Masai Mara

Afgelopen zomer trok ik samen met mijn man super lastminute naar het zonnige Kenia. Weliswaar na lang twijfelen en veel research maar we hadden er geen moment spijt van. Het werd een onvergetelijke reis waarvan ik graag zoveel mogelijk deel met jullie. Eerder schreef ik al over onze route en over reizen tijdens deze corona-tijd, maar ook het kostenplaatje is uiteraard een belangrijk element van je reis. Om eerlijk te zijn wist ik niet goed op welk budget ik moest rekenen voor dit type reis. Ik schatte een reis naar Afrika met safari’s wel wat duurder in dan een reis naar Azië, maar daar bleef het ook bij. Ben jij op dit moment even onwetend als younger me? Hopelijk helpt deze blogpost je dan een handje!

Praktische details

E-visum

Om er binnen te geraken vraag je best op voorhand een e-visum aan. Reken hiervoor op € 52 per persoon.

Gezondheid

Wij telden € 70 neer voor 50 malariatabletten, hierbij komt dan nog de rest van je reisapotheek bij (pilletjes tegen buikloop, buikpijn, hoofdpijn,…) maar die pilletjes heb je meestal nog thuis liggen in de EHBO-kast. Verder check je ook best of je al een vaccin kreeg tegen de Gele Koorts. Dit is verplicht, al hebben we dat nergens moeten bewijzen.

Wat nog een bijkomende kost kan zijn dezer dagen is het bedrag van je PCR-test in Kenia voor vertrek. Bij ons zat dit mee in de prijs die we betaalden aan ons reis agency.

Simkaart

Ook dit werd bij ons geregeld door Charlie’s Travels. We kregen van hen een Safaricom simkaart die we konden herladen via Mpesa. De concrete prijs kennen we niet maar online vind ik terug dat een simkaart bij Safaricom maar 100 Keniaanse shilling kost, wat momenteel overeenkomt met € 0,78. Hoeveel de databundels precies kosten, weet ik niet meer maar ik herinner mij wel dat ook dit relatief goedkoop was.

Transport

Vliegtickets

Wij boekten onze tickets de week ervoor (tijdens de corona) en we kwamen uit aan zo’n € 500 per persoon heen en weer (inclusief ruimbagage). Wij vlogen met de maatschappij Emirates.

Daarnaast hebben we ook één binnenlandse vlucht (via Kenya Airways) van Mombasa naar Nairobi geboekt en dit kwam neer op € 50 per persoon.

Tuktuk in Mombasa

In Nairobi rijden er geen tuktuk’s, maar in Mombasa wel. De tuktuk’s zijn heel erg handig voor korte afstanden en zijn ook veel goedkoper dan taxi’s. Een rit van een kwartier kostte bij ons 50 shillings, dus zo’n 40 cent als je het omrekent!

Mombasa

Trein van Nairobi naar Mombasa

Wij hadden tickets voor de eerste klasse en dat kwam neer op 3000 shillings per persoon, dus goed voor zo’n €23. Als je weet dat de treinrit zo’n vier uur duurde dan is dit heel goedkoop!

De eerste overnachting in Nairobi

Wij hebben dit hotel zelf geboekt via booking.com en vonden een supercheap hotel aan een totaal van €17 voor een nacht. We zaten wel echt in een rare buurt en het hotel was heel basic.

Nairobi

Overnachting en activiteiten

Behalve die eerste overnachting werden alle verblijfplaatsen en activiteiten door Charlie’s Travels geboekt. Wat valt hieronder? Dit gaat van de safari park fee’s tot de begeleiding, eigen auto voor vijf dagen, treintickets, transfer van en naar de luchthaven, activiteiten (zie hieronder voor verduidelijking). Maar ook hotels (zeven verschillende plekken, van basic tot wat luxueuzer) waarbij het ontbijt altijd inbegrepen was, bij sommige verblijfplaatsen was het zelfs half pension en onze camping in de Masai Mara was een volpension-formule.

In totaal hebben wij €4 524,13 voor twee personen betaald aan Charlie’s Travels, of € 2 262,07 per persoon.

Camp Carnelly

Safari-parken

 • Amboselli
 • Masai Mara
 • Lake Nakuru
 • Hell’s Gate
Lake Nakuru
Amboseli

Activiteiten

 • Wandeling met gids in Mount Kenya forest
 • Motor safari (achterop de motor) met begeleiding
 • Fietssafari in Hell’s Gate + gids
 • Bootsafari op Lake Oloiden + gids
 • Privé safari auto + gids in Masai Mara & Amboseli safaripark
Mount Kenya
Mount Kenya forest
Hell's Gate Kenia

Snorkelen in Mombasa (Bamburi beach)

Naast de activiteiten hierboven planden we in Mombasa nog een extra activiteit. Voor €30 per persoon (boot + snorkelset + fee voor het marinepark) gingen wij snorkelen. Deze activiteit hebben we via het hotel zelf geregeld (Severin sea lodge).

Hoeveel kost een maaltijd?

Dit hangt natuurlijk sterk af van waar je gaat eten en hoe uitgebreid. Zo kunnen wij heel erg genieten van een verse cocktail ’s avonds. Hieronder enkele voorbeeldjes.

 • Diner/lunch in Nairobi: Drankje + voorgerecht + genereuze maaltijd bij CJ’s: We betaalden in totaal € 35 en gaven 500 shillings fooi aan de ober.
 • Ontbijt bij Honey & Dough (een iets hippere zaak): 4 drankjes (speciale latte + smoothie) + eggs benedict & eggs florentine = ongeveer €28 in totaal (3650 shillings).
 • Extra drankjes ’s avonds + lunch bij ons hotel in Mount Kenya: €31 in totaal (3960 shillings).
Honey & Dough
Honey & Dough Kenia

Hoeveel betaalde ik voor souvenirs?

Voor de onderhandelaars onder ons; je wordt vast gelukkig door de kraampjes op Bamburi beach! Ook hier hanteren ze de kunst van afdingen dus wees niet bang om een andere prijs te noemen. Om je een idee te geven: wij gaven € 10 voor een sjaaltje en ongeveer € 12 voor een klein giraffen-maskertje én twee houten boekensteuntjes in de vorm van een olifant.

To tip or not to tip?

In Kenia is het de gewoonte dat je jouw appreciatie voor de service uit in een fooi, dus steek altijd enkele briefjes in je broekzak voor het geval je graag iemand een fooi geeft. Maar hoeveel fooi geef je dan? Hierbij enkele tips die we kregen van onze reis agency:

 • Zit je in een bar of restaurant en ben je tevreden? Geef zo’n 100-200 KES extra
 • Kom je toe in je hotel en helpt er iemand met je bagage? Ga voor een extraatje van 100-200 KES
 • Is er een chauffeur die je gedurende enkele uren vervoerd heeft? Dan is 300 – 500 KES een mooie extra
 • Een lokale gids die je heel veel leuke weetjes vertelt, die zijn/haar best doet om op jou in te spelen? Dan kan je voor 500-1000 KES per dag gaan
 • Tijdens je safari-dagen heb je waarschijnlijk een gids/chauffeur die hopelijk zijn/haar best doet om je tijd nog aangenamer te manen. Reken op zo’n 10 000 – 15 000 KES extra voor ongeveer vier dagen.

Uiteraard kies je zelf nog altijd hoeveel je geeft, maar zo heb je tenminste al een richtgetal 😉

De totaalsom voor een reis naar Kenia (via een reisagentschap)

Alle kosten bij elkaar reken je dus best op zo’n budget van €2500 – €3000 per persoon. Ik vermoed dat dit wel goedkoper kan als je bijvoorbeeld kiest voor een safari-busje dat niet privé is (want dan deel je de prijs samen met andere mensen), als je wél altijd de basic overnachting kiest of je sommige zaken wel zelf organiseert. Al bij al vond ik dit voor een rondreis van 18 dagen vol safari en andere activiteiten best wel meevallen!

Nog meer reisinspiratie ontdekken?

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be