Hallo allemaal!

Week 2 zit erop. Na het crashdieet wou ik deze week beginnen met een efficiënt dieet dat mij niet te veel moeite kost. Gezond eten zonder daar veel tijd in te steken, is dat niet het perfecte dieet? Maar wat is een efficiënt “dieet” nu eigenlijk?

Onze spieren verbranden onze voedingsstoffen, zowel tijdens een inspanning als in rust. Je spieren zetten gemakkelijk koolhydraten om in energie. Wanneer die voorraad even niet voldoende is, zullen onze vetreserves aangesproken worden. Dat laatste willen we natuurlijk bekomen. Maar hoe doen we dat?

Onze spieren moeten veel meer moeite doen om brandstoffen uit ons vet te halen

Onze spieren moeten veel meer moeite doen om brandstoffen uit ons vet te halen

We halen ons bakje met VET zo snel mogelijk leeg door:

1. Vetreserves minder aan te vullen (Dùùh)
2. Onze motoren groter te maken waardoor ze meer brandstof nodig hebben
3. De weg van het vet naar de motor korter te maken
4. Minder koolhydraten opnemen zodat onze motoren sneller op reserves moeten overschakelen

Minder suiker (koolhydraten) en minder vet zijn dus de boodschap. Eerst even illustreren hoeveel vet en suiker ik vroeger naar binnen speelde van maandag tot zaterdag. Mijn avondmaaltijden nog niet inbegrepen, at en dronk ik:

997g is dus een volledige doos suikerklontjes op 6 dagen!

997g = een volledige doos suikerklontjes op 6 dagen!

Het probleem was dus niet ver te zoeken. Om die vier werkpunten voor een snellere vetverbranding in werking te stellen, deed ik het volgende:

1. Vetreserves minder aanvullen

Dit spreekt voor zich. Enkele specifieke voorbeelden bij mij:
– Magere melk i.p.v. halfvolle melk
– Magere vleessoorten: Kip, kalkoen, etc…
– Geen tussendoortjes meer zoals een cake, wafel, chocoladereep, etc… Ik eet nu aan appel of banaan in de plaats
– Geen fastfood meer, de grootste boosdoener

Maar elke dag gezond koken? Daar heeft niemand tijd voor… Daarom maak ik gebruik van een prep-systeem. Heel simpel! Kies één of meerdere gezonde maaltijden die je gemakkelijk 3 dagen kunt bewaren in de koelkast. Maak 9 porties van 1 of meerdere lekkere maaltijden en dan eet je die maaltijd als lunch, rond 16u en 20u. 3 warme maaltijden per dag?! Ja! Maar in kleinere porties. Als je lichaam merkt dat je gans de dag door eet zal het geen behoefte hebben om vetreserves op te slaan in geval van tekorten! Diëten zonder honger dus 😉

Kipgerechtjes

In mijn maaltijden gebruik ik bijna altijd kip. Kip is zeer lekker maar ook een zeer magere vleessoort. Doe daar wat rijst en groenten bij naar keuze en je hebt een lekker gerecht. Nu hoef je de komende 3 dagen enkel je potje mee te nemen naar school of naar het werk en het daar even op te warmen in de microgolfoven.

 

2. Onze motoren meer brandstof laten verbruiken

Dit is een zeer belangrijke stap. Je kan je motoren voor heel even meer brandstof laten verbruiken door ze sneller te laten werken. Bijvoorbeeld wanneer je wandelt, de trap opgaat of een uur op de loopband staat te zweten. Het probleem is dat, wanneer je van de loopband stapt, je spieren ook terug op een laag pitje gaan draaien.

Daarom is het belangrijk om eerst je spieren wat sterker te maken zodat ze (zelf in rust!) meer brandstof nodig hebben. Meer hierover in de volgende MANday!

 

3. De weg van het vet naar de motor korter maken

Hier komen al de voedingssupplementen (Drùùhs!) aan bod. Voor de specifieke individuele bijdrage wil ik jullie graag doorverwijzen naar dokter internet. Allemaal samen hebben ze als doel onze motoren te sterken en onze vetreserves sneller te laten aanspreken. Heb je daar vragen over? Stel ze hieronder bij de reacties!

Voedingssupplementen

Van links naar recht: L-Carnitine, Groene Thee extract, Omega 3-6-9, CLA

Drie keer per dag neem ik de volgende voedingssupplementen:
– Groene Thee-extract
– CLA
– L-Carnitine
– Chitosan
– Omega 3-6-9

4. Minder koolhydraten eten

Minder koolhydraten eten, is niet simpel. Niet alleen zitten bijna overal koolhydraten in maar ze zijn ook je voornaamste bron van energie. Zonder koolhydraten val je dus gewoon néér. Maar we kunnen ze wel inperken. Op die manier zal ons lichaam meer reserves moeten aanspreken en gaan we dus sneller vet verbranden.

Hoe eet je minder koolhydraten?

In maaltijden probeer ik aardappelen, rijst of pasta achterwege te laten. Enkel vlees en groenten dus. Bekijk het etiket van alles wat je eet en kies iets met zo weinig mogelijk carbs! Om een mooie vergelijking te maken, heb ik deze week een nieuwe maaltijdshake besteld. Eerst dronk ik elke ochtend een banaanshake van het merk Weight Care. Nu ben ik overgestapt naar het merk Rainpharma. Rainpharma bevat niet alleen veel minder suiker, ze staan er ook op dat al hun ingrediënten 100% belgisch vervaardigd zijn en van de beste kwaliteit.

 

Ingrediënten maaltijdshakes. Maar liefst 30% minder suiker in de Rainpharma-serie!

Ingrediënten maaltijdshakes. Maar liefst 30% minder suiker in de Rainpharma-serie!

 

 

Maar eens je de eerste shake drinkt, merk je waar het prijsverschil zit. Bij Rainpharma krijg je een natuurlijke, zachtere en vollere smaak uit je shake. Neem eens een kijkje op hun website want ze hebben zeer veel smaken! Raw chocolate, Milk & Cookies, Banana Bliss en nog veel meer.

Heeft het ook deze week zijn vruchten afgeworpen? Ik heb wel al gemerkt dat ik nu telkens rond mijn minimumgewicht schommel. Aangezien spieren een stuk meer wegen dan vet is mijn doel vooral om minder taille en minder vetpercentage te bekomen.

Vergelijking start tot WEEK 3: 74,8kg [-3,2kg] 14,9% vet [-4,1%] Taille 89cm [-9cm]

Vergelijking start tot WEEK 3: 74,8kg [-3,2kg] 14,9% vet [-4,1%] Taille 89cm [-9cm]

Volgende week vertel ik je alles over mijn sportprestaties en wat de beste sporten zijn om snel af te vallen!
Tot volgende week, tot MANday!

Bram

Share:
Gastblogger Bram
Written by Gastblogger Bram
Ik ben een 25-jarige werfleider uit Gent en de vriend van Wendy, één van de vaste blogsters op SoG. Als gastblogger doe ik mijn verhaal over mijn poging naar het "perfecte lijf". Ik geef jullie mijn ervaringen, tips en vertel jullie wat wel en niet werkte bij mij.