur) en gesloten tijdens het weekend.

 

Wij zijn absoluut overtuigd van Zukini! Maar foodies zoals we zijn, hopen we dat het menu in de toekomst nog uitgebreid wordt met (groene) smoothies en herbruikbare meeneemdoosjes.

 

 

Laat het smaken!

xxx

Floriane & Louise

 

Sharing is caring!
Share: