Een miskoop is snel gebeurd. Dan hangt het daar in je kast… als een doorn in je oog. Je wordt kwaad bij het aanzien van dat ene kleed. “Waarom heb ik dat toch gekocht?!”. Het is een fenomeen dat mij al dikwijls overkwam. Ondertussen gebeurt dat zelden, dankzij enkele harde lessen, die ik vandaag met jullie deel.

Hoe vermijd ik miskopen?

Hier enkele tips en de realiteit geserveerd voor de shopping queens onder ons. Weet dat ik dit schrijf uit mijn fouten (de humoristische toon komt uit zelfspot). Je hoeft niet akkoord te gaan, dit is wat ik mijzelf voorhoud als ik ga winkelen.

Luister niet naar je vriendinnen of lief

Love my girls though <3

Ze zien je graag, je vriendinnen. Je lief misschien ook. Ze houden zoveel van je dat ze gewoonweg alles goed vinden. Al mijn vriendinnen zijn echte fashionista’s, babes en engelen. Ze zijn meestal ook heel eerlijk. Staat je goed/staat je niet goed. Toch zijn geliefden vaak te positief (of te negatief). Daarbij hebben zij ook een heel persoonlijke stijl en heeft iedereen bepaalde voorkeuren. Als je gaat shoppen en je vraagt de mening van een vriendin, niet luisteren (tenzij het een bevestiging is van je angst/enthousiasme). Jij weet wat je leuk vindt, jij weet wat jou het beste staat.

Dit kan ik aandoen voor die ene speciale gelegenheid die nooit komt

Ja je hebt zo’n druk sociaal en perfect leven op Instagram. Love it, you do you. Maarrrr, sorry to burst your bubble, tenzij je prinses Meghan Markle bent, heb je echt niet zoveel gelegenheden op de agenda staan. Dus stop met “event-kleren” te kopen. Die doe je amper aan en ze zijn vaak snel uit de mode (en duur). Ik weet dat het leuk is, die mooie dromerige jurk of jumpsuit maar ga je die echt dragen? Wat mij meteen bij m’n volgende punt brengt:

Dit kan ik aandoen op het werk/school

https://www.instagram.com/p/BiWHwHjDDBY/?taken-by=flovandevelde

Ja goed! Dat is de juiste ingesteldheid. Telkens als ik in een pashokje sta, stel ik mezelf deze vraag: kan ik dit dragen op het werk? Het doet zeer maar werk/school is de plaats waar je het meeste tijd spendeert. Dus als je in dat pashok staat en die decollété van die fantastische bloes is dieper dan de Grand Canyon, nee, dat kun je niet aandoen op het werk/school.

De jeugd is gek

https://www.instagram.com/p/Bi5G7q0nZU7/?taken-by=daniellecohn

Dit was een bijzonder pijnlijke les. Je weet wel die shortjes die tussen je billen kruipen? Dat kon als je 16 was, want iedereen wou toen “sexy en volwassen” zijn. Op 26… not so much. Anekdote: moeder en 21-jarige Flo in de Brandy Melville met een bil ontblotende short en een crop top. Een opmerking volgt: Florence, ben jij hier niet een beetje te oud voor? Heb toch wat klasse. I cry. Even serieus, je mag van mij dragen wat je wil maar laat je gewoon niet beïnvloeden door de jeugd. Want die zijn gek. En zo vermijd jij een heleboel kleren die je niet durft aan te doen.

Crop tops met lange mouwen zijn satan

Een zomeritem met lange mouwen is een wolf in een schaapspak. Ziet er goed uit, maar je zweet je kapot. Ik kocht vorig jaar een crop top t-shirtje met lange mouwen in de winter. Ik kan het nooit aandoen want het is te koud voor de winter en te warm voor de zomer. Dit is dus een heel erg persoonlijke.. maar je bent gewaarschuwd.

Goedkope miskopen zijn nog altijd miskopen

Ik weet het.  H&M, Bershka, Pull&Bear, Zara, etc. Ze zijn zo makkelijk en betaalbaar. Maar het is en blijft fast fashion. Items die snel komen en gaan. Ik ben niet tegen deze ketens, ik ga er zelf ook af en toe. Maar laat je niet vangen aan: het is maar 10 euro dus ik koop het gewoon. Het blijft later 10 euro die je niet aandoet. 10 euro waar je iets ander mee kon doen. Daaropvolgend:

Durf te investeren

Niet iedereen heeft evenveel kapitaal, dat begrijp ik. Maar sommige stukken zijn te handig om niet te hebben. Voor mij zijn dit enkele items die ik ALTIJD kan combineren en inschakelen: een wit hemd en witte t-shirts, een zwarte jeansbroek, een paar boots, een leren vestje, een jeansvest, een little black dress, een leuke regenjas, etc. Ik koop zeker “speciallekes”, maar de basics zijn het belangrijkst om in huis te hebben. Sommige dingen zijn tijdloos en in die stuks kun je dan ook best investeren.

Twijfelen = nee

Als ik een kwartier moet nadenken over een stuk, dan koop ik het niet. Als je lang twijfelt, betekent dat dat je weet dat dit hoogstwaarschijnlijk een verloren stuk is. Laat het liggen, je komt ongetwijfeld nog mooie dingen tegen. Denk je de week erna nog steeds aan dat ene ding? Dan kun je het alsnog kopen.

You do you boo

Durf jezelf te zijn. Je moet geen trends volgen, je moet geen kleur dragen als zwart jouw tried and true is. Je moet helemaal niks. Je moet deze tips ook niet volgen. Draag waar jij je helemaal goed in voelt. Als je in het paskot ook maar een seconde NIET denkt: ik ben fucking fabulous, laat het dan liggen. Onzeker en zelfbewust op straat rondlopen is niet ok. Kleren moeten comfortabel zijn, niet alleen fysiek maar ook mentaal.

Ik heb nog een heleboel tips. Een stuk specifiekere tips over bepaalde kleuren, combo’s, trends enzovoort maar ik wil jullie niet overladen. Als er interesse is, schrijf ik met plezier een deel twee 😉

Veel liefs,

Flo

Share:
Flo
Written by Flo
Hi! Ik ben Flo, une petite Gantoise die behoorlijk veel passies heeft. Noem mij een beauty geek, & Other Stories addict, gamer en blogger. I love all of it!