Amboseli Kenia

2021 moest een jaar worden vol grootse prachtmomenten en het jaar waar we weer alle remmen los mochten gooien. Maar daar dacht miss C anders over … Het grote gedroomde trouwfeest bleef uit, waardoor de drang nog groter werd om wél nog steeds met die verre reis door te zetten. Bij wijze van compensatie :p Tot de week ervoor hebben we bepaalde landen in de gaten gehouden, een reisbureau gecontacteerd en dat bracht ons bij Kenia!

De zoektocht naar een corona-proof land

Kenia was eerlijk gezegd geen land dat op onze bucketlist stond. De Afrikaanse landen op onze reis-radar waren Zuid-Afrika en Namibië. Met op nummer 1 het alom bekende Zuid-Afrika met het Krugerpark, de Tafelberg, Kaap de Goede Hoop en Boulders beach… Met die ‘Zuid-Afrikaanse’ corona-variant viel dat plan al heel snel in het water. Maar met de verre reis die vorig jaar al gecanceld was en het trouwfeest dat uitgesteld werd, moest en zou ik een land vinden waar we wél op reis naartoe konden.

Mexico stond heel lang op nummer 1 omdat het redelijk toegankelijk was, er was geen verplichte quarantaine bij aankomst (tenzij je positief test uiteraard) en het was bovenal een land dat alles had om ons een toffe reis te bezorgen.

Wil je een verre reis maken? Houd dan, zoals mij, enkele reisgroepen op Facebook in de gaten om allerlei ervaringen on the ground op te pikken en om te zien wat er leeft onder de reizigers. Daar las ik bijvoorbeeld al snel dat de corona-situatie in Mexico te onstabiel was en er bepaalde toeristische gebieden heel streng waren. En het was ook orkaanseizoen, dus dat land werd van het lijstje geschrapt …

Zo ging de zoektocht weer verder, tot ik plots een blogger op Instagram zag die toefde in Tanzania (@bibleoffashionjulie). Say whut?! Tanzania kende ik al van het paradijselijke Zanzibar, de Serengeti en de Kilimanjaro dus dat kon niet anders dan een prachtland zijn. Ik vuurde meteen enkele vragen op haar af en kreeg te lezen dat Tanzania toegankelijk was, je niet standaard in quarantaine moest en het goed bereisbaar is ter plaatse.

Na dat positieve nieuws over Tanzania, ging ik meteen in research modus. Ik zocht andere blogposts over Tanzania op en ik vulde mijn vrije tijd met reisvlogs. YES, dit is het! Hier gaan we naartoe! Normaal puzzelen we onze reizen zelf in elkaar. Maar door de lange onzekerheid, ons verlof dat al binnen de drie weken startte en doordat je voor de safari’s sowieso met een tour operator moet werken, contacteerde ik vrijblijvend Charlie’s Travels.

Wat is de meerwaarde van een reisorganisatie?

Bram en ik gaan liever zelf aan de slag om onze reizen te organiseren, om niet vast te hangen aan een strakke planning maar ook om geld uit te sparen. Maar corona maakte alles een pak moeilijker. We durfden niet vroegboeken en wilden de situatie ter plaatse en het Belgisch reisadvies afwachten.

Aangezien ik twee weken op voorhand enkel nog maar een must see lijstje en vluchtprijzen had, klopte ik aan bij een Nederlandstalig reisagentschap. Aangezien communicatie key is en het redelijk snel moest gaan, ging ik voor een Nederlandstalige reisorganisatie. Niets zo makkelijk als zaken te regelen in je eigen moedertaal. Daarnaast vond ik het ook belangrijk dat het een reisorganisatie was met mensen on the ground. Met corona wou ik zo min mogelijk risico’s nemen en wou ik voortgaan op actuele real life ervaringen. Ik vertrouwde er ook op dat een Nederlandstalige organisatie je écht niet naar onveilige situaties zou sturen. We zijn graag avontuurlijk maar niet reckless :p

Na heel de website van Charlie’s Travels af te schuimen op zoek naar waardevolle info, contacteerde ik hen voor vrijblijvende informatie. De dag of twee dagen nadien kreeg ik een mailtje van een zekere Elvera. Doordat het zo lastminute was, stelde ze meteen een call voor via Whatsapp. De call die volgde was heel aangenaam en ze vertelde honderduit met veel passie over haar ervaring in Tanzania (waar ze woont), wat de mooie plekjes zijn en wat het budget zou zijn. Geen poespas, eerlijk en recht voor de raap.

Ik verwachtte al dat Afrika met alle safari’s niet de goedkoopste reis zou zijn. Maar ik gaf te kennen dat we graag het budget zo laag mogelijk houden, zonder dat alles super basic is. Ze liet weten dat Tanzania dan eigenlijk niet de beste keuze is, aangezien dit een van de duurdere landen is in Afrika. Daarop stelde ze Kenia voor, het buurland van Tanzania. Zelf gaat ze daar veel naartoe en zegt dat we hetzelfde type reis, ook in Kenia kan maar veel goedkoper. Wij zijn altijd heel erg op zoek naar een mix: activiteiten zoals hiken, snorkelen…, relaxen op het strand, natuur en een beetje cultuur. Ze vertelde me dat een derde van de prijs voor een basic tent in Tanzania gelijk staat aan een lodge in Kenia.

Na wat zoekwerk over Kenia waren we verkocht dus Elvera deed ons erna een reisvoorstel voor Kenia. We bespraken alles in een nieuwe call, luisterde naar onze feedback en bezorgde ons heel snel een voorstel die helemaal op maat was. Ze handelde snel en was nooit opdringerig!

Conclusie

Is het een meerwaarde? Drie keer YES! Zeker tijdens corona voelt zo’n extra safety net heel goed, ze slagen erin je reis heel snel in elkaar te boksen (zelfs als je nog wijzigingen/nieuwe voorstellen wilt), ze hebben de expertise en de ervaring en voor safari’s heb je sowieso een gids/chauffeur nodig. Blijf je het grootste deel van je reis op één plek dan hoeft dit waarschijnlijk niet, maar ga je voor een rondreis in Kenia dan is het absoluut een aanrader. De prijs valt ook goed mee, maar daar wijd ik graag over uit in een aparte blogpost 😉

Hell's Gate
Hell's Gate

Waarom Kenia?

Kenia kreeg de reis-kleurcode rood, maar op zich was dat voor ons geen struikelblok aangezien bijna heel Europa ook roodgekleurd was. Het belangrijkste is dat het niet gerekend wordt tot hoogrisico-land, want dan geraak je er moeilijk binnen en heb je bijna gegarandeerd moeilijkheden bij terugkomst in België. Tenzij je negatief test, hoef je in Kenia niet standaard in quarantaine voor je écht aan je reis mag starten.

Daarnaast zijn er in Kenia ook verschillende maatregelen tegen corona. Ik had ook niet het gevoel dat er daar verschillende corona-varianten woeden en het afnemen van een pcr-test ging naar ons gevoel heel vlot (afspraak ingepland door Charlie’s Travels). Ze hebben ook al veel mensen gevaccineerd en tijdens zo’n type reis kom je weinig in contact met veel mensen.

De reistijd

Naast alle corona-checks mag je uiteraard ook niet vergeten te kijken naar de reistijd. Zo zit je liever niet op een strand waar er elk moment een orkaan kan voorbij razen. Maar ook dat zat goed bij Kenia, het is namelijk droogseizoen van juni tot half oktober.

Masai Mara

Administratie

Vertrek

Allereerst dien je een e-visum aan te vragen. Deze kost zo’n € 50 per persoon en kan je heel makkelijk online doen. Ze reageren heel snel op de aanvraag dus je hoeft die geen maanden op voorhand te regelen 😉 Zo hebben wij de online aanvraag pas de week voor vertrek ingediend.

Ik ga niet liegen, het is een hoop gedoe en een beetje extra stress om te reizen tijdens dit corona-tijdperk. Zeker reizen buiten de E.U. vergt extra administratie. Ik vond de extra administratie nog meevallen, zo hoef je enkel op voorhand een gezondheidsverklaringsdocument in te vullen. Ik vond vooral de pcr-test stresserend. Zo dien je voor vertrek een pcr-test af te nemen, ongeacht of je gevaccineerd bent of niet. De schrik zat er wel in om plots positief te testen, want zo’n dingen gebeuren soms op de stomste momenten. Maar gelukkig bleek de test negatief!

Terugkomst

Twee dagen voor het vertrek naar België regelde Charlie’s Travels voor ons een gratis pcr-test en behalve de wachttijd in het center zelf, liep alles heel vlot. Na de test wisten we ook heel snel via SMS/mail wat het resultaat was.

De dag voor je vertrek of de dag van je vertrek vul je ook best je Belgisch PLF-formulier in. Wij dachten dat je die pas in België moest tonen, maar die werd al opgevraagd bij het inchecken in Nairobi, be prepared dus!

Wat dan in België? Ik moest enkel op dag 7 in België nog een extra test doen en moest niet in quarantaine. Maar voor de actuele reisregels, check je best de website van de overheid.

Is alles open?

Ja! We konden alles doen wat we wilden doen. Alle safariparken, restaurants en winkels waren open. Het enige wat niet kon, was een weeshuis voor olifantjes. Die was wel gesloten door corona.

Wat zijn de regels ter plaatse?

De regels zijn goed leefbaar en vergelijkbaar met de regels in België. Je dient afstand te houden, een mondmasker te dragen op drukke plaatsen en binnen en je moet geregeld je handen ontsmetten. Het enige dat verschilde was de avondklok. Vanaf 22 uur kan je niet meer buiten ronddwalen, maar dat stoorde niet aangezien we geen café’s wilden afschuimen :p

Voel je je veilig?

Kenia mag dan wel roodgekleurd zijn (net als vele andere Europese landen), maar ik had nooit het gevoel dat ik in Kenia sneller corona zou oplopen dan in België. Het land is ook zo uitgestrekt, dus ik denk echt niet dat het snel van stad tot stad verspreid wordt.

Er waren superweinig toeristen, dus het werd echt een hele unieke ervaring. Soms was het wel triest om te zien hoeveel lege plekjes er in de restaurants van hotels waren, maar anderzijds hoefden we geen momenten te delen met honderden andere toeristen. Daarnaast waren ze in Kenia zo dankbaar dat je er was en dat was een fijn gevoel. Je voelt je heel erg welkom. Ga jij ook liever massatoerisme uit de weg, dan is NU het moment om Kenia te bezoeken 😉

Mount Kilimanjaro
Met de Kilimanjaro op de achtergrond
Bamburi beach

Op zoek naar meer reisinpiratie?

Xje,

Wendy

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be