Baraque Michel

In tijden van COVID-19 en vele wandelingen kan een daguitstap naar de sneeuw in onze prachtige Ardennen een echt lichtpuntje zijn. Wij kunnen dat alleen beamen! In deze blogpost delen Wendy en Louise twee Belgische plekjes waar je kan gaan wandelen in de sneeuw!

Baraque Michel in de Hoge Venen

Ik (Louise) trok samen met mijn vriend naar het langlaufskigebied Baraque Michel in de Belgische Ardennen. Deze hoogveenvlakte is meteen ook een van de hoogste toppen van België.

Toegankelijkheid

Ik moet wel toevoegen dat deze toeristische trekpleister in de Hoge Venen de afgelopen weekends te maken had met massatoerisme. Daarom waren heel wat parkings afgesloten om de toestroom van bezoekers te vermijden, maar vanaf 15 januari 2021 werd het natuurgebied weer opengesteld voor verkeer.

Baraque Michel

Parking

Gezien de trekpleister tijdens het weekend heel wat volk aantrok, opteerde wij voor een weekdag. Parking ‘Baraque Michel’ stond nog steeds propvol en was omgetoverd tot een spiegel door al de passage. Hierbij ben je gewaarschuwd: het parkeren was het minst fijne van heel de uitstap. Zorg dus zeker voor winterbanden.

Baraque Michel

Wandelingen

Eens geparkeerd bevind je je aan de belangrijkste toegang tot het natuurreservaat Hoge Venen en kan je kiezen: blijf ik aan deze kant van de straat of steek ik over naar de andere kant. Wij hebben beide gedaan.

  1. Vlakbij de parking vind je borden met verschillende, bewegwijzerde wandelroutes. Het ging van 4 tot 8,5km. Goed om te weten: het stond overal heel goed aangeduid of honden al dan niet toegelaten zijn. Aan de kant van de parking zijn ze bij alle wandelroutes toegelaten (als ik me niet vergis).
Baraque Michel

2. Aan de overkant van de straat wandel je bijna continu op vlonderpaden, die wel wat glad kunnen zijn als het gevroren heeft. Wij wilden een wandeling van 18km doen maar onderweg ontdekten we dat deze wandeling duidelijk niet voor tijdens de winter is. Gezien wandelen normaal enkel is toegestaan op de paden en er ook een groot deel van het natuurreservaat slechts toegankelijk is onder begeleiding van een bevoegde gids, wilden we het er zeker niet op riskeren om van het pad af te wijken en de ongerepte sneeuw in te trekken. Uiteindelijk hebben we het onderstaande gedaan:

Baraque Michel
Baraque Michel

Bouillon in Luxemburg

Door de strenge maatregelen tijdens de feestdagen trokken wij gezellig met z’n drietjes (Pollo, onze hond, kwam ook mee) met Oud & Nieuw naar de Ardennen. We zochten een leuke B&B waar honden toegelaten waren en verbleven er drie dagen. We hadden dit al ruime tijd op voorhand geboekt dus we waren niet zeker of er sneeuw zou liggen. Mijn enthousiasme was groot toen we een wit sneeuwlandschap tegemoet reden!

Sensenruth in Luxemburg
Sensenruth Luxemburg

Toegankelijkheid

Blijkbaar waren we lang niet de enige mensen die erop uit trokken naar de Ardennen. Tijdens onze heenrit hoorden we op de radio hoe druk het was in de Hoge Venen, maar daar hadden we helemaal geen last van! Je kon er in alle kalmte genieten van de vergezichten. Al denk ik wel dat er in de Hoge Venen wat meer sneeuw lag. Maar aangezien onze wandeling aardig wat klimwerk bevatte, vond ik het al bij al niet erg dat niet alles besneeuwd was.

Wandeling naar Tombeau du Géant

De eerste wandeling was een korte wandeling zodat onze hond mee op pad kon gaan. Hij heeft namelijk artritis en mag geen lange wandelingen meer doen. Je kan ook in de buurt van het mooie uitzichtpunt parkeren, maar het leek ons leuker om ernaartoe te wandelen. Deze wandeling was er een van 3,08 km. Er is een pad, maar door de sneeuw was er ook heel wat modder. Doe dus zeker stevige wandelschoenen aan die tegen wat nattigheid kunnen! De wandeling brengt je ook langs de voet van De Reus aan het water. Een gezellig plekje en een toffe picknickspot! Eenmaal toegekomen was het redelijk mistig maar het was nog steeds adembenemend! Zeker een aanrader voor iedereen die graag eigen land al wandelend verkent.

Tombeau du Géant

Wandeling langs La Passerelle du Moulin de l’Epin

De tweede wandeling was een langere wandeling dus die deden we zonder onze hond. Voor deze route hebben we ons gebaseerd op een wandeling met twee lussen. De bovenste lus komt overeen met de korte wandeling hierboven. De tweede lus start bij de voet van Tombeau du Géant en daar is er een paadje naar boven dat je moet volgen. Na eventjes wandelen kom je terecht bij een Instagram-waardige hangbrug met de naam La Passerelle du Moulin de l’Epin. Maar laat je niet misleiden want om de route te volgen, hoef je niet over te steken op de hangbrug. Al is het natuurlijk wel cool om op zo’n hangbrug te stappen.

De wandeling leidt je verder ook nog door mooie bossen en waarschijnlijk nog veel meer, maar wij hebben hem helaas niet kunnen af maken. De eigenaar van de B&B liet namelijk weten dat onze hond in waakmodus zat en blafte bij elk geluid. Een reden te meer om nog eens terug te komen naar dit stukje Ardennen 😉 Online vond ik ook de Laddertjeswandeling, waarbij je letterlijk steile ladders beklimt. Die zet ik ook maar al te graag op mijn wandel bucketlist!

Wandeling Tombeau de géant

Op zoek naar meer corona-proof activiteiten?

Liefs,

Wendy & Louise

Share: