Duiken in open zee stond al lang op mijn bucket list. Na een eerste introductieduik in Cuba wist ik het zeker: ik wilde een duikbrevet halen. Tijdens onze rondreis door Mexico afgelopen november volgden we een duikcursus én behaalden we uiteindelijk ons PADI Open Water certificaat. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar ik vond het su-per cool.

PADI Open Water Duikbrevet

First things first: wat is een duikbrevet? Om te ‘mogen’ duiken moet je een diploma behalen. Zonder dit diploma zullen duikshops je bijvoorbeeld geen materialen verhuren. En da’s maar goed ook, want uiteraard kan er onderwater best wat mis gaan. Safety first, natuurlijk! Wij behaalden ons brevet met PADI (Professional Association of Diving Instructors), een van de bekendste duiktrainingorganisaties. Met dit brevet mag je duiken met een buddy tot een diepte van 18m. Je hoeft in principe niet met een instructeur of divemaster te duiken en kan er gewoon met z’n tweetjes op uit trekken. Maar uiteraard hoeft dat niet, zo voelen wij ons nog niet comfortabel genoeg onder water en zullen we voorlopig enkel duiken met een begeleider. De cursus duurt 3 à 4 dagen. Je kan de cursus in het buitenland volgen, maar ook in België bestaan er verschillende duikscholen. Duiken is jammer genoeg geen goedkope hobby. Wij betaalden voor onze duikcursus zo’n €330 per persoon, maar het hangt heel erg af van locatie tot locatie. Eens je je certificaat gehaald hebt, kan je daarna ‘fundiven‘. Prijzen variëren heel erg, maar een duiktrip met 2 duiken en incl. materiaal kost in Mexico zo’n €75. In Azië kan je nog goedkoper duiken, maar in andere landen is het vaak duurder. duiken mexico

Theorie – zwembad – open zee

De cursus bestaat uit 3 delen: theorie, duiken in het zwembad en duiken in de open zee. Het theoretische deel bestaat uit een handboek en een DVD met filmpjes. Aan het eind van de duikcursus moet je een examen afleggen. Je kan ervoor kiezen om het theoretische deel thuis af te werken (bijvoorbeeld met e-learning), zodat je op je vakantiebestemming enkel nog een (verkort) examen moet afleggen. Dit is vaak iets duurder. Het tweede deel van de cursus bestaat uit oefeningen in het zwembad. Je leert alles over veiligheid, je duikuitrusting en je doet een heleboel oefeningen in het zwembad die je later ook in de zee zal uitvoeren. Daarna komt het echte werk: duiken in de open zee. Om je duikbrevet te behalen moet je minimaal 4 duiken maken en een aantal oefeningen succesvol afwerken. Afhankelijk van de bestemming waar je de duiken doet, ga je vanaf het strand (shore diving) of een boot (boat diving) het water in. Je doet meestal twee duiken na elkaar op één dag, met een korte pauze tussenin (oa. voor het wisselen van de zuurstoftank). duiken mexico

Mijn ervaring

Zoals je hierboven al kon lezen, verliep het duiken voor mij niet zonder slag of stoot. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost – letterlijk ? – maar ik vond het een fantastische ervaring. Het onderwaterleven is wondermooi, je ziet duizenden vissen, prachtig koraal & komt er helemaal tot rust.

Kiezen van een duikschool: Underwater Mexico

Terug naar het begin, naar het kiezen van een duikschool in Mexico. Op voorhand deed ik best wat research en vond ik het belangrijk om voor een kleinschalige duikschool te kiezen. We besloten de cursus te volgen bij Underwater Mexico, een duikschool die de Nederlandstalige Rolin & haar Mexicaanse vriend Antonio uitbaten in Playa del Carmen. Mijn vriend en ik hadden geluk want we konden de cursus gewoon privé met z’n tweetjes volgen. Instructeur Antonio bleek fantastisch. Hij was geduldig, flexibel en gewoon ook ’n heel erg toffe kerel.

Dag 1: oefeningen in het zwembad

Op onze eerste dag deden we alle oefeningen in het zwembad. De meeste oefeningen gingen best goed, maar bij de gevreesde oefening ‘mask removal’ ging het steeds mis. Het lijkt een makkelijke oefening om je duikmasker af te nemen onderwater, maar het is eigenlijk moeilijk. Bij deze oefening heb je steeds de reflex om in te ademen door je neus, maar onder water is dat natuurlijk onmogelijk. Ik had erg veel moeite om de oefening onder de knie te krijgen, en stopte al bijna met de cursus nog voor we in zee waren gegaan. But I did it!

Dag 2: duiken in Playa del Carmen

Ook het duiken in open zee bleek niet van een leien dakje te gaan. Op dag twee zouden we twee duiken doen vanop een bootje op zee, met 15 minuutjes tijd tussenin om de zuurstoftanks te verwisselen en even bij te komen. De eerste duik ging vlot en ik was meteen verbaasd over de mooie onderwaterwereld. Tussen de twee duiken in werd ik echter meteen zeeziek op de boot. Ik gaf het opnieuw bijna op, maar met wat hulp van Antonio en de kapitein ging ik opnieuw de zee in voor de tweede duik. En opnieuw was ik flabbergasted van al dat moois. duiken mexico

Dag 3: duiken in Isla Mujeres

Na dag twee was ik zowel fysiek als mentaal eigenlijk helemaal op. Ik voelde me erg ziek en zag het niet zitten om de dag nadien opnieuw twee duiken te maken. Ik wou niet opgeven en de cursus een andere keer vervolledigen, en gelukkig kon dat met Antonio. We besloten om de andere duiken pas op het einde van onze reis te doen. Een van onze laatste dagen in Mexico gingen we daarom nog twee keer duiken op Isla Mujeres. Ik werd (ondanks medicatie) opnieuw erg zeeziek tussen de duiken door, maar zowel Jonas en ik behaalden uiteindelijk ons duikbrevet. WOW!

duiken mexico

En nu?

I love it! Ik moet op zoek naar de juiste pilletjes om niet meer zeeziek te worden, maar ik krijg het duiken maar niet uit m’n hoofd. Mijn vriend en ik hebben zelfs al een volgende vakantie naar Egypte op de planning staan die helemaal in teken staat van duiken en waar we ons ‘advanced‘ duikbrevet willen behalen. Daarnaast ben ik ook heel erg trots op mezelf dat ik niet opgaf en dat we nu op onze volgende reizen, op verschillende plekken ter wereld kunnen duiken. Mermaid alert!

Op zoek naar meer travel?

Xx Hanne
Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.