De leukste reisbestemmingen moeten niet per se ver zijn! En daarom ging ik deze zomer op citytrip naar de Vlaams-Brabantse provinciestad Diest en beleefde een bijzonder fijne tijd. Ontdek in deze blogpost wat het charmante middeleeuwse stadje allemaal te bieden heeft.

Als iemand me vertelt dat ze kiezen voor een ‘staycation’ dan knik ik heel begripvol. Want de omslachtige reisadviezen zorgen er nu eenmaal voor dat we meer en meer ons eigenste piepkleine landje zijn beginnen te ontdekken en tegelijkertijd meer leren appreciëren. Ik trok naar Diest maar wat kan je allemaal doen tijdens een weekendje Diest? Wel, de stad heeft vele gezichten. Bereid je voor op culinair genieten, shoppen, een rijke historie en prachtige natuur.

Doe-tips

Wandelen

De toeristische dienst van Diest overlaadt je met prachtige en duidelijke flyers met prachtige wandelingen. Heb je geen tijd om langs te gaan? Dan kan je het knooppuntennetwerk van de Merode volgen. Hieronder vind je drie opties.

 • Wandelroute: Diest – Schaffen – Modenstede
  Deze wandeling begint aan het station van Diest.
  Ps: kan jij onderweg een parachutist spotten?
  373 – 284 – 263 – 413 – 337 – 63 – 282 – 252 – 51 – 254 – 373.
 • Wandelroute: De Deurnewandeling
  De wandellus start aan de Sint-Engelbertuskerk in de J. Sweygersstraat in Deurne-Diest. Passeer langs het Kievitkasteeltje met bijhorende boerderij en klim over de 50m hoge Rodenberg waar je een kleine wijngaard kan vinden.
  937 – 940 – 941 – 928 -938 – 929 – 937
 • Wandelroute: Langs de Lourdesgrot van Webbekom
  Je vertrekt aan Provinciedomen De Have Maan in Diest. Onderweg passeer je uiteraard de Lourdesgrot (902) maar kan je ook genieten van een lekker ijs bij knooppunt 272 of een koffie bij ’t Stamineeke aan knooppunt 93. Zin in een appel? Wandel dan bij knooppunt 902 een stukje richting 910.
  272 – 95 – 93 – 901 – 902 – 903 – 906 – 907 – 908 – 904 – 95 – 272
Diest

Verken Diest centrum

Slenter zeker door de kleine stad om de vele bezienswaardigheden en monumenten te bewonderen. De stad behoort namelijk samen met Breda, Dillenburg en Orange tot de Unie van de Oranjesteden. En van die rijke historie tref je in de binnenstad en aan de rand dan ook overal stille getuigen aan. Je vindt er namelijk het grootste aantal erfgoedsites per vierkante meter van heel Vlaanderen én niet te vergeten instagramwaardige spots.

Diest
Diest

Een bezoekje aan de gasthuisapotheek

Wat zeker niet mag ontbreken aan je weekendje Diest, is een bezoek aan de gasthuisapotheek. Deze authentieke apotheek dateert uit 1710 en is daarmee één van de oudste apotheken uit het land.

Diest apotheek

Kajak op de Demer

Houd je van avontuur en de natuur? Dan kan je dankzij Fun2Rent kajakken van Diest naar Zichem.  

📷 Robin Dams
Diest kajak

Diest op de fiets

Dat je in Diest goed zit om te fietsen hoef ik je misschien niet te vertellen? Diest staat blijkbaar al jarenlang bekend als fietsvriendelijke stad en dat kan ik beamen. Want vanuit de stad zit je namelijk meteen op het fietsroutenetwerk van drie provincies en dat is goed voor 1800 km fietspaden door glooiende landschappen en pittoreske dorpen.

Hier vind je enkele suggestielussen.

Verkies je eerder niet-platgetreden paden in de hobbelige natuur in en rond Diest? Dan is het parcours van Dwars door het Hageland met een wirwar aan rustige grindwegen iets voor jou! Neem je eigen fiets mee of huur ter plekke een stadsfiets of mountainbike.

Restauranttips

Nooi & Butan

Op zoek naar inspirerende ontmoetingsplek in het hart van Diest? Dan is Nooi de place to be. Nooi zorgde tijdens ons bezoek voor een prachtige setting, een overload aan gezelschapspelletjes en Butan verzorgde een stevige, overheerlijke brunch.

Het adres: Scholenstraat 3 (Nooi), Ketelstraat 22 (Butan).

Croq ’n more

Ga voor een lekkere lunch zeker langs bij Croq’n more.

Het adres: Grote Markt 25, 3290 Diest

De nieuwe haan

Zin om lekker te gaan dineren? Of zin in een héél goeie cocktail? Say no more!

Het adres: Grote Markt 19, 3290 Diest

Johnny Flamingo

Voor de lekkerste hamburger moet je zeker hier zijn. Een echte aanrader is de burger met gegrilde mango. Smullen maar!

Het adres: Koning Albertstraat 59, 3290 Diest

Ga picknicken

Er zijn een heleboel picknick hotspots verspreid over de leukste plekjes in Diest. Je vindt een overzicht bij de toeristische dienst maar hierbij al enkele opties: aan de kaai, Boerenkrijgplein, stadspark De Warande, park Cerckel, Sint Jansruïne, Provinciedomein De Halve Maan of aan de citadel.

De Grote Markt is een sfeervolle plek met mooie 17de- en 18de-eeuwse gebouwen voor een terrasje in de zon.

Verblijf

Overnacht, net zoals ons, in middeleeuwse oase van rust in het hart van de stad. Het betoverend mooie Begijnhof is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Diest. Het staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Sfeervolle aanraders: Guesthouse @Home en Guesthouse Xaverius. In de binnentuin kan je ook gaan glampen onder de sterren in de ‘De Sterrenkijkers’.


Ben jij al eens in Diest geweest of staat het op jouw lijstje? Laat dan zeker een reactie achter onder deze blogpost.

Meer info vind je op: https://www.toerismediest.be


Op zoek naar meer tips?

Bedankt voor het bijzonder leuke weekend: Stad DiestSound of CCaptured by VYoung Wild Free, SomsOokHeimweeTjoolaardDamso Visuals

Liefs,
Louise

Disclaimer: deze blogpost bevat een samenwerking, maar dat beïnvloedt in geen geval de eerlijkheid en oprechtheid waarmee dit artikel tot stand kwam.

Share:
Louise
Written by Louise
Veel leesplezier op onze blog! Liefs, Louise