Koekoek! Moet ik nog vertellen wat voor tijden het zijn voor ons? Jup: druk druk druk! Ook ik merk de gevolgen van de stageperiode. Ook al woon ik nu, heel tijdelijk, tijdens de week samen met mijn vriend in een studio in Gent, het lijkt wel alsof we elkaar net minder zien! Daar hebben we nu iets op gevonden: een ‘ons-avondje’ om de week af te sluiten én de koelkastrestjes op te gebruiken.
We kochten enkel extra tortilla’s en voor de rest konden we met de overschotjes drie verschillende aperitiefhapjes of tapas maken. Daar vertel ik vandaag iets meer over!
Tomatensalsa (voor bruschetta)
Eigenlijk ben ik totaal geen fan van tomaten, maar in een salsa, goed gekruid en op een getoast broodje vind ik het heerlijk!
Dit heb je nodig:
2 tomaten
1 ajuin
olijfolie
basilicum (vers of gedroogd)
oregano (vers of gedroogd)
peper
zout
Zo maak je het:
Verwijder de zaadjes en snijd de tomaten in blokjes. Eventueel kun je de tomaten op voorhand schillen, iets aangenamer in de mond, maar daar had ik nu het geduld niet voor. Snijd ook de ajuin en -indien vers- basilicum en oregano fijn. Meng in een kom alles door elkaar en voeg 2 eetlepels olijfolie en een beetje peper en zout toe.
Klaar! Ideaal voor op een gewoon toastje, of op gegrild en gekruid stokbrood (bruschetta).
Guacamole
Dit heb je nodig:
1 (rijpe!) avocado
1 limoen
harissa of een rode peper
olijfolie
peper
zout
Zo maak je het:
Plet de avocado en voeg het sap van een limoen toe. Meng ook een eetlepel harissa en 2 eetlepels olijfolie erdoor. Kruid af met peper en zout. Eventueel voeg je nog een fijngesneden tomaatje en een beetje ajuin toe. Simple as that!
Harissa gebruik ik vaak in (tomaten)sauzen om het geheel pikanter te maken. Daarom heb ik het standaard staan en gebruikte ik het ook voor de guacamole. Top voor de smaak, maar het geheel had niet meer zo’n fris uitzicht, haha! Dus als het oog ook wat wilt, gebruik je misschien beter een rode peper (zonder pitjes, want die maken het wel heel pikant!).
De guacamole serveer je als dip bij tortillachips of kun je ook hier smeren op toastjes of gegrild stokbrood. Of mee naar het werk of stage, als spread op een pistolet?
Quesadilla’s
Dit heb je nodig:
tomatensalsa
guacamole
zure room
tortilla’s
kaas
Zo maak je het:
Die vrijdag aten we geen van bovenstaande tapas in ‘die gedaante’ op. Want ik gebruikte ze voor de bereiding van ‘quesadilla’s’!
Warning: de guacamole ziet er nog steeds niet zo appetijtelijk uit. De vieze kleur komt door de harissa, de brokjes doordat de avocado nog niet helemaal rijp was. Excuses!
Neem een eerste tortilla en bestrijk die met guacamole. Voeg vervolgens een lepel zure room toe. Die zal zorgen voor wat frisheid! De derde en laatste laag is de tomatensalsa. Je kunt eventueel nog wat kaas toevoegen, maar voor mij hoeft dat zeker niet. Sluit af met een tweede tortilla erbovenop. Bak de quesadilla’s in een koekenpan, ongeveer 2 minuten per kant. Hou het goed in de gaten want ze durven wel eens rap zwart worden… (Dat weet ik niet uit ervaring, hoor).
Snijd het geheel in hoekjes en aanvallen maar.
Leave a Comment