Wie naar Cuba gaat, denkt meteen aan Havana. De hit van Camilla Cabello zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Maar los daarvan is Havana ook gewoon een fantastisch leuke stad. Een echte must see. Cuba heeft echter nog zoveel meer te bieden. Op vakantie houden wij van lekker eten, rondwandelen in toffe steden én van leuke dingen doen. De leukste activiteiten in Cuba, die zet ik voor jou op een rijtje.

1. Paardrijden in de Vinales Vallei

Zoals je in deze post misschien al las, trokken we na Havana naar Vinales. Vinales is een klein stadje bij de gelijknamige vallei waar je de mooiste, meest groene landschappen kan zien. Een verademing na het broeierig hete Havana en één van mijn favoriete plaatsen in Cuba. Heel eerlijk, er is niet zo bijzonder veel te beleven maar een tocht door de mooie vallei is een echte must.

Wij kozen voor een paardrijtocht. De toch duurde zo’n 4 uur en nam ons mee langs tabaksplantages waar we zelf sigaren leerden rollen, een grot, koffieplantages en heel veel groene velden. De tocht kan je boeken in het stadscentrum bij ‘Infotur’, de plaatselijke toeristische dienst, of gewoon bij je casa. Wij kozen voor dat laatste en kregen een privétour van een erg goede gids. Helemaal top! Wij betaalden zo’n 20 CUC per persoon, dat is geloof ik ook wel de gangbare prijs.

Waar? Vinales
Prijs? 25CUC per persoon
Reserveren? bij Infotur of bij de host van je casa

2. Diepzeeduiken in Playa Larga

Een andere fantastische ervaring vond ik het diepzeeduiken in Playa Larga. Ervaren duikers zullen er wellicht niet de mooiste duik van hun leven beleven, maar voor een first timer als ik was het prima. We liepen vanaf het strand zo het water in en hoefden dus niet middenin zee vanaf een boot springen, wat een stuk minder stressvol was. Zo wen je aan het materiaal terwijl je nog kan staan en niet hoeft te zwemmen. Verder waren we met een klein groepje: mijn vriend en ik, nog een ander koppel en twee goede begeleiders.

Er is maar één duikschool in Playa Larga. Boeken kan makkelijk bij de host van je casa, je wordt ’s ochtends opgepikt met een busje en naar de duikspot gebracht. Hou er rekening mee dat dit uitje letterlijk in het water kan vallen. Toen we aankwamen in Playa Larga bleek het al enkele dagen erg te regenen. We waren niet zeker of we de volgende dag zouden kunnen duiken, maar gelukkig was dat wel het geval. Wij betaalden 25 CUC per persoon.

 

Waar? Playa Larga
Prijs? 25 CUC
Reserveren? in je casa

3. Free Walking Tour Havana

Ook de derde activiteit in het lijstje is er één die je niet mag missen. Niet alleen is het in principe gratis -yes, dat hoor je goed-, het geeft je ook meteen een gevoel van rust bij de start van je vakantie.

Toen wij in Havana toekwamen wisten we niet meteen waar naartoe. De gratis walking tour in Havana liet ons kennis maken met de het land, de cultuur, de inwoners en de vele kleine straatjes in Havana. Start je vakantie goed en ga meteen al één van de eerste dagen mee op een gratis wandeltocht door de stad. Wij leerden er ontzettend veel bij en vonden het een stuk makkelijker om daarna door de waanzinnige stad te navigeren.

Wij deden een tour met Free Walking Tour Havana maar er zijn nog enkele andere aanbieders. Online vind je makkelijk terug waar en wanneer ze van start gaan. Wij hoefden op voorhand niks te reserveren, maar het zou kunnen dat dit nu wel het geval is. De gids neemt je mee naar de bekende en minder bekende plekjes in Havana en vertelt veel over het dagelijkse leven van Cubanen en over hun geschiedenis. Aan het einde van de wandeling krijg je een lijstje met enkele favoriete restaurantjes van de gids.

Hoewel de wandeling in principe gratis is, is het wel zo netjes om de gids achteraf een kleine som toe te stoppen als je er plezier aan hebt beleefd. 5 à 10 CUC per persoon leek ons correct.

Waar? Old Havana
Prijs? 5 à 10 CUC per persoon (of gratis)
Reserveren? niet verplicht in 2017, best even controleren op de website

4. Een avond dansen in Casa de la Música in Trinidad

In het muzikale Trinidad is niet heel veel te zien of te beleven, maar toch was het één van onze favoriete plekken in Cuba. Het bruist er de hele dag én nacht en overal waar je komt hoor je muziek. Eén van de meest memorabele avonden beleefden we in Casa de la Música waar jong en oud, toeristen en lokale bevolking samen salsa dansten. Ga op eender welke avond naar het historische centrum van de stad en laat je naar de trappen van Casa de la Música leiden. Waag je je zelf aan een dans of kijk je liever toe met een heerlijke mojito in de hand?

Waar? Casa de la Musica op Plaza Mayor, Trinidad
Prijs? Gratis (mojito niet inbegrepen ;-))
Reserveren? Niet mogelijk

5. Rondtoeren in een oldtimer in Havana

De mooiste oldtimers, die vind je bij Parque Central in het oude stadscentrum van Havana. De wagens zijn in prachtige staat en staan te glimmen in de zon. Kies een wagen uit en maak een ritje door de stad. Je bepaalt zelf hoe lang je wil rondtoeren en waar je heen wil gaan, maar de gids heeft ook een aantal leuke suggesties. Een toffe manier om ook de andere wijken in Havana te ontdekken, en leuke foto’s gegarandeerd! 😉

Echt goedkoop is een ritje in zo’n oldtimer niet. Na wat onderhandelen betaalden we zo’n 40 CUC voor een uurtje met z’n twee. Maar je bent maar één keer in Cuba, toch?

Waar? Parque Central
Prijs? 40 CUC per uur
Reserveren? Niet nodig, de gidsen staan je zo op te wachten

Zin gekregen om ook een reis naar Cuba te boeken? Dat kan bijna niet anders. Er is zoveel te beleven!

Xx
Hanne

 

 

 

Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.