sport

Terwijl we allemaal veilig thuisblijven of telewerken, hebben we ook nood aan beweging. Er is geen enkele reden om sporten aan de kant te schuiven! Sport en blijven bewegen is een must om je conditie en gezondheid op peil te houden, ook in uw kot. 

Groepslessen zijn nog even niet aan de orde, maar Wendy en Louise loodsen je fit door deze periode. Klaar voor wat sportinspiratie in of dichtbij uw kot?

Sport in uw kot

Trampoline workout

Toen ik, Wendy, nog in Gent woonde, deed ik elke week groepslessen bij Stadium. Daar combineerde ik verschillende groepslessen zoals spinning, boksen, yoga, bodypump én ubound. Geen idee wat dat laatste is? Dat is een workout waarbij je alle oefeningen op een trampoline uitvoert. Superleuk! Zeker voor iemand die het graag actief heeft en van een goede beat houdt. Nu woon ik in Aalter en hier heb ik iets soortgelijks als Stadium nog niet gevonden. Bummer, want no way dat je mij aan het lopen krijgt of dat ik saai in mijn eentje oefeningen in de fitness begin te doen… Ik schafte mij dus een trampoline aan om in beweging te blijven. Ik kocht hem een tijdje geleden bij Decathlon voor de redelijke prijs van ongeveer € 40. Ik wou er namelijk niet te veel geld aan hangen, want soms is mijn enthousiasme van korte duur.

Ik heb mijn trampoline nu ongeveer een jaar en ik spring nog steeds op dat ding! Op Youtube vind je veel workouts die je thuis kan volgen. Ik doe meestal de Engelstalige versie van Radical fitness central of de anderstalige versie van Tatiana Trevia (geen idee wat zij spreekt… Volgens mij is het Portugees). Wil je niet alleen een leuke sport, maar ook iets waarbij je snel calorieën verbrandt? Dan is trampolinespringen zeker iets voor jou! 19 minuten springen staat namelijk gelijk aan 1,3 km/uur lopen in 10 minuten. Daarnaast voelt het ook veel minder aan als intensief sporten, terwijl je wel snel die extra chocolade kunt wegspringen. Een extra tip: spring niet elke dag want daarmee kan je jouw rug te hard belasten. Ik laat er altijd minstens één trampoline-loze dag tussen.

Doen tijdens de quarantaine: 5 keer #SportInUwKot

Buikoefeningen om rugpijn te voorkomen

Door mijn kantoorjob kreeg ik te kampen met plotse problemen in mijn onderrug. Ik was genoodzaakt om naar een kinesist te gaan en daar leerde ze mij dat je met buikoefeningen verdere rugproblemen kan voorkomen. Als ik een dag niet op de trampoline sta dan doe ik een sessie van 100 oefeningen, met telkens sets van 10 dezelfde oefeningen. Meestal wissel ik af tussen drie soorten oefeningen. Eentje die ik veel doe, is die hieronder. Het is heel belangrijk dat je heel je rug op de grond duwt terwijl je de oefeningen doet, er mag namelijk geen holte ontstaan. Zo train je op je diepe buikspieren. Let je hier niet op, dan ben je maar oppervlakkig bezig. Het moet niet gezegd dat oppervlakkig werk altijd een no-go is.

Stretch it out

Stretchen is zowel belangrijk voor een sporter als iemand die niet sport én zowel in quarantaine als ook daarna. Wendy haalde hieroboven terecht aan dat een kantoorjob en met andere woorden een hele dag achter de computer zitten, al dan niet in een goede houding, heel belastend is voor je lichaam. Het kan zorgen voor klachten op lange termijn.

Zorg dus zeker voor die daily stretch. Hierbij enkele suggesties om te bekijken:

sport

Sport dichtbij uw kot

Inline skaten

Nog iets dat ik in mijn doos der nostalgie vond; inline skaten. Als kind trok ik ze bijna elke zomerdag aan. Samen met vriendinnen of mijn zus cruisede ik dan door onze straten, zonder dat ik het ooit beu werd. Za-lig. Vorige zomer bestelde ik een nieuw paar aangezien mijn oude skates echt wel te klein waren. Deze komen ook van Decathlon (en nee, dit is géén gesponsord artikel :p). Voor sportgerief klop ik snel aan bij de webshop van Decathlon, want je hebt er degelijk materiaal aan een heel erg betaalbare prijs!

Wij gaan veel wandelen met de hond, maar dat wandelen stak na een tijdje tegen. Inline skaten is dus ideaal als je de wandeling met de hond ietsje dynamischer wilt maken. Bram wandelt meestal en ik doe dan extra rondjes. Zo heb je ook meteen wat extra beweging!

Doen tijdens de quarantaine: 5 keer #SportInUwKot

Zoals jullie misschien al weten was ik (Louise) sowieso aan het trainen voor een 1/4 triatlon. Door de lockdown, kan ik niet meer gaan zwemmen maar mij wel focussen op de twee andere sportdisciplines, namelijk lopen en fietsen. En dat kunnen jullie ook!

Fietsen

Ik ontving al een heleboel vragen van mensen die ook willen beginnen rijden met een koersfiets…maar stel je zeker de vraag of dit een impulsiviteit is of je de discipline hebt om dit vaker te doen. Praktisch gezien is het namelijk niet makkelijk om er nu mee te beginnen. Je houdt er best rekening mee dat het een kostelijke hobby is om zomaar even te doen. Tot slot moet je bereid zijn er voldoende tijd voor vrij te maken.

Ben je dus gewoon op zoek naar beweging? Neem dan gewoon je stadsfiets en ontdek de buurt een beetje beter door eens te verdwalen. Je zult ervan verschieten hoeveel nieuwe straatjes of plaatsen je op die manier leert kennen. Of kijk eens op Strava en ontdek nieuwe routes door mensen die je kent. En beloon jezelf met een lekkernij onderweg: aardbeien uit de automaat van de boer of een bolletje hoeve-ijs.

Doen tijdens de quarantaine: 5 keer #SportInUwKot

Lopen

Het is overduidelijk dat veel mensen zijn beginnen lopen tijdens de quarantaine en dat is super! Maar doe het zeker niet onvoorbereid en met slechte loopschoenen bijvoorbeeld. Voor schoenen is er maar één adres: Runner’s lab. Ik zie op hun website dat je hun adviseurs 7/7 kunt contacteren voor een live chat.

Stel ook realistische doelen en zorg dat je het stelselmatig opbouwt. Energylab helpt een handje met het stellen van doelen.

Doen tijdens de quarantaine: 5 keer #SportInUwKot

Kom je graag meer te weten over Louise haar triatlon training? Klik dan hier.

Wat doe jij nu van sport?

Liefs,
Wendy & Louise

Share: