Als zelfgekroonde Queen of the sweet potatoes heb ik vandaag een receptje voor jullie in petto met inderdaad… zoete aardappel!

Dit lekkere (en best gezonde!) gerechtje maak je in een half uurtje klaar. Er is wel wat snijwerk aan, maar eens je daar voorbij bent, staat dit gerechtje echt snel op tafel. Beloofd!

Zoete aardappel en wortel lijken best op elkaar. Ze hebben ongeveer dezelfde gaartijd in de oven, en passen ook qua kleur en smaak goed bij elkaar. Niet onbelangrijk, want het oog wil ook wat ;-).
In dit receptje combineren we het zoete van de zoete aardappel en wortel met zalm gemarineerd in honing en limoen. Een speciale combinatie, maar écht heel lekker. Limoen geeft een frisse toets aan je gerechtje, terwijl de honing ervoor zorgt dat de groentjes en de vis lekker gekarameliseerd worden.

Vis? Yes! Een heerlijk stukje zalm past hier perfect bij, en kan je mooi meebakken in de oven. Er komen verder geen pannen op tafel, en voor minder afwas juicht iedereen. Voor wie net zoals ik nog moet studeren is dit gerechtje helemaal perfect. Niet te zwaar maar lekker vullend en van vis zou je wat slimmer worden ;-).

Wat heb je nodig voor twee grote eters?

  • 4 zoete aardappelen
  • 4 grote wortelen
  • 2 stukken zalm (liefst vers, maar diepvries lukt ook!)
  • limoensap (uit een flesje, of van een verse limoen)
  • honing
  • bruine suiker
  • olijfolie

Zo maak je het

  • Schil de zoete aardappel of wortelen. Je kan ze ook goed wassen als ze niet te vuil zijn, de schil mag je in principe opeten.
  • Neem er een grote snijplank en een goed mes bij, en snijdt de zoete aardappelen in blokjes van zo’n 1,5 cm. Persoonlijk vind ik dat dat het best lukt door de zoete aardappel eerst in dikke schijven te snijden.
    Snij de wortelen in stukjes van ongeveer dezelfde grootte.
  • Verwarm de oven voor op 180°
  • Bedek een bakplaat met een groot stuk bakpapier. Dep de groenten even droog, en verspreid ze dan over de bakplaat. Verdeel één eetlepel olijfolie over de groenten en kruid met voldoende peper en zout. Voeg daarna 2 eetlepels van mijn geheime ingrediënt toe: bruine suiker. Schuif de bakplaat in de oven & bak ongeveer 20 minuutjes (of tot de groenten gaar zijn).
  • Meng in een glas of kommetje olijfolie, honing en limoen. Ik gebruik zo’n 4 eetlepels honing, 4 eetlepels limoen en 2 eetlepels olijfolie, maar proef gerust eens en voeg toe naar eigen smaak.
  • Neem een diepvrieszakje en doe er de stukken zalm in. Giet ongeveer de helft van het honing-limoenmengsel bij de vis, en sluit het zakje. Leg het zakje even terug in de koelkast, zodat de vis goed kan marineren.
  • Haal de bakplaat uit de oven en leg de stukken rauwe zalm in het midden op het groentenmengsel. Verdeel de rest van de marinade over de groenten en de zalm. Schuif dit alles nog 15 minuutjes in de hete oven, en haal de zalm eruit als hij nog mooi glazig roze is. Geniet!
img_0548
img_0551
img_0562

img_0558Opgelet, dit is maar de helft van het mengsel! Vergeet niet goed te roeren 😉

img_0559
img_0570
img_0579
img_0589
img_0593

Hou jij ook zo van zoete aardappel? Ik ben benieuwd wie dit gerechtje een keer gaat proberen! Laat je het me weten?

Nog meer zoete aardappel gerechten

Xx

Hanne

Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.