Mexico Chiapas

Eind januari trok ik samen met een vriendin drie weken (30/01-20/02) door Mexico en het werd alweer een mooie memorabele reis. Wij gingen 3 weken al flashpackend van Yucatán naar Chiapas. We kozen voor één week Yucatán en twee weken Chiapas. In Yucatán bezochten we Valladolid, Isla Holbox & Playa del Carmen (Akumal). In Chiapas deden we stops in Chiapa de Corzo, Comitán, Palenque, San Christobal, Lagos de Montebello en de Lacandon jungle. De perfecte route voor als je graag relaxt op het strand, maar ook een zwak hebt voor iets actiever reizen terwijl je geniet van prachtige vergezichten en berglandschappen. Maar wat kost dat dan allemaal? Voor een verre reis vond ik het al bij al meevallen, lees maar mee!

Transport naar en in Mexico

Vliegtickets

Wil je ook graag naar Mexico? Check dan zeker Tui flyeens TuiFly! Ze vliegen voor hele mooie prijzen naar Cancun. Zo kon ik een retourtje op de kop tikken van € 610,38 inclusief annuleringsverzekering van €50. Normaal ben ik niet het type die een annuleringsverzekering neemt, maar deze corona-tijden vragen extra voorzichtigheid. Het was ook maar € 50, dus dat vond ik ook niet overdreven duur voor extra bescherming. Let wel, als je niet mag vertrekken door covid-ziekte bijvoorbeeld, zal je niet je volledige vliegticket terugbetaald krijgen. Je kan wel aan een lagere kost je vliegreis verzetten. Bel zeker eens naar de klantendienst voor extra informatie en lees goed wat er al dan niet gecovered is!

Naast de internationale vlucht namen we ook twee keer een binnenlandse vlucht, van Cancun naar Tuxtla en terug. We hebben ook de optie met een huurauto bekeken, maar dat bleek helaas een te lange reistijd te zijn en de weg ernaartoe was niet overal even veilig.

Internationale vlucht (Zaventem-Cancun): € 610,38 inclusief annuleringsverzekering van €50

Binnenlandse vlucht van Cancun naar Tuxtla: 1204 pesos of €56 – Van Tuxtla naar Cancun: €64

ADO-bus of collectivo

Verplaats jij je het liefst met het openbaar vervoer, dan zijn de ADO-bus en de collectivo’s jouw go-to in Mexico! Bovendien vallen de prijzen heel goed mee en de collectivo vond ik zelfs cheap! De ADO-bus is vooral voor lange afstanden, je zit dan redelijk comfy in een dubbeldekker. De collectivo’s gebruikten we voor kleinere afstanden en daar hangt je comfort af van hoeveel mensen opstappen en in welke staat het busje op dat moment verkeert…

De ADO-bus gebruikten we bijvoorbeeld om van Valladolid naar Chiquila te gaan, maar om van Palenque naar de Lacandon jungle te gaan, verplaatsten we ons met de collectivo (+ aansluitend een minirit met de taxi). Uiteraard is luchthavenvervoer een beetje duurder, een shuttlebus van San Christobal naar de luchthaven van Tuxtla kostte me €25.

ADO-bus: 1319 pesos + collectivo: 588 pesos of € 28

Taxi of motortaxi

Taxi’s probeerden we zo veel mogelijk te vermijden of te vervangen door goedkopere alternatieven. Met een backpack is alles minder dan tien minuten stappen namelijk goed te doen. Waren we moe, was het veel te ver stappen of was het bedrag relatief goedkoop (niet meer dan €15), dan namen we wel de taxi. De motortaxi -of misschien beter gekend als tuktuk- namen we veel meer. Die was meestal spotgoedkoop en onze twee grote backpacks pasten hier zelfs op! Het gewaggel en de mini hartaanvallen moet je hier wel voor lief nemen…

Alles bij elkaar geteld komen we hiervoor op 446 pesos of € 19,5

Isla Holbox- Mexico

Ferry

Voor onze reis van Valladolid naar Isla Holbox en van Isla Holbox naar Playa del Carmen moesten we over water gaan met de ferry. Ik vreesde voor de prijs, maar dit viel heel goed mee! Wij betaalden hiervoor 440 pesos of ongeveer € 20.

Huurfietsen

Mag het wat actiever en is de afstand net te lang om te voet te doen? Overweeg dan een huurfiets! Je beweegt en ook dit vervoersmiddel is goedkoop en heel toegankelijk als je in Yucatán verblijft. Ze hebben talloze verhuurplaatsen en in de meeste gevallen zien de fietsen er best hip uit. Hallo Instagram perfect velo-foto’s! Wij huurden een fiets in Valladolid voor 1 dag (te huur via Hostal Tunich Naj) en op Isla Holbox voor 3 dagen.

Dit bracht me voor huurfietsen op 790 pesos = €34,55

Isla Holbox - Mexico

Totaal voor transport ter plaatse (exclusief internationale vliegtickets): 3703 pesos of € 172,36

Internationale vliegtickets België – Cancun: heen en weer incl. annuleringsverzekering van € 50: €610, 38

Overnachten in Yucatán en Chiapas

Wij boekten enkel de eerste week overnachtingen op voorhand, voor de reis begon. De andere hotels boekten we ter plaatse in Mexico. We boekten alles via booking.com, meestal zelfs pas twee nachten ervoor of de dag ervoor en dat verliep eigenlijk best goed!

Los angeles in Chiapa de Corzo - Chiapas
Los angeles in Chiapa de Corzo
 • 1 nacht Hostal Tunich Naj in Valladolid: 307 pesos
 • 3 nachten Casa Frieda in Isla Holbox: 1853 pesos
 • 2 nachten San Vincente in Playa del Carmen: 1047.5 pesos
 • 2 nachten Los angeles in Chiapa de Corzo: 834 pesos
 • 3 nachten Posada Primavera in San Christobal: 839 pesos
 • 3 nachten Hotel Museo Xibalba in Palenque: 698,50 pesos
 • 1 nacht Top Che in de Lacandon jungle (incl. hike van vier uurtjes met Jorge): 377 pesos
 • 2 nachten La Lunada in Comitan: 584 pesos
 • 3 nachten Paraiso cabana bij Lago Tziscao (met zicht op het meer): 1599 pesos

Totaal voor overnachtingen: 8139 pesos of €356 = gemiddeld €16,18 per dag

Food: wat kost dat in Yucatán en Chiapas?

Niet onbelangrijk, want een mens moet uiteraard eten! Hieronder doe ik uit de doeken wat ik spendeerde aan ontbijt, lunch, extraatjes (zoals fruit) van de supermarkt, snacks en diner. Allereerst zijn wij niet altijd voor het goedkoopste gegaan. Streetfood is een leuke ervaring, maar met twee gevoelige magen wilden we toch niet té veel risico lopen. Daarnaast lieten we ons graag verleiden door hippe stekjes en zochten we altijd een eettentje waar ze ook veggie serveerden. Doorgaans vind je wel goedkopere restaurants in Chiapas dan in Yucatán. In Chiapas is het namelijk een pak minder toeristisch.

Streetfood Isla Holbox - Mexico
Streetfood op Isla Holbox
Tierra Mia Isla Holbox - Mexico
Tierra Mia Isla Holbox

Een week eten in Yucatán: 2774 pesos of € 129,12 + twee weken eten in Chiapas: 6387 pesos of € 297,30

Totaal voor eten: 9161 pesos of €401 = gemiddeld €18,23 per dag

Activiteiten in Yucatán en Chiapas

 • Entree cenote Oxman: 150 pesos
 • Snorkelen in Akumal: 500 pesos
 • Boot tour Cañón del Sumidero: 275 pesos +10 pesos fooi
 • Miradores Cañón del Sumidero: 180 pesos
 • Tour Agua azul, Misol-ha en Palenque ruïnes: 550 pesos
 • El Chiflon entree: 50 pesos
 • Ziplining over El Chiflon: 550 pesos
 • Entree Lacandon jungle: 30 pesos
 • Twee uur een kayak huren bij Lago Tziscao (Lagos de Montebello): 150 pesos (300 voor twee personen)

Totaal voor activiteiten: 2445 pesos of € 107 = gemiddeld € 4,86 per dag

cenote Oxman - Mexico
Cenote Oxman

Souvenirs en andere extraatjes

Ga je voor een budgetreis? Dan is het geen slecht idee om op voorhand al na te denken wa het restbedrag is voor souvenirs of kleine steunbijdragen (bijvoorbeeld voor een hondenasiel,…). Zo vonden we het ook leuk om Mexicaanse kwaliteitskoffie mee te nemen naar België, maar die kostte eigenlijk even veel als een zak kwaliteitskoffie in België.

Cafeologica - Chiapas in Mexico

Het totaalbedrag voor één persoon: € 1269,06

Het leven is gelukkig een pak goedkoper in Mexico. Toch verzamelde ik al mijn kosten met een bang hartje, want we hebben best wel wat activiteiten gedaan en we kozen niet altijd voor de goedkoopste optie. Maar met deze totaalsom ben ik supertevreden! Wat ik uiteindelijk uitgaf lag ook lager dan wat ik verwachtte uit te geven (min. €1500), I’m a happy girl!

Wist je trouwens dat Hanne me al voorging en enkele jaren geleden ook naar Mexico trok? More Mexico hieronder:

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be