We weten al langer dat de planeet best wat meer liefde van de mens kan gebruiken. Bossen worden gekapt, de afvalberg wordt groter en het weer krijgt meer en meer kuren. Ik ben zeker geen specialist, maar ik probeer wel bewuster te leven door hier en daar veranderingen te brengen in mijn levensstijl. Als we met z’n allen kleine stapjes zetten, dan kan dat al een wereld van verschil betekenen. In deze blogpost deel ik met plezier mijn duurzame tips die maar een kleine aanpassing vragen in je dagelijks leven.
Shampoo bar
Ik zag al eerder shampoo bars bij Lush, maar een stuk shampoo tegen je hoofd wrijven leek zo onhandig. Ik probeer nu meer en meer onnodige verpakkingen te vermijden, dus heb er toch maar eentje in huis gehaald. Deze shampoo bar van Happy Soaps komt van de You Madu webshop. Hij ruikt hémels en bevat natuurlijke ingrediënten, daarnaast zou één shampoobar gelijk staan aan maar liefst vier shampooflessen!
Herbruikbare watjes voor het gezicht
Het begon met twee herbruikbare watjes en toen ik ervoer dat ze goed aanvoelden, kocht ik er meteen extra! Ik was wat bang dat het als een ruwe handdoek zou aanvoelen, maar da’s helemaal niet het geval. Ik kan het iedereen aanraden. Zelf heb ik er een stuk of twintig zodat ik niet zonder kan vallen als er eens een week geen wasjes gedraaid worden. Die van mij komen van Holland & Barret en Bol.com. Ik heb zowel witte als gekleurde exemplaren. De witte krijg ik niet allemaal meer wit (door mascara en lippenstift), maar ze zijn wel proper. Als je de witte versie koopt, moet je er dus wel rekening mee houden dat ze niet maagdelijk wit blijven.
Eco egg
Ik leerde de eco egg kennen door een vriendin. Behalve Ecover kende ik niet veel milieuvriendelijke alternatieven voor wasgoed. Voor witte en zwarte was hebben we nog apart wasmiddel, maar voor al de rest gebruiken we nu de eco egg. Ik gebruik ‘m nu al bijna een jaar en we schakelen niet meer over naar gewoon wasmiddel voor onze gekleurde was. Het is heel erg gebruiksvriendelijk en pakt véél minder plaats in dan die onhandige grote flessen wasmiddel. Het eitje is gevuld met minerale parels en is goed voor 210 wasbeurten. Ik heb het gevoel dat alles even proper gewassen is en het is een pak milieuvriendelijker! Op Bol.com heb je een Eco Egg voor € 24,99.
Menstruatiecup
Kruidvat stuurde mij een heel eindje geleden een pakketje met twee menstruatiecups. Ik was eerst wat twijfelachtig, maar besloot dan toch om het een kans te geven. Het voelde eerst vreemd aan maar eens je het gewoon bent, is het beter dan een tampon of maandverband. Ik vond het ook maar een vreemde gedachte dat je rood goedje opgevangen werd, maar als je er langer over nadenkt dan is dit principe hetzelfde als een tampon of maandverband. De verschillen? Het is herbruikbaar, bespaart je meer geld, is milieuvriendelijker en je kan het de hele dag in houden! Heel veel voordelen dus, ik switch niet meer!
Gooi water niet zomaar weg
Vroeger gooide ik water waar ik mee kookte meteen weg in de gootsteen. Zonde als je er eens bij stilstaat, zeker als je veel dorstige planten hebt staan. Kookte je pasta in water, check dan of je op een manier het water nog kan behouden en het kan laten afkoelen. Het zal niet bij elke pastasoort lukken, maar heb je rijstbuiltjes gekookt dan kan je perfect het water afscheiden. Daarnaast is het water extra voedzaam voor je planten.
Hergebruik koffiegruis
Ook deze duurzame tip is voedzaam voor je planten! Heb je koffie gezet? Gebruik het koffiegruis dan voor een DIY lichaamsscrub of vermeng het met de potgrond van je planten. Zorg er wel voor dat je het goed mengt met de aarde, want nat koffiegruis kan ook schimmel veroorzaken.
Upcycle glazen bokalen en flessen
Bokalen met een gouden dekseltje houd ik bij zodat ik er andere dingen in kan bewaren zoals nootjes (niets irritanter dan een geopend zakje nootjes in de kast dat plots openvalt). Die met het gouden dekseltje zien er best hip uit, zo moet je geen nieuwe bokalen kopen en bovendien blijven ze toch in de kast zitten (dus waarom zou je geld neertellen voor nieuwe bokalen). Glazen flessen houd ik bij om als vaasjes te gebruiken. Wil je het iets meer fancy? Bind een strikje om de hals van de fles.
Ga voor tweedehands
Waarom altijd voor nieuwe kleren of meubels gaan als je ook mooie tweedehands exemplaren hebt? Er zijn heel wat kleren en interieurstukken die afgedankt worden, maar er zo goed als nieuw uit zien. Bij ons zijn bijna al de grootste meubelstukken tweedehands, zo hebben we maar één kastje dat zelfgemaakt/nieuw is. Voor onze meubels gaan wij naar Kringloopwinkel, Ecoshop in Gent, rommelmarktjes (voor corona) of we brengen een online bezoekje aan 2dehands.be. Vooral vaasjes en bloempotten vind je makkelijk in de kringloopwinkel, aan een superzacht prijsje!
Kleren shop ik niet zoveel tweedehands. Ik pas graag eerst mijn kleren en het risico dat een tweedehands aankoop niet past, is me soms te groot. Ik heb ook niet zulke makkelijke maten. Ik wik en weeg heel veel voor ik kleding koop en denk altijd na of ik thuis wel kleren heb om ermee te combineren. Niets zo hatelijk als een pull die eigenlijk op geen enkel kledingstuk past. Soms loop ik wel eens heel lang rond in een winkel omdat mijn twijfelende ik geen besluit kan nemen :p Als ik dan al tweedehands kleren heb, dan zijn het kleren die ik kreeg van mijn mama vanuit haar jonge 90’s jaren of van vriendinnen die bepaalde kleren niet meer moeten hebben. Dat zijn dan ook stuks die je eerst kan passen voor je toezegt.
Sinds kort check ik wel regelmatig Vinted. Ik vind het echt superhandig dat je daar op merken kan zoeken. Helaas ben ik er nog niets tegengekomen dat ik echt graag wil en waarvan ik zeker ben dat het zal passen.
Shop in verpakkingsvrije winkels
Eens je alleen gaat wonen, besef je pas hoeveel afval je eigenlijk produceert. Vooral die verpakkingen zijn zo’n groot deel van je afvalzak. Ik heb het ook graag ordelijk en heb liever geen geopende zakjes rommelig en los in de kast. We steken dus veel producten in een bokaal of plastic potje. Als je daar langer over nadenkt dan is dat eigenlijk belachelijk. Je haalt het product uit de verpakking en steekt het dan in een mooier potje of bokaal. Vanaf dat ik ontdekte dat er een Ohne in Nevele (er is ook eentje in Aalst en Gent) was, trok ik dan ook meteen naar daar. Echt een topwinkel. Ohne is een verpakkingsarme winkel met een mooi arsenaal aan groente en fruit. Maar je vindt er ook granola, nootjes, rijst, bloem, koekjes,… Je neemt je bokalen en potjes mee en in de winkel vul je ze. Minder verpakking in je vuilbak én je moet thuis niet nog eens alles overgieten. Je vindt er niet alles maar wel alle basisvoeding!
Implementeer wekelijks een veggiedag/veggiedagen
Vroeger lag er standaard vlees of vis op mijn bord en die lijn heb ik heel lang doorgetrokken. Mijn vriend is ook grote fan van zijn vleesje. Maar dan begint het toch door te dringen dat we helemaal niet zoveel vlees nodig hebben. Groenten zijn eigenlijk het belangrijkste van je gerecht en niet het vlees. Daarnaast is er ook dat dierenleed en die gigantische ecologische voetafdruk! Sinds een jaar hebben wij steevast één veggiedag, maar meestal maken we er twee veggiedagen van. Wat je ermee wint? In een artikel van De Morgen las ik dit:
2 dagen per week geen vlees eten… |
---|
We besparen evenveel als wanneer iedereen dit jaar 2.200 kilometer met de fiets zou rijden in plaats van met de auto |
Dat is evenveel als wanneer we elke woning perfect zouden isoleren, zowel daken als ramen |
Las je ook deze blogposts al?
Wat zijn jouw duurzame tips?
Xje,
Wendy
Wat een inspirerende blogpagina!
Interessant. Ik zal je blog opnieuw bezoeken!
Misschien ook eens niet via bol.com bestellen, maar gewoon een winkel binnenstappen. Zo bespaar je ook weer een camionetje in je straat. De winkel zorgt ook voor kerstverlichting en sfeer en betere arbeidsomstandigheden