Venetië in Italië

Venetië, een stad die vele malen bovenaan prijkt als het gaat over de beste plekken voor een citytrip. Ik hoorde er al veel over, maar vroeg me af of de stad niet overrated was en had eigenlijk ook geen zin in een overrompeling van toeristen. Mijn man en ik besloten vorig jaar de proef op de som te nemen. Daarnaast lieten nog veel landen het toen (zomer van 2022) nog niet echt toe om te reizen, waardoor het bezoekersaantal in Venetië nog niet op z’n hoogtepunt zat. Ons leek dat dus het uitgelezen moment om de stad eens een kans te geven!

Tourist trap vibes

Ik zou liegen mochten er geen tourist traps zijn, het blijft natuurlijk een grootstad. Of je nu in Parijs, Milaan, Brussel,…als toerist zal er in zo’n stad altijd wel iets waardoor je je als toerist wat bedrogen zal voelen. Al kan ik met het hand op het hart zeggen dat Venetië als stad zeker niet overschat wordt en het echt wel waard is om hier voet aan wal te zetten! But first things first… Voor wat let je best wel op?

Varen met de gondel: wel of niet?

Denk je aan Venetië, dan is de kans vast heel groot dat je ook aan gondels denkt. Maar die ritjes zijn redelijk hoog geprijsd, dus wij lieten dit aan ons voorbij gaan. Zo kosten privé gondelritten van 25-30 minuten €80 en ’s avonds klimt de prijs zelfs omhoog naar €120. Deze prijzen werden gelukkig wel vastgelegd door de overheid. Door de hoge prijzen blijven het aantal gondelritten wel binnen de perken en zo worden de kanalen niet vervuild door rijen aan gondels.

Hadden we geld teveel en was er minder volk, dan had ik zo’n gondelrit misschien wel gedaan. Maar €80 vonden wij echt te veel geld en ik vind het eigenlijk veel interessanter de gondels en de roeiers te zien varen, dan er zelf in te zitten.

Betaal je blauw op het San Marco plein

Nog een duur grapje is iets drinken of eten op het San Marco plein. Er is echt een gigantisch groot prijsverschil tussen een koffietje op het San Marco plein of in een van de steegjes verderop. Daarbovenop is het veel charmanter en een pak minder druk als je wat verderop in een steegje duikt.

Waarom je Venetië absoluut wél moet bezoeken

Naast het dure prijskaartje die sommige dingen in Venetië kan ik alleen maar beamen dat Venetië echt wel een bezoekje waard is! Het is een stad die zoveel te bieden heeft; je hebt er cultuur, zalige plekjes om te eten en te drinken, prachtige architectuur en met de watertaxi sta je zo aan het strand, of aan de kleurrijke huisjes van Burano en Murano. Wat mij vooral bijbleef is de tijd die er even leek stil te staan. Het is redelijk uniek om een grootstad te zien die niet barst van de auto’s en die volledig omwald is met water. Er hangt hier echt een zalige sfeer!

Daarnaast raad ik je zeker aan om tijdens de Biënnale te gaan, want zo kan je gratis veel kunstwerken en tentoonstellingen bewonderen.

Venetië

Zin gekregen in een reisje naar Venetië?

Lees dan zeker eens mijn minigids voor vier dagen Venetië!

Nog meer reisinspiratie?

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be