Bij het inpakken van je koffer heb je twee soorten mensen: die groep die al een week op voorhand begint met inpakken, en die groep die de ochtend van vertrek nog snel wat kleren in een grote koffer gooit. Ik ben, zoals jullie wellicht al verwachten, iemand bij wie zijn koffer al dagen op voorhand klaar staat. Voor diegenen uit de tweede groep of zij die niet goed weten hoe aan deze -voor velen vreselijke- klus te beginnen, zet ik wat tips op een rijtje.
1. Begin op tijd!
Ik kan het niet genoeg zeggen: begin op tijd met het pakken van je koffer! Zelf begin ik altijd minstens 2 dagen op voorhand, zo kan ik (indien nodig) de dag voor vertrek nog naar de winkel of zelfs nog snel een wasje draaien. Rek er genoeg tijd voor uit, zet een leuk muziekje op en maak er het beste van. Weinig mensen pakken graag hun koffer, maar ik vind dat, als je er op tijd mee begint en het stressloos kan gebeuren, het je echt zin doet krijgen in de reis. Ook leuk: je komt in je kast vaak outfits tegen die je al lang vergeten was, maar eigenlijk wel heel leuk zijn!
2. Maak gebruik van een inpaklijst
Ik gebruik een persoonlijke lijstje dat ik door de jaren heen heb samengesteld, maar op het internet zijn veel kant-en-klare lijstjes te vinden. Op veel websites (oa. inpaklijst.nl of meenemen.nl) kan je zelfs aanvinken wat voor jou van toepassing is voor je ze afprint! Door een inpaklijstje te gebruiken kan je niet alleen beter (want je zal niks vergeten zijn) je koffer maken, de hele klus zal ook veel minder tijd innemen én je zal er minder stress door hebben.
3. De goede hoeveelheid kledij meenemen
Voor velen zal het wellicht herkenbaar zijn: je komt altijd terug met een koffer vol ongedragen kleren. Je kan dit oplossen door te bekijken hoeveel dagen je effectief op reis bent en welke gelegenheden zich voor zullen doen, in plaats van gewoon alle kleren die je zou willen meenemen in je koffer te gooien. Voor een zonvakantie bijvoorbeeld, neem ik meestal voor elke dag 1 outfit mee (maar hou er rekening mee dat je kan combineren! zie tip 3) en bekijk ik hoeveel ‘nettere’ outfits ik nodig zou hebben.
Een klein systeempje dat ik gebruik bij het maken van mijn koffer: eerst leg ik alle outfits klaar die ik zou willen meenemen, ongeacht hoeveel dagen we op reis gaan. Daarna bekijk ik hoeveel outfits ik van mezelf mag meenemen (naargelang het aantal dagen dus) en leg ik de rest terug.
Een pijnpunt voor mij? Schoenen! Ik probeer ervoor te zorgen dat ik maar één paar met hakken meeneem, omdat ik die toch niet vaak draag en ze erg veel plaats innemen. Daarnaast kies ik zoveel mogelijk voor schoenen die bij meerdere outfits passen.
4. Kies voor makkelijk te combineren kledingstukken
Misschien een beetje obvious, maar zeker niet te vergeten: zorg ervoor dat je kledingstukken meeneemt die makkelijk te combineren zijn met andere stukken. Zorg bijvoorbeeld dat je bij een broek verschillende t-shirts of tops kan dragen want die zijn sneller vuil, en zorg voor stuks die je makkelijk kan ‘upgraden’ met bijvoorbeeld leuke accessoires. Op een vakantie in een warm land heb je eigenlijk weinig jasjes of vestjes nodig én ze pakken vaak veel plaats in, dus zorg ervoor dat je deze op zoveel mogelijk stuks kan dragen.
Ik probeer alle outfits die ik wil dragen eens samen te leggen (of zelfs aan te doen, als ik echt veel tijd heb) en dan te bekijken welke accessoires ik voor die outfit nodig heb.
5. Neem niet alle beautyproducten fullsize mee
Iets waar je niet onderuit kunt als je alleen met handbagage reist of beperkt bent in je kilo’s bagage: neem niet al je beautyproducten mee in hun fullsize versie. Als je reist met enkel handbagage mag je maar 1 liter aan vloeibare producten meenemen, en elke product mag maximaal 100 ml bevatten. Deze moeten ook in een doorzichtige zak gestopt worden. Een oplossing hiervoor zijn de travelsize versies van je favoriete producten, maar als ze die niet verkopen of je hier liever geen geld aan wil geven kan je ook een setje met lege verpakkingen kopen (bijvoorbeeld bij HEMA) en ze hierin ‘overpotten’.
6. Leef een tijdje uit je toilettas
Ongeveer een week voor vertrek maar ik de toilettas (met make-up en verzorgingsproducten) klaar die ik ook op vakantie wil gebruiken. Door enkele dagen enkel deze tas te gebruiken om je klaar te maken, weet je al snel of je alles bij hebt & zal je op reis niks missen. (Note: hiervoor gebruik ik dus wel de fullsize producten)
7. Maak een lijstje voor de dag van vertrek
Hanne en haar lijstjes, je hoort me waarschijnlijk al komen. Maar dit vind ik echt een heel belangrijke! Je hebt de dag voor vertrek waarschijnlijk nog enkele dingen klaargelegd die niet vergeten mogen worden en je hebt van alles aan je hoofd. Als je dan ook nog eens vroeg moet vertrekken om een ochtendvlucht te halen, wordt het al helemaal lastig. De avond voor vertrek maak ik een lijstje voor de volgende ochtend, met bijvoorbeeld dingen die ik niet mag vergeten meenemen (alle elektronische apparaten die in het stopcontact zitten, tickets en paspoort, tandenborstels) en een aantal to-do’s. Als je voor vertrek het laatste punt op je lijstje kan afstrepen, geeft dit echt een goed gevoel! Je weet dat je niks vergeten bent en kan zonder stress vertrekken.
Ik vertrek bijna op vakantie (misschien ben ik er zelfs al, wanneer deze post online komt!) en mijn koffer is voor deze reis dus ook al gemaakt. Lijkt het jullie interessant om ook een post te lezen over wat mee te nemen in je handbagage op een lange vlucht?
Bron foto: Andrew McCaul
Dit is superhandig, vooral het deeltje van de vloeistoffen. Eindelijk eens deftige uitleg van wat mag en niet! Ryanair kan hier nog wat van leren 😉 Ik ga zeker om die travelset van Hema!