Uitnodigingen trouw

Na een prachtige verloving, de bekendmaking van het nieuws en de zoektocht naar een trouwlocatie en datum kan het ontwerpen van een uitnodiging voor je trouw beginnen. Dat kan je doen met de hulp van een grafisch ontwerper, maar heb je daar geen budget voor en/of ga je liever zelf aan de slag? Dan zijn hier mijn tips om helemaal zelf je uitnodiging te maken!

1. Pinterest, Pinterest & Pinterest

Dé bijbel voor iedereen die een feest plant: Pinterest! Bij mij begon het al jaren geleden toen ik verdwaalde tussen de verschillende trouwjurken en stiekem al begon te dromen van een verlovingsring aan mijn vinger. Mijn tip: orden je trouw-moodboard per categorie! Maak een bord voor je uitnodigingen, eentje met inspiratie voor een trouwjurk en een ander bord dat dan weer vol staat met trouwdecoratie. Op die manier heb je snel een overzicht eens je jouw Pinterest-borden omzet in de realiteit. Maak dus ook een bord voor trouwuitnodigingen zodat je snel ziet wat je zéker in je uitnodigingen wilt verwerken en wat zéker niet.

2. Verzamel adressen & bepaal de hoeveelheid uitnodigingen

Maak een lijst aan met adressen van zodra je er een paar hebt. Heb je net enkele kerstkaartjes gekregen? Of ontving je al enkele geboortekaartjes? Check dan zeker eens of hun adres erop staat en schrijf het alvast ergens op, zo hoef je die niet meer te vragen. Je kan op verschillende manieren zo’n adressenlijstje opstellen, maar ik ben vooral fan van een lijstje waarbij je makkelijk dingen kunt afvinken. Zoiets kan je doen via Evernote of via de app ‘herinneringen’ op je iPhone.

Heb je ook de gastenlijst afgeklopt? Top! Dan kan je al meteen nagaan hoeveel uitnodigingen je nodig hebt. Don’t be a fool (like me) & ga niet nonchalant even veel kaartjes bestellen als het aantal genodigden! Veel van die genodigden zijn waarschijnlijk koppels en wonen dus samen. Eén kaartje per gezin is dus meer dan voldoende! Al kan het zeker geen kwaad om er een paar op reserve te hebben, eentje voor jezelf en een paar voor als je toch nog extra mensen wilt uitnodigen.

3. Finaliseer je dagprogramma

Voor je save the date heb je enkel een trouwdatum nodig, maar op je uitnodiging staat er uiteraard wat meer informatie. Deze kan je dus pas opmaken eens je zeker weet wat het startuur is van je wettelijke trouw/ceremonie en het (avond)feest.

Pretty Orange

4. Ontwerp je kaartje

Ik mocht bij Pretty Orange mijn kaartje ontwerpen en vind het zeker een aanrader! Ze hebben superveel eigen ontwerpen om uit te kiezen, maar je kan even goed zelf from scratch iets ontwerpen. Daarnaast hebben ze verschillende (stevige) papiersoorten en kan je ook foliedruk of een uitnodiging van hout laten maken.

Wij wisten vrijwel meteen dat we de foto’s van onze verloving wilden gebruiken, dus ik nam meteen een kijkje bij hun trouwkaarten met foto en liet me inspireren door hun ontwerpen en tips.

5. Bestel een proefdruk

Neem er genoeg tijd voor en ga niet zomaar 100 exemplaren bestellen zonder er 100% zeker van te zijn. Bij Pretty Orange kost een proefdrukje maar €1-€2,50 en daarnaast ontvang je een proefdrukmapje met allerlei staaltjes. Goedkoop en zo kan je jouw ontwerp eens van dichtbij bekijken. Een grote meerwaarde, als je het mij vraagt. Ons eerste ontwerp bleek namelijk niet als verwacht, dus hebben we toch maar ander papiersoort gekozen.

Pretty Orange proefdruk
Pretty Orange proefdruk

6. Geef het dat tikkeltje extra

Naast het papiersoort, de soort druk en het ontwerp zijn er natuurlijk nog een aantal zaken die een uitnodiging helemaal af maken!

Maak het af met een mooie envelop & sluitzegel

Wij gingen voor het totaalplaatje en kozen voor prachtige enveloppen met een gouden inlay. We kregen superveel enthousiaste reacties over hoe fancy onze enveloppen wel niet waren. We sloten de enveloppen met een sluitzegel en deze stickers kwamen nadien ook terug op andere dingetjes op het trouwfeest zelf, zoals op de kleine parfumflesjes die de gasten konden gebruiken om op te frissen. Multifunctioneel: check!

Pretty Orange uitnodigingen

Geef het een persoonlijke toets met een DIY

We houden ervan om onze creatieve zelve los te laten op allerlei projecten en dat was hier niet anders! We knipten takjes lavendel uit onze tuin, lieten ze uitdrogen en verwerkten die in de lakzegels. Zo kreeg iedereen een heerlijk geurend envelopje. De gepersonaliseerde lakzegel rechtstreeks smelten op het kaartje zou natuurlijk zonde zijn. We maakten dus zelf bandjes uit een A-4’tje kalkpapier en die ging dan netjes rond de uitnodiging.

Trouwuitnodiging maken
Trouwuitnodiging maken
Trouwuitnodiging DIY

Headerfoto: © Wildflower photography

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be