Hasselt vrijgezellen

Joehoe, kreeg jij de eer om het vrijgezellenfeest te organiseren van iemand die je heel erg lief is? Proficiat!!! Een (intiem) trouwfeest en een vrijgezellenfeest op de planning, yaaaay! Na de eerste fase van enthousiasme is het dan tijd om het vrijgezellenfeest te organiseren. Bij een vrijgezellenfeest denk ik instant aan al de superleuke dingen, maar er komt uiteraard ook veel organisatie bij kijken. Ik wist eerst niet goed waar beginnen en startte een online zoektocht, maar ik vond eigenlijk niet veel soeps. De meeste artikels over vrijgezellenfeestjes bleven redelijk oppervlakkig en beperkten zich enkel tot een paar (cliché) activiteiten. Dat inspireerde mij om zelf een blogpost te schrijven met verschillende (praktische) tips om jullie op weg te helpen bij de organisatie van een vrijgezellenfeest 😉

De voorbereiding

Voorbereiding is alles! Zeker als je een tof vrijgezellenfeest organiseert. Er zijn namelijk heel wat zaken en vragen waar je best rekening mee houdt.

Wie wilt de bride-to-be er graag bij?

First things first, wie zijn de mensen die de toekomstige bruid er graag bij heeft? Ziet ze het klein, zijn het enkel vrienden of mag er ook familie bij zijn? Het kan handig zijn om een lijstje van vriendinnen/familieleden te vragen aan de bruid (tenzij het hele vrijgezellenfeest een grote verrassing moet zijn uiteraard), zo ben je zeker dat je niemand vergeet. Zeker als je niet al haar vrienden kent.

In welke periode laat je het doorgaan?

Eens je de bride tribe bij elkaar geschaard hebt, is het tijd om naar een datum te zoeken. Zo zorg je ervoor dat de meeste mensen erbij kunnen zijn en ze die dag ook meteen kunnen vrijhouden. Enter: doodle time!

Hoe lang zal het vrijgezellenfeestje duren?

In mijn omgeving zijn het vooral 2-daagse vrijgezellenfeestjes, maar ik heb ook al eentje gehad die een avond duurde en zonder overnachting was. Je hebt uiteraard voor alle opties voor- en nadelen. Bij een 2-daagse of een weekend vind ik het vooral handig dat niemand BOB hoeft te zijn en je ook een beetje verder kan rijden/pendelen, zonder je zorgen te maken over ’s avonds op tijd thuis te geraken #SamenUitSamenThuis

Wat is het budget?

Voor een 2-daagse reken je best op zo’n €150-200 per persoon (inclusief traktatie van de bruid). Doe je enkel een etentje en één activiteit, dan ligt je totaalsom uiteraard een pak lager. Vergeet het budget niet af te stemmen op voorhand, niet iedereen heeft namelijk een idee van hoeveel een vrijgezellenfeest gemiddeld kost. Vraag ook even na of iedereen met alles wilt meedoen. Je weet namelijk nooit of iemand liever de activiteiten skipt om zo haar eigen totaalsom wat te verkleinen.

Aanmaken van Tricount/Splitwise account

Er zullen verschillende kosten zijn, zoals het hotel/huisje boeken, naar de supermarkt gaan, versiering kopen,… Om alle kosten netjes bij te houden en snel te verrekenen, maak je best een account aan in apps zoals Tricount of Splitwise. In deze app zet je heel eenvoudig wie wat betaald heeft en de app rekent aan het einde van de rit automatisch om hoeveel iedereen nog moet betalen. Via deze manier is er ook geen reden dat dezelfde persoon alles zelf moet voorschieten (met het excuus: want dat rekent makkelijker…) en hoeft er ook niet één iemand haar zichtrekening te plunderen.

Teaser voor de bruid?

Ikzelf vond het supertof dat ik een aftelkalender met een inpaklijstje voor mijn vrijgezellenfeest kreeg (lees: helaas is die uitgesteld door corona, maar gelukkig niet afgesteld). Zo warm je de toekomstige bruid al op voor het vrijgezellenfeestje begint en kan je ook enkele hints geven.

De plaats van het vrijgezellenfeestje

Na de datum, budget-opmaak en duurbepaling is dit ook een van de voornaamste vragen waar je je het best mee bezighoudt. Kies je voor de thuisstad, het buitenland of een stad die wat verder weg ligt?

Stads of in de natuur?

De eerste belangrijke vraag hierbij: is uitgaan een must? Het is namelijk een pak makkelijker om uit te gaan als je overnacht in een stad. Is uitgaan minder of niet belangrijk, dan kan je uiteraard wel een slaapplaats zoeken in de Belgische Ardennen of op een ander idyllisch plekje natuur.

Hotel of huisje huren?

De eerste vraag die hierbij hoort: met hoeveel zijn jullie? Zijn jullie bijvoorbeeld maar met drie, dan kan je nog wel een hotelkamer zoeken om in samen te hokken. Ben je met meer dan vijf, dan is je beste optie waarschijnlijk wel een huisje. Reken hiervoor best op zo’n €50 tot €60 per persoon.

Handige tip: Ga ja ’s avonds op stap? Ga dan, als dat mogelijk is, op zoek naar een slaapplaats op wandelafstand van de uitgaansbuurt. Zo hoef je geen taxi te regelen, is er geen BOB nodig en moet je er niet tegenop zien dat je nog een heel eind terug moet, terwijl je eigenlijk liefst snel onder de wol wilt kruipen.

Tip: Hasselt

Het vrijgezellenfeestje dat ik organiseerde met een vriendin speelde zich af in Hasselt. Een stad met toffe activiteiten (zowel outdoor als indoor), veel uitgaansmogelijkheden en hippe brunch-spots, check!

Brunch-tip: Sweet Coffee

Toegegeven: ons bezoek liep niet van een leien dakje. Ik had via Instagram al weken op voorhand een tafel geboekt en kreeg hier ook een bevestiging van. Maar bij aankomst was er iets misgelopen met die boeking waardoor we even niet zeker waren van onze plek. Ik begon uiteraard lichtjes te panikeren, want de bride-to-be kwam er bijna aan en dat is nu niet bepaald een ideaal begin van een vrijgezellenfeest. Gelukkig vond het personeel een oplossing en hebben ze ons een gratis fles cava ter compensatie aangeboden. Dat stelde ik heel erg op prijs! Foutjes zijn menselijk, maar je moet ze wel oplossen.

Naast het akkefietje kregen we een heerlijke brunch voorgeschoteld, waardoor we die misgelopen boeking al snel vergaten.

Sweet Coffee Hasselt
Sweet Coffee Hasselt
Sweet Coffee Hasselt

Dinner-tip: pizza bestellen

Zit je in een grootstad? Overweeg dan om iets te bestellen in plaats van op restaurant te gaan. Zo druk je de kosten wat en hoeft er niemand in de potten en pannen te zitten.

Danscafé-tip: The Barrel

Het leek wel de wet van Murphy want ook hier ging de boeking van het tafeltje de mist in. We mochten dus niet meteen naar binnen. Eens we binnen waren, bleek het wel een leuk danscafé met een hip interieur! Maar nog belangrijker: de muziek! Ons gezelschap bestond uit verschillende leeftijdscategorieën en ieder van ons kon wel eens wild gaan op de muziek die er gedraaid werd. De 80’s, 90’s of de jaren 2000, alles kwam aan bod. Wij hadden zelfs zo’n plezier dat we het café mee mochten afsluiten :p

De activiteiten

Wat voor iemand is de persoon die je wilt verrassen met dit vrijgezellenfeestje? Gaat ze wel eens met vriendinnen naar de sauna, houdt ze van actief en/of kan je haar plezieren met een creatief momentje? Natuurlijk is het hier ook belangrijk om naar de groep te luisteren. Is bijvoorbeeld meer dan de helft totaal niet sportief, zoek dan een tussenoplossing 😉 Wij gingen voor een combinatie van twee activiteiten: iets actiever en een creatieve workshop.

Sportief

Op zoek naar iets actief maar niet té sporty? Dan is een potje lasershoot misschien wel leuk! Je houdt er geen blauwe plekken aan over (zoals paintball), je maakt het zo sportief zoals je zelf wilt en het kan ook in de regen doorgaan! Een spelletje lasershooten (2 keer 12 minuten) kostte bij ons €18 per persoon. Lasershooten is een activiteit die je in veel steden terug kan vinden.

Fietstips: We hebben deze tips ook zelf overwogen maar door het weer waren dit no-go’s. Plan jij een vrijgezellenfeestje in de lente/zomer zoek dan zeker ‘fietsen door de bomen‘ of ‘fietsen door het water‘ op. Dat zijn fietstochten met net dat tikkeltje meer! Trek je naar de zee? Dan kan je in Oostende ook met de fiets een tocht doen van The Crystal Ship!

Creatief

Als tweede activiteit gingen we voor een creatieve workshop bij Frularie in Hasselt. Ik vond deze via Spot workshops, een platform met verschillende workshops in allerlei steden. Uiteindelijk gingen we voor de workshop waarbij je een haarspeld met droogbloemen maakt. Superfijn, want wat je maakt kan je ook later op het trouwfeest dragen. Voor workshops reken je best ongeveer €50 per persoon. Er zijn veel workshops die ook een hapje en drankje aanbieden. Dat vond ik persoonlijk een echte meerwaarde! Het geeft een spontanere sfeer en was zeer welkom na het lasershooten.

Bij Frularie kreeg de bruid ook een kleine schattige attentie! ’t Zit soms in de kleine dingen!

Avondactiviteiten

De vriendin waarmee ik het vrijgezellenfeest organiseerde, maakte een What do you meme (drank)spel met foto’s van de toekomstige bruid. Supertof om de avond mee af te trappen!

To striptease or not to striptease?

Denk je aan films over een bachelorette party, dan denk je waarschijnlijk ook aan een stripper. Super cliché in Amerikaanse films, maar in België niet bepaald de standaard als het gaat over een vrijgezellenfeest in vrouwelijk gezelschap. Al denk ik dat dit vooral komt door taboe… Alsof vrouwen alleen maar braaf naar de wellness willen en niet ook eens een Magic Mike moment willen beleven.

Maar taboe of niet, probeer de toekomstige bruid in te schatten. Niet iedereen wilt zomaar een lapdance krijgen van een half ontblote man/vrouw. Denk jij dat the lucky one wel kan lachen met een stripact, voor ze het huwelijksbootje in stapt? Dan kan ik striptease-boeken.be aanraden en meer bepaald de charming stripper Franco! De act was zeker niet vulgair, hij deed heel erg z’n best om haar op haar gemak te stellen en maakte het ook voor het gezelschap amusant om naar te kijken! Zo deed hij opeens een dans-lift met haar! Hallo Dirty Dancing vibes … Ook de communicatie vooraf met Ivy verliep heel vlot. De bruid zelf is niet het meest extraverte type, maar ze heeft zich heel erg geamuseerd tijdens de stripact!

Kleding

Bij een vrijgezellenfeest horen uiteraard ook verkleed-elementen! Het belachelijke cliché-lint lieten wij achterwege en we gingen voor een toffe t-shirt in thema en een pet in sage (hetzelfde kleur als voor de bruidsmeisjesjurken). We wilden geen al te opzichtige accenten, zo kan je de kledij ook erna nog dragen. Het is namelijk sneu om iets te kopen dat je maar één keer draagt en erna nooit meer.

Bij sommige vrijgezellenfeestjes komen er ook verkleedkleren aan te pas. Dat is leuk maar niet altijd even handig en ook niet elke situatie leent zich daartoe. Op restaurant zitten met een geschminkt kattengezicht is namelijk iets helemaal anders dan uitgaan als kat. Je kan hier ook zo extravagant in gaan als je zelf wilt 😉

Las je ook deze blogposts al?

Disclaimer: deze blogpost bevat een samenwerking, maar dat beïnvloedt in geen geval de eerlijkheid en oprechtheid waarmee dit artikel tot stand kwam.

Xje

Wendy

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be