Afgelopen zomer reisden mijn vriend en ik af naar het mooie Cuba. Aangezien mijn vorig artikel over de kosten van onze reis naar Thailand zo goed onthaald werd, besloten we om opnieuw al onze kosten mooi bij te houden. Hoeveel we uitgaven aan accommodatie, eten, vervoer en activiteiten tijdens onze 19 dagen in Cuba? Dat lees je hieronder!

We reisden naar Cuba van 21 september tot en met 9 oktober. In totaal waren we dus 2,5 week of 19 dagen op vakantie. Betalen in Cuba doe je (voornamelijk) met CUC. 1 CUC komt overeen met 1 dollar, of ongeveer 0.8 euro. Je betaalt overal cash, let daar dus op als je in een restaurant of winkel bent. Geld kan je als Europeaan afhalen met je MasterCard of Visa.

Vliegtickets

Het plannen van je reis begint meestal meteen met één van de grootste uitgaven: je vliegticket. Wij betaalden zo’n 580 euro voor een retourtje Cuba. Niet het allergoedkoopste ticket, maar met fijne vluchturen en geen lange overstappen. Net zoals vorige keer naar Thailand vlogen we met KLM vanaf Amsterdam en namen we eerst de Thalys in Brussel.

Totale kosten voor vliegtickets per persoon: €580

Vervoer in Cuba

Een auto huren in Cuba, da’s een avontuur op zich. Heel weinig mensen hebben er een auto, en er is ook een strenge importregeling. Het aanbod op de autoverhuurmarkt is dan ook heel beperkt waardoor een auto huren er erg duur is. Reken zeker op zo’n 80 CUC per dag (incl. verzekering) zonder benzine. Dat was boven ons budget, daarom kozen we ervoor om rond te trekken met taxi collectivo’s.

Taxi collectivo’s zijn gemeenschappelijke taxi’s waarbij je enkel voor jouw zitje betaalt en dus niet voor de hele taxi. De taxichauffeur zorgt er dan voor dat de andere plaatsen ook bezet zijn. Omdat bijna iedere toerist in Cuba ongeveer dezelfde plaatsen bezoekt, vind je steeds snel een taxi collectivo die je aan je casa komt oppikken. Je rijdt in de mooiste klassieke auto’s en het is een stuk goedkoper (en meer relaxed) dan zelf een auto huren: wij waren fan!

Totale kosten voor vervoer in Cuba per persoon: 201,74 CUC of 170 euro. 
Kosten per dag voor vervoer in Cuba per persoon: 9 euro per dag. 

Accomodatie in Cuba

In Cuba zijn alle hotels voor minstens 50% van de staat. Omdat we de lokale bevolking wilden steunen, kozen we ervoor om te logeren bij casas particulares. Dat zijn een soort basic B&B’s waarbij je in een extra kamer bij iemand thuis slaapt. De prijs per nacht is overal min of meer hetzelfde, en ook de voorzieningen zijn bijna overal gelijkaardig. Warm water en airco heb je (bijna) overal wel. Je kan er ’s ochtends ook ontbijten, wat zeker een aanrader is. Wij kozen iedere ochtend voor zo’n lekker ontbijtje met vers fruit, fruitshakes, een eitje en brood.

Een nachtje in een casa particulares kost gemiddeld zo’n 25 CUC per nacht. Ontbijten doe je meestal voor 5 CUC per persoon, maar deze kosten heb ik opgenomen onder ‘eten in Cuba’.

Het einde van onze reis sloten we af in een luxeresort in de mooie badplaats Varadero. Omdat dit echt een extraatje is, tel ik de kosten daarvoor niet bij de rest van de kosten voor accommodatie. Dat zou een vertekend beeld geven van de gemiddelde prijs van een overnachting in Cuba. We sliepen 14 nachten in een casa.

Totale kosten voor accommodatie in Cuba per persoon: 172,5 CUC of 147 euro.
Kosten voor accommodatie in Cuba per persoon: 10,5 euro per dag. 

Food & drinks in Cuba

Kreeft in Playa Larga en veel vers fruit

Cuba, het land van de rum en de sigaren. Alhoewel ik normaal gezien weinig alcohol drink, genoot ik in Cuba regelmatig van een lekkere (en super goedkope) mojito. Als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik het eten in Cuba niet zo heel lekker of bijzonder vond. Iedere dag rijst met bonen, een beperkte keuze aan groenten en een gebakken stuk vlees of vis word je nogal snel beu. Gelukkig waren er avocado’s en veel vers fruit.

Westers eten is er volgens mij vrij moeilijk te vinden. En als het op de kaart stond, was het vaak een stuk duurder dan een typisch Cubaanse maaltijd. Onze foodcost lag dus ook een stukje hoger dan verwacht, maar als foodie vind ik dat gewoon een heel belangrijk onderdeel van de reis.
De kostprijs per dag hieronder is exclusief de dagen dat we in het resort in Varadero verbleven.

Totale kosten voor food & drinks in Cuba per persoon: 389 CUC of 330 euro.
Kosten voor food & drinks in Cuba per persoon: 23 euro per dag

Activiteiten in Cuba

Cuba is zo’n divers land, en er is zo veel te beleven! Wij deden een tocht te paard langs de tabaksplantages en koffiebranderijen, gingen voor de eerste keer diepzeeduiken in Playa Larga, maakten een rondrit in een prachtige oldtimer en verkenden Havana te voet met een gids. Hieronder een klein overzicht van onze kosten voor de belangrijkste activiteiten in Cuba:

  • Gratis Walking Tour in Havana met Free Walking Tours Havana > 7,5 CUC per persoon (fooi)
  • Rondrit door Havana in een oldtimer (1 uur) > 17,5 CUC per persoon
  • Paardrijden in de mooie Vinales vallei > 20 CUC per persoon
  • Duiken in Playa Larga > 35 CUC per persoon

Totale kosten voor activiteiten in Cuba per persoon: 94 CUC of 80 euro
Kosten voor activiteiten in Cuba per persoon: 4,4 euro per dag

Diverse kosten in Cuba

Op onze reis deden we nog enkele andere uitgaven die niet onder een andere categorie passen. Zo lieten we twee keer onze kleren wassen bij onze casa (+- 7 CUC per persoon) en is ook het internet betalend in Cuba. Contact met het thuisfront, mijn mails en sociale media checken is voor mij heel belangrijk. In totaal betaalden we zo’n 50 euro aan internetkosten.

Totale kosten voor diverse uitgaven in Cuba per persoon: 41,75 CUC of 35 euro
Kosten voor diverse uitgaven in Cuba per dag: 2 euro per dag

Extraatje: luxe resort in Varadero

Aan het eind van onze reis wilden we nog enkele dagen ontspannen in een luxe all-inclusive resort. Gewoon een paar dagen genieten van zonnen, zwemmen en boeken lezen, vonden we heerlijk. Veel mensen zullen de all-inclusive resortmentaliteit maar niks vinden, maar wij vonden het net heel fijn om een paar dagen niks te moeten. Het was onze vakantie op vakantie ;-). Voor 4 nachten in het Melia Varadero resort betaalden wij met z’n twee 734 euro, of zo’n 367 per persoon.

Totale kosten voor onze reis

In totaal, dus inclusief vliegtuigtickets, betaalden wij 1720 euro per persoon. Voor een reis van 19 dagen bracht dat ons op een dagbudget van 90,5 euro. Zonder vliegtickets reken je best op een 60 euro per dag per persoon. Uiteraard kan het nog iets goedkoper, wie niet in een resort verblijft, nog plaatselijker gaat eten en geen dure excursies doet, kan rekenen op een lager budget.

Kleine disclaimer: 1720 euro is uiteraard een groot bedrag, maar wij wouden het land heel graag zien. Waar andere mensen misschien veel uitgeven aan kledij of uitgaan, kies ik ervoor om één keer per jaar een erg mooie reis te maken. Geef jij niet graag veel geld uit aan reizen? Da’s helemaal oké, ieder zijn ding!

Ben jij al eens in dit mooie land geweest? Staat het op je travel bucket list?

Nog meer over reizen lezen?

Xx

Hanne

Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.