Sabbatjaar reis

Een organisatie vinden om mee op reis te gaan, zeker voor een grote reis, is zoals shoppen voor een nieuwe (dure) handtas. Een groot aanbod, veel verschillende modellen, duur en met enkele addertjes onder het gras. Zoals die handtas die er heel stevig uitzag maar het dan toch begaf na een maand. Ik geef je enkele interessante tips en organisaties voor een sabbatjaar natuurlijk! Voor wat extra motivatie, klik hier!

Hoe begin je eraan?

Toen ik afstudeerde, kreeg ik heel wat brochures in de bus. De meeste brochures waren van scholen maar er zaten ook enkele folders bij van jongerenreizen en organisaties die taalreizen organiseren. Zo kwam ik bij E.F. terecht, zij stuurden mij de mooiste brochure met veel mooie prentjes en beloftes. Gooi dus niet direct alles in de vuilbak en lees die brochures eens en als je geen brochure hebt, bestel er dan eentje via de website! Ze kunnen je leven veranderen!

Gebruik het internet en onze goede vriend Google. Ik denk niet dat ik je moet vertellen hoe je iets opzoekt op het internet. Goede zoektermen zijn: taalreis, sabbatjaar, gap year, studentenreis, studiereis enzovoort.

Via veteranen! Zoek en vraag rond naar mensen die al eens zo’n reis gedaan hebben, lees hun blogs! Toen ik enkele maanden terug was, wou de dochter van een collega van mijn papa ook heel graag een sabbatjaar doen. Ik heb haar toen uitgenodigd en we hebben een hele namiddag gezellig gebabbeld!

Ook beurzen zijn enorm aan te raden. Zoals http://gointernational.be/nl/ . Hoe meer informatie je hebt, hoe beter je kan kiezen en hoe beter je voorbereiding.

boekjes1
Brochures zijn je vrienden!

Vraag meer

Je hebt een organisatie gevonden die je aanspreekt, hun website is tiptop in orde en je wordt nieuwsgierig. Contacteer hen. Bel, mail. Maar het belangrijkste, regel een gesprek! Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is! Weigeren ze een gesprek of is daar geen ruimte voor, dan is het tijd om af te haken. Nodigen ze je wel uit op gesprek wees dan voorbereid! Toen ik op gesprek ging bij E.F., had ik een blaadje bij met tientallen vragen. Ik was geïnteresseerd in een vijftal landen en had vooral daarover vragen. Maar nog veel belangrijker: stel vragen over kosten, vluchten, verzekeringen, annulatiemogelijkheden, verandermogelijkheden, medische zorg enzovoort.

paierwerk
Hou alles netjes bij en bereid je voor op véél papierwerk

Laat je niet te hard verleiden door verkoopspraatjes

Het is heel belangrijk dat je tijdens dit gesprek met je twee voeten op de grond blijft staan. Toen ik op gesprek ging, werd ik gek gemaakt van allerhande mooie bestemmingen en hoe fantastisch het allemaal wel niet was. Laat je niet vangen door verkoopspraatjes, wees enthousiast maar assertief! Breng altijd een ouder mee en bespreek ook alles met hen. Zij weten het nu eenmaal beter. Een les die ik op een harde manier geleerd heb.

orgcollages
Enkele aanraders

Mijn ervaring met organisatie E.F.

Ikzelf ben met E.F. op reis gegaan. E.F. heeft z’n goede en slechte kanten, zoals elke organisatie. Wat mij persoonlijk dwars zat aan E.F., was dat zij bij de minste verandering heel tegendraads deden en administratiekosten aanrekenden. Maar de schooltjes in het buitenland van E.F. waren helemaal in orde! Ook de begeleiding in het buitenland was heel goed.

binnen en buiten
De E.F. school in Nice

Andere organisaties

Verder ken ik ook WEP. Zij doen ook vrijwilligersreizen en buitenlandse stages. WEP is iets goedkoper dan E.F. maar je bent ook zelfstandiger , iets wat ik als 19-jarige niet zag zitten.

Ook ESL heeft over het algemeen een vrij goede reputatie. Ze hebben een groot aanbod cursussen en stralen heel wat professionaliteit uit. Op Ugent vind je bijna alleen maar posters van ESL, dat zegt toch wel wat vind ik.

AFS is een organisatie die een 7e jaar aanbiedt als je afstudeert van het middelbaar. Daar doe je een schooljaar of semester van het middelbaar opnieuw maar in het buitenland.

Vind je nog altijd niet wat je zoekt? Ga dan zeker eens een kijkje nemen op GoStrange, hier kan je makkelijk ingeven wat jij exact wilt en GoStrange geeft je de bestaande opties en organisaties!

Als laatste wil ik je nog over Hult vertellen, de grote zus van E.F. Zij doen geen taalreizen maar bieden bachelors en masters aan in andere talen op heel mooie locaties!

petje
Origineelste souveniertje ooit… Veel succes!

Ik hoop dat ik jullie enkele handige tips heb kunnen meegeven, aarzel zeker niet om te mailen naar info@shadesofghent.be of een berichtje achter te laten op de post!

Graag wil ik jullie ook nog meegeven dat een sabbatjaar een enorme verbintenis is en veel voorbereiding en centen vereist. Maar als je de middelen hebt, doe het zeker! Het is een fantastische levenservaring!

Veel succes

xx

Share:
Flo
Written by Flo
Hi! Ik ben Flo, une petite Gantoise die behoorlijk veel passies heeft. Noem mij een beauty geek, & Other Stories addict, gamer en blogger. I love all of it!