“Ik moet echt wat gezonder gaan eten!”. Hoeveel keer ik dat zinnetje de laatste weken uitsprak, is niet meer op één hand te tellen. In mijn zoektocht naar gezonde, lekkere, goedkope, gemakkelijke en vooral snelle (heel wat voorwaarden, ik weet het) gerechtjes, kwam ik al snel op ‘zoete aardappelfrietjes’. Gezonde frietjes? Deal! De frietjes zijn helemaal niet moeilijk om te maken (als zelfs ik het kan…) én zijn vrij snel klaar.

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 2 tot 4 zoete aardappels (beetje afhankelijk van hoe groot ze zijn)
  • Peper, (grof) zout, paprikapoeder
  • 1 eetlepel olijfolie

Als eerste ga je de zoete aardappels goed wassen of schillen. Als ze vrij vuil zijn, schil ik ze liever maar dat is dus eigenlijk niet echt nodig. Hierna snij je ze in stukjes. Let op: de zoete aardappels zijn vrij hard! Je krijgt er soms geen mooie ‘rechte’ frietjes van, maar het is de smaak die telt! Hoe fijner je ze snijdt, hoe krokanter ze zullen worden.

Collage 1

Eens alle zoete aardappelen tot frietjes gesneden zijn, ga je ze weken. Vul een kom met koud water en leg de frietjes erin. Laat ze lang genoeg weken en ververs het water eens, als je tijd hebt. Hierdoor komt het zetmeel er beter af en worden je frietjes nog krokanter.

Collage 2

Droog de frietjes nu goed af met een handdoek of keukenpapier. Doe ze weer in de kom en doe er 1 eetlepel olijfolie over. Dit lijkt misschien weinig maar het is echt voldoende, geloof me. Kruid met goed wat zout en eventueel wat peper en paprikapoeder en roer goed om. Wees niet bang om je handen vuil te maken, zo kan je het echt veel beter verdelen!

Collage 3

Leg hierna de frietjes op de bakplaat op een velletje bakpapier en steek de bakplaat in de oven. Vlak voor ik de zoete aardappelen in de oven schuif, doe ik er altijd nog wat grof zeezout op, zo worden ze het lekkerst! Ik steek de frietjes ongeveer 40 minuutjes in de oven op 200°C, maar het hangt er wat van af hoe dik je frietjes zijn. Draai na 20 minuutjes alle stukjes eens om zodat ze aan beide kanten lekker knapperig worden.

11210267_10207012568658548_66261239_n
11212495_10207012567098509_1528076830_n

De enige opgave is nu nog om alle frietjes niet in één keer op te eten, want ze zijn echt superlekker! Ik ben echt geen healthfreak en zou het liefst elke avond ongezond eten maar deze frietjes zijn echt mijn ‘healthy pleasure’ 😉

Geniet ervan!!

Nog meer kookinspiratie?

Liefs

Hanne

Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.