1 / 4 triatlon

Voor mensen die graag sportieve doelen stellen, komt een 1/4 triatlon sowieso ter sprake. Maar hoe stel je een ambitieus én haalbaar doel?

Een nieuw sportief doel

In 2019 liep ik een halve marathon in Disneyland Parijs. Na zo’n sportieve prestatie volgt al snel de vraag ‘wat zou het volgende doel kunnen zijn’. Toen ik mijzelf die vraag stelde, schrapte ik meteen een volledige marathon en triatlon van het lijstje.

Magic Run Disneyland Paris

Waarom geen triatlon?

De voornaamste reden daarvoor was het deel ‘zwemmen’. Mijn techniek was eerlijkgezegd ondermaats of zelfs onbestaand als het gaat over de zwemslag borstcrawl. Totdat mijn goede vriendin Eva me uiteindelijk toch wist te overtuigen om een 1/4 triatlon te overwegen.

Overwegen is heel tof maar daar geraak je niet ver mee. Gelukkig vond ik niet lang daarna lotgenoten: Eline en Jochemke. Zij zaten in exact hetzelfde schuitje als mij.

Een triatlon kiezen

Oké, een triatlon. Dat is ambitieus maar is het ook haalbaar?
Daarvoor moesten we ons de volgende vragen stellen:
Welke afstand willen we doen?
Hoeveel trainingstijd hebben we?
– Heb je al je materiaal al of moet je dit nog kopen?

1/8500 m20 km5 km
1/41.000 m40 km10 km
1/21.900 m90 km21.1 km
13.800 m180 km42.2 km

Een 1/8ste triatlon kun je nog wel ongetraind volbrengen maar we wilden wel een uitdaging. We wilden graag in de lente of zomer deelnemen aan een wedstrijd. Wat wou zeggen dat we +- 6 maanden trainingstijd hadden. We besloten om ons in te schrijven voor de 1/4 triatlon in Brugge.

Beginnen trainen voor 1/4 triatlon

Zwemtraining

Normaalgesproken start je 12 weken op voorhand met een triatlontraining. Wij begonnen vroeger maar dat is omdat we eerst nog moesten werken aan onze zwemtechniek. Zo gezegd, zo gedaan. Vanaf januari volgenden we wekelijks zwemlessen.

1/4 triatlon training

Fietstraining

Op 29 februari kroop ik voor mijn eerste keer op mijn koersfiets. Oké, ik moet toegeven dat de kennismaking met de klikpedalen de eerste 15 minuten nogal frustrerend was. 

Gelukkig waren mijn twee vriendinnen er om mij tijdens deze eerste rit te begeleiden. Jochemke heeft namelijk al 2 jaar ervaring en Eline startte al in januari met haar training. 

Maar al bij al, verliep alles mega vlot! Ik was meteen enthousiast om het vaker te doen. Gelukkig maar. 😉

Looptraining

Voor 1/4 triatlon moet je 10km lopen. Ondanks dat dat geen uitdaging meer vormt, is het niet te onderschatten. Kan je het looptempo van een gewone loopwedstrijd ook aanhouden nadat je 1km hebt gezwommen en 40km gefietst? Dat zullen we binnenkort ontdekken… 😉 

Wat zijn jouw sportieve doelen?

Lees hier meer over mijn challenge om meer at-home workouts te doen.
Of kom je liever de gymbag essentials die niet mogen ontbreken in het leven van een fitgirl te weten?

Liefs,
Louise

Share:
Louise
Written by Louise
Veel leesplezier op onze blog! Liefs, Louise