Een boek lezen…. Voor de ene een nachtmerrie, voor de ander een zegen. Ik ben blij dat ik mezelf tot die tweede groep kan rekenen!

Vroeger las ik ook al vaak eens een boek, maar dan wel van Nederlandstalige jeugdauteurs. Ik heb meermaals De zusjes Kriegel verslonden nadat ik dat boek had gekocht op de boekenbeurs. Na Marc De Bel kwam ik in m’n Dirk Bracke fase. Ik ben met zijn boeken in contact gekomen via mijn goeie vriendin Astrid. Ik heb Dirk Bracke trouwens eens ontmoet en geloof het of niet, maar ik ben nog steeds supertrots op mijn gesigneerde versie van Het Engelenhuis.

Mijn grote broer is ook een belangrijke factor geweest in mijn liefde voor lezen. Sowieso heeft hij op elk vlak een grote invloed op me, maar ik vond het vooral fantastisch dat hij zich zo kon inleven in een boek. Hij heeft me er ook toe aangezet om een eerste Engelstalig boek te kopen bij Waterstones in Londen. Ik was toen veertien jaar en had mijn eerste jaar Engels achter de rug. Ik koos dus voor een boek met een mooie titel, maar het was vooral de kaft die me aansprak. Mijn keuze ging uiteindelijk naar Someone Like You (geschreven door Sarah Dessen). Sindsdien lees ik enkel nog Engelstalige boeken. Daag jezelf dus gerust eens uit en lees eens een boek in een andere taal! Neem er ook niet meteen een woordenboek bij, maar probeer de betekenis te zoeken in de context.

Boeken

Mijn boeken (Er liggen er ook nog een aantal op kot!)

 

The Fault In Our Stars (John Green)

In tegenstelling tot de meeste mensen, had ik dit boek al uitgelezen toen bekend gemaakt werd dat er een film van zou verschijnen. Ik zit vaak op Tumblr en daar zag ik telkens die mooie cover van Looking for Alaska (Het Grote Misschien) verschijnen en na veel opzoekingswerk wilde ik dit boek kopen. Hoewel ik Looking for Alaska niet fantastisch vond, heb ik toch TFIOS gekocht. Je kon namelijk achteraan in Looking for Alaska al het eerste hoofdstuk lezen van TFIOS en daardoor besefte ik ook dat John Green ondertussen al enorm gegroeid was in z’n manier van schrijven.

TFIOS gaat over Hazel die ongeneeslijk ziek is en waarschijnlijk zal sterven. Ze leert via een gemeenschappelijke vriend Augustus kennen en ze worden hopeloos verliefd op mekaar, hoewel ze dit lange tijd niet willen toegeven. Het bijzondere aan dit boek is dat de focus totaal niet op hun ziekte ligt, maar wel op de unieke band die ontstaat tussen Augustus en Hazel. Ik heb tissues nodig gehad om mijn tranen weg te vegen doorheen het volledige boek. Schaf dit dus best ook maar aan als je het boek eens wil lezen. (Waarschuwing! Zorg dat je ergens alleen zit tijdens het lezen van dit boek, en niet op de trein zoals yours truly, want dan kan het wel gebeuren dat mensen je aanstaren wanneer er traantjes vloeien…).

 

Starter For Ten (David Nicholls)

Starter For Ten is het ideale boek voor wie graag iets humoristisch leest. Ik zou het meteen aan iedereen aanbevelen. Ik heb dit boek gekocht toen ik op vakantie was. Ik had One Day al gelezen van David Nicholls en vond het een prachtig boek. Ik las even de achterflap in de winkel en besloot het mee te nemen. Het verhaal gaat over Brian Jackson die net zijn studies aan de universiteit begint. De klungelige Brian maakt heel wat mee aan de universiteit, zowel op vlak van studies als op sociaal vlak. Cliché als het klinkt, wordt hij ook nog eens verliefd op het mooiste meisje van de school. Maar op een dag maakt Brian een zeer domme beslissing die hij nooit meer kan omkeren.

David Nicholls kan zo goed situaties schetsen dat je het helemaal voor je ziet gebeuren. Zelfs de muziek die hij beschrijft kan je bijna horen. Ook de dingen die hij aanhaalt in het boek doen de lezer geloven dat hij het allemaal zelf heeft meegemaakt. Naast Starter For Ten heeft Nicholls ook Us, The Understudy en One Day geschreven en het zijn stuk voor stuk parels van romans.

 

Lolita (Vladimir Nabokov)

Als je iemand hoort spreken over Lolita, hoor je meestal dat het een erotische roman is (daar ben ik het maar deels mee eens…). Vaak snappen mensen het verhaal niet en denken ze enkel uit het oogpunt van pedofilie, terwijl dit verhaal over zoveel meer gaat! Er zit een belangrijk psychologisch aspect aan het verhaal en eigenlijk is de man in het verhaal vaak het slachtoffer van het jonge meisje. De schrijfstijl van Nabokov is ook helemaal mijn ding, aangezien je duidelijk de invloed van het Frans erin opmerkt en hij spreekt soms expliciet de lezer van het boek aan.

Als het boek een te grote uitdaging voor je lijkt, bekijk dan zeker eens de gelijknamige film uit 1997 met Jeremy Irons in de hoofdrol!

 

Sex And The City (Candace Bushnell)

Als er één boek is dat elke vrouw in haar boekenkast moet hebben staan, dan is het wel zeker Sex And The City! Hoewel SATC ondertussen al achttien jaar oud is, blijf ik het fantastisch vinden. Het is tijdloos, grappig en je kan je altijd wel identificeren met Carrie, Charlotte, Miranda en Samantha (die laatste nu wel het minst in mijn geval, maar ach!). Het boek is een bundeling van alle columns die in The New York Observer gepubliceerd zijn. Je hoeft het boek dus ook niet in één keer uit te lezen, maar je kan ook gewoon af en toe een verhaaltje eruit lezen.


 

Boeken kopen

Ik weet dat de verleiding heel groot is om altijd boeken te kopen via het internet, maar stap toch eens een echte boekhandel binnen – en daarmee bedoel ik dus niet Standaard Boekhandel – maar een kleine boekhandel waar nog steeds de typische geur van boeken hangt en waar het personeel je ook effectief kan helpen met het vinden van boeken.

 

Ik koop het liefst boeken bij Corman in Oostende. Deze kleine boekhandel oogt misschien niet modern of ordelijk, maar er zijn zo veel schatten te vinden! De reden waarom ik het liefste daar boeken koop, is omdat ze alles kunnen bestellen voor je, zowel klassiekers als de specialere boeken. Als je een specifiek formaat of een bepaalde uitgave zoekt, zullen ze het meestal ook voor je vinden. Mocht je dus eens naar Oostende komen, stap er dan zeker eens binnen!

Corman

Witte Nonnenstraat 38

8400 Oostende

 

In Brussel is er een filiaal van de Britse keten Waterstones. Deze boekhandel ziet eruit als alle boekhandels van Waterstones in Engeland en het personeel spreekt zelfs Engels! Je kan er boeken, tijdschriften, dagbladen en leuke gadgets vinden.

Waterstones Bruxelles

Boulevard Adolphe Max 71-75

1000 Brussel

 

Via mijn lector Engels heb ik nog een zeer goede website gevonden om boeken op te kopen (met gratis verzending!). Op Book Depository kan je boeken in verschillende uitgaven en talen vinden, zowel in hardback als paperback. De prijzen zijn ook vrij laag!

 

Veel leesplezier!

Share:
Floriane
Written by Floriane
Hoi! Ik ben Floriane. Ik ben een Ostendaise die haar hart verloor aan Gent, Londen en Disneyland Parijs. Ik leef op koffie, lekker eten, goed gezelschap en goede boeken.