Hell's Gate Kenia safari

Je las het misschien al in vorige blogposts maar ik trok afgelopen zomer naar Kenia. Het was lastminute en het land stond helemaal niet op onze bucketlist, maar het werd een prachtige reis om nooit meer te vergeten! Zo blij dat we dit land ontdekt hebben en ervoor gegaan zijn. Kenia heeft alles wat we zochten in een reis naar Afrika: strand, de zon, safari’s, geweldige mensen, natuur en leuke activiteiten! Ben je ook van plan om naar Kenia te trekken om op safari te gaan? Ik deel in deze Kenia blogpost met veel plezier mijn ervaringen en tips over de safariparken die we bezochten!

Het begint allemaal bij de voorbereiding: wat neem je mee op safari?

  • Natte doekjes om het stof (en je zweet) af te kuisen: Wij waren dit tijdens onze eerste safari in Masai Mara vergeten en we hebben dat echt wel gemist.
  • Comfy kledij waarmee je snel kan plassen in de natuur: Ik ging voor een kleedje, superhandig!
  • Comfy schoenen waarmee je stevig kan rechtstaan: Er zijn fancy jeeps die langs de zijkant volledig open waren, dus daar hoef je niet recht te staan. Wij hadden echter een minibusje met open dak. Uiteraard kan je de hele tijd door je raam liggen gapen, maar met een raam ertussen de dieren bewonderen is natuurlijk niet hetzelfde. Wij moesten dus vaak rechtstaan om dieren te bewonderen.
  • Een hoed of pet: The sun burns, baby! Je zit hier dicht bij de evenaar dus onderschat de kracht van de zon hier niet, zeker ook niet in de auto.
  • Zonnebril: Ik wisselde mijn hoed/pet soms af met mijn zonnebril en een zonnebril is ook handig om het stof wat meer uit je ogen te houden.
  • Camera met evt. een zoomlens: Dit is uiteraard geen must, er zijn veel mensen die graag licht reizen. Reis je wel met een camera dan raad ik je echt wel aan om een zoomlens mee te brengen. Al mijn foto’s werden met mijn zoomlens getrokken. Heb jij er geen? Check dan eens of je misschien in de buurt een winkel/bedrijf hebt die zoomlenzen verhuren voor een mooi prijsje!
  • Sport-bh voor de grote boezems: De wegen in safariparken zijn bezaaid met grote putten en bulten. Ik had daar met mijn kleine cup geen problemen mee, maar ik kan me inbeelden dat iemand met grotere borsten hier snel last van kan ondervinden.
  • Snacks en genoeg drank: Ons reisagentschap en verblijfplaats zorgden er steeds voor dat we genoeg snacks en eten mee hadden en dat was heel erg welkom! In ons lunchpakket zat niet enkel iets hartig maar ook wat van fruit, een vieruurtje en dessert. Je zit van ’s morgens vroeg tot ’s avonds namelijk in de auto dus je kan maar beter voorbereid zijn!

De safariparken

Ga je naar Afrika, dan is de kans groot dat je ook safariparken wilt bezoeken. Mijn raad is om zeker op voorhand af te wegen hoeveel dagen je dieren wilt gaan spotten. Je zoekt namelijk best een mooie balans op zodat je genoeg dieren kunt zien, maar ook niet verveeld geraakt. Trop is trop en dat geldt ook voor safari’s :p Tenzij je een immens grote fascinatie hebt, natuurlijk!

Lake Nakuru

Dit park is een prachtige eerste safari-ervaring en je kan hier bijna elk dier uit de big five spotten! Hier mochten we een selfdrive doen met onze huurauto. Je kan aan de ingang ook vragen of er een gids meerijdt, maar dat hebben wij niet gedaan. Het eerste dat je tegemoet rijdt is een mooi groot meer waar je waarschijnlijk buffels en zebra’s water zal zien drinken. Spot je graag vogels? Neem dan zeker je verrekijker mee want dit park is werkelijk een vogelparadijs! Verder in het park kom je ook nog een ander meer tegen, waar talloze elegante flamingo’s het water sieren. In dit park heb je ook veel kans om de neushoorns te zien, maar wij zijn ze tijdens onze selfdrive niet tegengekomen en helaas ook niet in de andere parken. Koos jij ook voor een selfdrive? Vraag zeker eens aan de rangers of zij weten waar je ze kan spotten. Ze helpen je met veel plezier!

Doe je ook een selfdrive in het Lake Nakuru park? Rijd dan heel voorzichtig want het pad ligt bezaaid met putten en bulten. Zo zorgde het pad bij ons voor een platte band, help! Daar zaten we dan, met een platte band, het sluitingsuur dat naderde en de zon die bijna onder ging. Gelukkig kwamen we snel rangers tegen die ons waanzinnig hard geholpen hebben!

Entree-prijs (2022): €53 (60US$)

Duurtijd: Wij kwamen rond de middag toe en spendeerde hier dus de hele namiddag tot sluitingstijd. Wij vonden dat persoonlijk lang genoeg, maar mochten we hier vroeger geweest zijn, hadden we misschien wél de neushoorns kunnen zien. Je betaalt ook voor de hele dag, dus wil je meer kans op dieren spotten? Ga dan vroeg genoeg uit de veren!

Big five checklist: Wij hebben hier enkel de buffel gespot én zelfs een leeuw. Voor een eerste safari-ervaring kon dat zeker tellen!

Lake Nakuru safari
Lake Nakuru safari

Masai Mara

Masai Mara is het bekendste safaripark en gigantisch groot. De Masai Mara is zelfs zo groot dat het grenst met Tanzania. Ditzelfde park loopt ook nog door in Tanzania en daar heet dit dan Serengeti. Op vlak van landschap is Masai Mara helemaal anders dan Lake Nakuru. Hier moet je namelijk zijn voor die typische uitgestrekte savanne.

In Masai Mara kan je de big five spotten, maar je kan hier ook de Grote Trek (The Great Migration) met eigen ogen bewonderen. Ieder jaar trekken duizenden zebra’s, wildebeesten en gazelles in enorme kuddes van Tanzania naar Kenia. Wij mochten dit heuse natuurspektakel bewonderen aan de Mara-rivier en wauw, deze ervaring vergeet ik nooit!! Eerst zie je ze verzamelen en samentroepen, klaar om de rivier over te steken. Of toch niet? Want er liggen namelijk ook krokodillen op de loer…

Je raadt het al, dit ging niet van leien dakje. Soms zie je ze ter plaatse blijven trappelen, afwachtend en soms wandelen ze een eindje verderop om daar hun kans te wagen. Maar eens le moment suprême daar is, is het ge-wel-dig! Je hoort hun hoeven trappelen, water gutst tegen de beesten en ze proberen zo snel mogelijk de andere kant van de rivier te bereiken. De kudde die we zagen oversteken was niet supergroot (en het plekje waar we stonden was niet helemaal foto-proof), maar toch bleef het heel impressionant om het mee te maken! Plan je een reis naar Tanzania of Kenia en hang je niet vast aan een bepaalde periode? Check dan zeker eerst wanneer de Grote Trek plaatsvindt!

Masai Mara safari

Entree-prijs: €71 (80US$)

Duurtijd: Wij vertoefden hier een avond en erna nog een volledige dag. Dit hadden voor mij gerust twee volledige dagen mogen zijn, maar dat hangt uiteraard af van hoeveel safariparken je in totaal doet. Je wilt namelijk deze prachtervaring niet bekladden door safari-moeheid.

De Big Five checklist: In de Masai Mara spotten we bijna de volledige big 5: olifant, buffel, leeuwen én het luipaard!

Masai Mara
Masai Mara safari
Masai Mara luipaard

Amboseli

Dit stukje natuur is een waar olifanten-walhalla! Je ziet hier prachtige kuddes olifanten vooruit struinen en soms komen ze héél erg dichtbij. Bram was sneller uitgekeken op de olifanten, maar ik kon wel blijven kijken. Je ziet hele kuddes, kleine gezinnetjes en soms is er eentje alleen op stap. Onze gids vertelde ons dat mannetjes olifanten op een gegeven moment te groot worden en ze dan verbannen worden uit de kudde, superzielig toch?!

Maar behalve prachtige olifant-taferelen heeft dit park nog een troef! Je hebt hier namelijk een adembenemend zicht op de Kilimanjaro. Wij hebben de berg op de weg naar het park nog kunnen zien. Maar eens we in het park arriveerden, werd hij meer en meer door wolken vergezeld. Pik dus zéker de zonsopgang mee als je naar Amboseli gaat. Dit was overigens ook ons laatste safaripark, dus ik hoopte ergens hier nog de neushoorns te zien. Maar de ranger temperde al gauw mijn verwachtingen, want hier moet je niet zijn voor de big five. Hier kom je voor prachtige vergezichten en de indrukwekkende olifanten.

Entree-prijs (2022): €53 (60$)

Duurtijd: Wij vertoefden in het park van ’s morgens vroeg tot in de namiddag. Dat was voor ons meer dan genoeg.

De Big Five checklist: Wij spotten hier enkel de olifant.

Amboseli Kenia
Amboseli

Hell’s Gate

Ben jij een echte The Lion King lover? Dan mag je Hell’s Gate écht niet skippen! De film zou namelijk gebaseerd zijn op deze plek. Zo heb je de kloof waar Mufasa in sterft en het olifantengraf dat je hier ook hebt. Helaas kan je die plekken niet meer bereiken door een overstroming in het verleden, waarbij toeristen om het leven gekomen zijn. Ik vond dat echt superjammer, maar veiligheid gaat uiteraard boven alles! Behalve die plekken kan je helaas ook niet meer bij Hell’s Kitchen komen. Jammer, want het leek mij ook een heel bewonderenswaardige plek! Achja, gelukkig hebben we nog het wereldwijde web waarop we kunnen turen naar prachtige plaatjes. Maar niet getreurd, want er zijn nog genoeg mooie plekjes die je hier wél kan bewonderen en je kan hier fietsen tussen de zebra’s en giraffen, hoe geweldig is dat!!

Entree-prijs (2022): € 24 (26$)

Duurtijd: Wij vertrokken ’s ochtends rond 9 uur tot in de vroege namiddag. Wij combineerden dit met fietsen en wandelen dus deze tijdspanne is echt een must als je de zon wat voor wilt zijn.

De Big Five checklist: Ze vertelden ons dat er in dit park katachtigen zijn, maar dat die heel diep in de bergen verstopt zitten. No big five dus, en maar goed ook want ik ben verre van een snelle fietser…

Hell's Gate safari
Hell's Gate safari
Hell’s Gate

Graag meer reistips?

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be