Wat ik een van de leukste dingen vond (en nog steeds vind) toen ik alleen ging wonen; ik mag eindelijk zelf feestjes hosten en uitnodigen wie ik maar wil. Ik ben niet de grote chefkok, en houd het liever makkelijk, zodat ik meer tijd kan doorbrengen met mijn gasten. Da’s voor mij echt het belangrijkste, het samenzijn. Komen er mensen over de vloer en zoek je iets makkelijk, wat dacht je van een tapas night gecombineerd met spelletjes?

First things first: de tapas

Naast het samenzijn is het natuurlijk ook handig dat je gasten wat te eten en te drinken krijgen. Hier ga ik het liefste voor de makkelijkste optie. Mijn opties? Bram overtuigen om zijn kooktalent boven te halen, zelf hopeloos lang achter de potten staan en 9/10 een inschattingsfout maken of gaan voor eenvoudig en lekker eten dat smaakt maar niet veel van je tijd vraagt.

Tapas recepten

Gooi de breadsticks overboord en toast wat brood

Als hapje gaan we heel snel voor voorverpakte breadsticks om in iets te dippen aangezien dit iedereen pleziert en je heel makkelijk op tafel zet. Maar de vorige keer was ik de breadsticks vergeten en schoot het me te binnen dat ik even goed brood kan toasten! Dit kan perfect met brood dat er al twee dagen ligt of met sneetjes uit de diepvries. Wist je zelfs dat je brood vier weken kan bewaren in je diepvries?

Dé ideale metgezel: hummmmmmus. Mijn all time fave: de hummus-variant met zongedroogde tomaten!

Brood La LorraineBrood La Lorraine

Ga eens voor olijfjes in een ander jasje

Wij zetten ook heel snel olijven met feta-kaas op tafel. Standaard, maar smaakt altijd! Naast de ‘gewone’ variant, zijn er eigenlijk nog heel wat andere combinaties mogelijk. Schotel dus niet steeds olijven met feta-kaas voor! Zo heb je nieuw bij Père Olive: Sélection A l’italienne. Dat zijn olijven gemixt met snippers gedroogde tomaten en pecorino. Bella Italia, where u at!

Père Olive tapasTapas recepten

Scoort altijd: mini-croques

Nog een topper: croques. Een hele croque serveren is misschien wat te veel van het goede, ga daarom voor croques in bite size. De klassieker met kaas en hesp verveelt nooit, maar ik hou zo nu en dan van iets anders. Ik ging daarom voor deze heerlijke combinatie:
geitenkaas met honing, Italiaanse ham, kleine schijfjes olijf en aftoppen doe je met parmezaanschilfers.

Valt het op dat ik het wel heb voor Italië? :p

Croque Italiaanse hamCroque olijf

Cheesy bonbons

Nog een suuuupermakkelijk tapasreceptje! Je hebt maar drie ingrediënten nodig: olijven, kruidenkaas en nog iets om af te werken. Ik deed het hier met Provençaalse kruiden, maar voor extra crunch kan je ook nootjes gebruiken.

Hoe ga je te werk? Neem een koffielepel kaas, duw er je olijf in en rol tot een klein balletje. De balletjes mag je daarna even in de koelkast plaatsen zodat de kaas errond wat steviger wordt. Voor je ze serveert strooi je er je crumble van nootjes over of andere kruiden. Simpel, toch?

Mijn vriendin trok nogal ogen toen ik het haar uitlegde: euh wat, een bal kaas met een olijf in? Maar uiteindelijk gaf ze toe dat het lekkerder bleek dan ze eerst dacht.

Makkelijke tapasTapas recept

Second: drank?

Mijn motto als je gastvrouw/-heer bent: zorg ervoor dat je niets hoeft te doen op het moment zelf of zo weinig mogelijk. Ik zet het liefst zoveel mogelijk klaa zodat ze snel zelf hun drank kunnen nemen.

Wat gaat er nu mooi samen met tapas? Wijn natuurlijk! Toen we nog niet lang geleden ons huis kochten kregen we van Brams mama een wine bag. We keken even met fronsende blikken naar elkaar, maar eigenlijk is dat ding superhandig! Je steekt er het zakje uit je kratje wijn in en hangt het ergens omhoog. Geen lelijk kartonnen doosje waar je plaats voor moet voorzien, maar wel een handig zakje dat tof oogt!

wine bag

Third: gezelschapsspelletjes

Een tapas night is ideaal te combineren met een spelletjesavond doordat je miniporties eet. Je kan dus spelen en tegelijkertijd eten, als dat niet een tof schoolvoorbeeld is van multitasken! Geen grote borden die in de weg staan of die je eerst snel moet leegeten voordat je aan het spelletje kunt beginnen.

Onze favoriete gezelschappspelletjes:

  • Dixit
  • Time’s up (het spel of ook makkelijk zelf in elkaar te flansen)
  • Een zelfgemaakte quiz met algemene vragen, maar ook vragen over de spelers. Hulp nodig, dan moet je bij game master Flo zijn!

Dixit spel

Hoe spendeer jij het liefst je avonden met vrienden of familie? 

Xje

Wendy

 Disclaimer: Deze blogpost werd gemaakt in samenwerking met Père Olive,

maar alle foto’s en schrijfsels werden in alle creatieve vrijheid neergepend!

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be