Genk - C-mine

Heb jij zin om er even tussenuit te gaan en te genieten van een welverdiende vakantie? Dan komt deze blogpost waarschijnlijk als geroepen!

In het begin van de zomer ontdekten we namelijk een glimp van wat de stad Genk te bieden heeft. Voor wie geïnteresseerd is in een bezoek aan de Limburgse provinciestad, deel ik graag enkele doe-tips en culinaire aanraders die we geprobeerd hebben.

Genk

Doe-tips

Wandelen

Geen zorgen. De toeristische dienst van Genk overlaadt je met duidelijke flyers vol prachtige wandelingen. In eerste instantie raad ik je sowieso aan om het centrum te ontdekken want het barst van de architecturale parels.

Leer bij over het rijke mijnverleden

Tip 1: Thor Park

Mijn vriend stond te popelen om meer bij te leren over het mijnverleden. Daarom gingen we naar Thor Park en namen we deel aan een museumbezoek. Tijdens de rondleiding van anderhalf uur leidde een ex-mijnwerker ons rond in het Mijndepot van Waterschei en kwamen we bijzonder veel te weten!

Je kan de rondleiding volgen op dinsdag t.e.m. zondag (13:30 of 15:30) voor €5 per persoon.

thor park

Tip 2: C-Mine

C-mine is de voormalige mijnsite van Winterslag in Genk en het is zeker de moeite om eens een kijkje te gaan nemen. Verder is er ook een belevingsparcours met audiogidsen waarmee ze je op een vernieuwde manier onderdompelen in het mijnerfgoed.

Good to know: je moet je ticket voor de expeditie op voorhand bestellen.

C-mine

Tip 3: Bokrijk

Bokrijk inspireert jong én oud met een mix van erfgoed en vakmanschap. Wij hebben Bokrijk niet bezocht tijdens ons bezoek maar zijn er wel langs gefietst. Ik herinner me wel dat ik er als kind geweest ben en dat ik het heel impressionant vond.

Tip 4: Labiomista

Persoonlijk waren we niet zo’n fan van het kunstzinnige Labiomista. Maar als je fan bent van kunst, dan kan je zeker het 24 hectare levend kunstwerk van Koen Vanmechelen smaken. De creatieve hotspot staat namelijk op de fundamenten van het mijnverleden en de oude dierentuin van Zwartberg.

Fietsen

In Genk zit je meteen goed in het zadel. Het fietsroutenetwerk loodst je van de ene hotspot naar de andere.

Haal zeker de gratis fietskaart af in het bezoekersonthaal van C-mine, Kattevennen of LABIOMISTA. Het is ook verkrijgbaar in het stadhuis van Genk, Bibliotheek Genk-Centrum, Fietspunt station en de deelnemende lokale fietshandelaars. Bekijk zeker ‘fotogeniek fietsen’ boordevol Instagram-worthy tips. Wij deden de blauwe fietslus van 40km. Het was een heel mooi tochtje waarbij we reden in het centrum, Kattevennen en nabij Bokrijk fietsten we door het water, zonder nat te worden.

Wij huurden een tandem bij Fietsparadijs Limburg. We kozen om de fiets op te halen aan het fietspunt station. Wij parkeerde onze auto voor €5 een hele dag aan het station. Er is ook een gedeeltelijke gratis parking aan de Molenvijver. Maar dit kan ook aan Kattevennen of C-mine. Waar je kan parkeren, vind je terug op de fietskaart.

Genk - fietsen

Restauranttips 🍽

La Posta

De Vennestraat is sinds jaar en dag een begrip voor wie lekker wil gaan tafelen en wil proeven van een multicultureel culinair aanbod in Genk. Fotografe Noortje Palmers raadde meteen La Posta aan want het authentieke Italiaanse restaurant is bij uitstek een culinaire hoogtreffer en staat bekend om hun zo vaak geroemde Italiaanse gastvrijheid.

Het familiebedrijf fungeert ondertussen ook als groothandel van exclusieve Italiaanse producten en levert aan heel België. Wij ontdekten dat ze zelfs bij de delicatessenzaak Van Poeck uit Sint-Niklaas leveren. In het restaurant is ook een shop aanwezig. Wij konden ons niet inhouden en kochten een Grappa.

Genk - La posta
Genk - La posta

Hotel Stiemerheide

Het keukenpersoneel serveert seizoensgebonden producten en moderne Belgische en Franse gerechten. Persoonlijk vond ik het heel lekker en ook supermakkelijk omdat je je niet meer met de auto, taxi of fiets hoeft te verplaatsen.

Het adres: Wiemesmeerstraat 105, 3600 Genk

Genk - Hotel Stiemerheide

Ga picknicken

Er zijn een heleboel picknick hotspots verspreid over de leukste plekjes in Genk. Je vindt een overzicht bij de toeristische dienst maar hierbij al enkele opties:

  • tussen de schachtbokken
  • aan de voet van de terril (achter Thor Central)
  • in een cocon (Kattevennen-  net achter het onthaalgebouw )

Tip: Je kunt een picknickmand boordevol Genkse (multi)culinaire specialiteiten bestellen via visitgenk.be/picknicken.

Geniet van een terrasje 🍹

Permanente klassiekers

  • Taverne De Krater – Kattevennen

Pop-ups

  • Zomerslag: Een artistiek zomerfestival onder de torens op het C-mine plein.
  • Thor Terrazza: een hip outdoor zomerterras aan het Thor park van restaurant Partaasch.
  • Nomadland – Labiomista

Meer terrassen vind je op iedereenterrast.be.

Genk - thor park

Extra tip

Geniet tijdens je verblijf in Genk of tijdens je fietstocht, net zoals ons, van 3 drankjes/hapjes dankzij de ‘Hapjesbon’. De bon is verkrijgbaar voor €10 per persoon in het bezoekersonthaal van C-mine, Kattevennen en Labiomista.

Verder is er ook nog de ‘Food & Co’ flyer, die neemt je mee op een tocht door de Vennestraat. Je vindt de flyer gratis aan het bezoekersonthaal van C-Mine.

Genk - hapjes bon
Genk - hapjes bon

Ons verblijf in Genk

Hotel Stiemerheide

Het stijlvolle Hotel Stiemerheide is uniek gelegen in het Limburgse Kempen. Het heeft een panoramisch uitzicht op de golfbaan Spiegelven met 18 holes en het aangrenzende landschap zorgt voor een rustieke sfeer. 

Genk - Hotel Stiemerheide
Genk - Hotel Stiemerheide

Daarnaast is het een van de belangrijkste toegangspoorten tot het natuurgebied Hoge Kempen. Dankzij gratis fietsen van hotel kan je meteen de omliggende natuur gaan ontdekken en genieten van de rust en stilte. Het is uiteraard ook mogelijk om deel te nemen aan talloze excursies indien gewenst.

Good to know: neem zeker je zwemkledij mee want het hotel beschikt over een zwembad en sauna

Genk fietsen

Ben jij al eens in Genk geweest of staat het op jouw lijstje? Laat dan zeker een reactie achter onder deze blogpost.

Meer info vind je op deze website of bekijk mijn Instagram story highlight.


Op zoek naar meer tips voor een weekendje weg?


Liefs,
Louise

Share:
Louise
Written by Louise
Veel leesplezier op onze blog! Liefs, Louise