El Chiflon Mexico

Oh Mexico, het land van de guacamole, de Maya’s en de Mezcal. Ik ging er dit voorjaar naartoe en ben met een rugzak vol prachtige herinneringen teruggekeerd. Wij deden een week Yucatán en wisselden die na een week in voor de bergen van Chiapas. Met de hulp van Bucketlist Bri stelden wij onze eigen route samen. Het grote verschil met Bucketlist Bri? Wij deden de route geheel met het openbaar vervoer en verplaatsten ons 1 keer ook via een geboekte tour. Onze route van Yucatán naar Chiapas? Hey ho, let’s go!

De wondermooie zee van Yucatán: 1 week

Yucatán: 1 nacht Valladolid

Ik landde in Cancún en stapte al meteen de bus op richting Valladolid. Ik vond het best een lange busrit, zo na een vlucht van ongeveer 10 uur. Van Cancún naar Valladolid reken je best op zo’n 3 uur. Eens aangekomen zochten we meteen iets om te eten.

De volgende dag startten we met op het gemakje ontbijten en we huurden fietsen om ons aan een plonsje in de cenote Oxman te wagen. Na ons bezoek aan de cenote en een blitsbezoek aan de supermarkt namen we meteen de bus naar Chiquila om naar Isla Holbox te trekken.

Ik liep op de luchthaven nogal wat vertraging op waardoor ik heel wat tijd verloor en in plaats van in de namiddag, ’s avonds aankwam. Heel erg jammer want Valladolid is best een tof stadje! Houd jij ook van kleurrijke stadjes, toffe eetplekjes en cenotes? Dan raad ik zeker aan om hier minstens 2 volledige dagen te verblijven!

Valladolid in Mexico
Valladolid
cenote Oxman Mexico
Cenote Oxman

Yucatán: 3 nachten Isla Holbox

Via Chiquila reisden we met de ferry af naar Isla Holbox, een tof eilandje met een heel levendige beach sfeer. Wij verbleven in Casa Frieda en vonden ons verblijf daar prima! Het enige dat wat moeizamer ging was de communicatie. We hadden namelijk een tekort aan beddengoed en konden hier niet terecht bij een receptiebalie, want die was onbestaande. Het grote pluspunt: de ligging. Je hebt hier geen lawaaihinder van de vele bars en zit superdicht bij de ferry!

Doordat we toch wel twee weken wilden spenderen in Chiapas was het moeilijk kiezen wat ik nog wou doen in Yucatán. Ik had daar namelijk maar een week, dus ik kon onmogelijk alle highlights meepikken van Yucatán. Ik twijfelde vooral tussen Bacalar en Isla Holbox, op aanraden van medeblogster Hanne koos ik uiteindelijk voor Isla Holbox. En daar had ik geen seconde spijt van!

Wat je hier zeker niet mag missen: de prachtige zonsondergang, een live optreden bij een van de vele restaurants of barretjes, cruisen met een fiets terwijl je de grafitti in de straten bewondert, een wandeling met een asielhond en heb je volle maan? Mis dan zeker niet de bioluminescence! Meer weten over de activiteiten? Lees dan zeker mijn blogpost over de gratis activiteiten op Isla Holbox.

 • Ontbijt-tip: Tierra Mia
 • Lunch-tip: Alta Gula
 • Hotel-tip: Casa Frieda
Isla Holbox in Mexico
Isla Holbox in Mexico

Yucatán: 3 nachten Playa del Carmen

Playa del Carmen of Akumal zeiden me niet heel veel. Er waren hier geen extraordinaire stranden of iets dergelijks MAAR je kon er met zeeschildpadden snorkelen! Het zou een van de beste plekken zijn daarvoor en dat was genoeg om mij te overtuigen. Daarnaast vonden we op Akumal onderstaand picture perfect plekje op het strand.

 • Ontbijt-tip: Natura
 • Diner-tip: La cueva del chango – El Fogón
Playa Del Carmen
Akumal

Nog een topper: Parque Los Fundadores. Wij kwamen hier eigenlijk heel toevallig terecht in de vooravond na een dagje strand, en werden meteen getrakteerd op een heuse acrobatie-act! Op een superhoge paal zaten er een 5-tal mensen helemaal bovenaan kunstjes te doen met een touw, ZONDER bescherming. Geweldig om te zien! Behalve de acrobatie-act heb je hier ook tal van andere straatartiesten die het beste van zichzelf laten zien.

Parque Los Fundadores Akumal
Parque Los Fundadores
Parque Los Fundadores Akumal

Avontuur in de bergen van Chiapas: 2 weken

Chiapas: 3 nachten Chiapa de Corzo

Via een binnenlandse vlucht kwamen we terecht in Tuxtla, de luchthaven in Chiapas. Eenmaal op de luchthaven bleken er enkel collectivo’s rechtstreeks naar San Christobal te gaan, terwijl wij in Chiapa de Corzo moesten geraken. Na wat rondvragen, kwamen we snel te weten dat we écht wel een taxi moesten nemen. Het was gelukkig niet zo’n lange rit en na iets van een halfuurtje stonden we bij ons hotel Los Angelos in Chiapa de Corzo.

In Chiapa de Corzo overnachten er niet veel toeristen en dat was eigenlijk wel fijn, na een week in het meer toeristische Yucatán. Het grootste deel van de toeristen komt hier vooral via een day tour vanuit San Christobal. Die tour bestaat dan uit een boottrip door Cañón del Sumidero en een uurtje of twee kuieren door de straten van Chiapa de Corzo. Ik vond het eigenlijk jammer dat Chiapa de Corzo niet meer waardering krijgt, maar tegelijkertijd vond ik het zalig om zo tussen de locals te toeven. Het is zo’n tof stadje, met de kleurrijkste straten en ’s avonds pikten wij zelfs een show mee van een fantastische clown die alle kinderen uit de buurt verblijdde met zijn komst.

Zijn 3 nachten in Chiapa de Corzo genoeg? Zeker! Daarmee kan je op je dooie gemakje de straten van Chiapa de Corzo verkennen, de boottrip door Cañón del Sumidero doen en view points bezoeken. Al was dat laatste bij ons een dikke teleurstelling door de wolken die bleven hangen…

 • Diner-tip: Ringconcito Burger
Canon del Sumidero chiapas Mexico
Cañón del Sumidero
Mexico Chiapas
Mexico Chiapa de Corzo
Chiapa de Corzo

Chiapas: 2 nachten San Christobal

Na Chiapa de Corzo trokken we met de collectivo naar San Christobal. San Christobal ligt meer in de bergen dus voorzie hier zeker wat warmere kledij! Zeker als je hier ’s avonds nog rondstruint, is een sweater geen overbodige luxe. San Christobal is dé stad to be als Chiapas op je planning staat. Je hebt hier toffe bars en gazillion opties aan gezellige hippe restaurants! Elke foodie waant zich hier in de hemel. Maar San Christobal biedt meer dan dat; je vindt hier ook mooie vergezichten, levendige marktjes en authenticiteit!

 • Ontbijt-tip: Natura
 • Lunch-tip: Casa del Pan
 • Diner-tip: Oui oui bistro
 • Hotel-tip: Primavera Posado
San Christobal Mexico

Chiapas: 2 nachten Palenque

De grootste reden dat we niet voor een huurauto zijn gegaan, is de gevaarlijke weg van San Christobal naar Palenque. We lazen namelijk verhalen over dorpjes die de weg blokkeerden, kinderen die touwtjes spanden zodat je zou stoppen en corrupte politie-agenten die laten weten dat je een zogezegde boete aan je been hebt en die per direct aan hen moet betalen. De verhalen stapelden op en als twee vrouwen met niet bepaald opperbeste reflexen hebben we hier toch maar voor gepast.

Wij gingen ter plaatse dus heel wat agencies af op zoek naar onze beste optie om de Palenque ruïnes en de watervallen Misol-ha & Agua Azul te bezoeken. Wij vonden in San Christobal een agency die ons voor 550 pesos naar de watervallen bracht en ons dropte in Palenque. Omgerekend is dat ongeveer € 26,5 en dat vond ik best oké voor een tour van een hele dag en een drop-off in Palenque. Wil je dit ook doen? Communiceer dit op voorhand duidelijk aan het agency want er moet uiteraard genoeg plaats zijn voor je trekrugzak/baggage.

Veel is er niet te doen in Palenque, maar we wilden graag genoeg tijd uitrekken om in Palenque een tour te vinden die ons bracht naar de Lacandon jungle. Vanuit Palenque heb je de beste verbinding om naar de Lacandon jungle te gaan. Zeker als de Palenque ruïnes op je planning staan. Toegegeven: de straat van ons hotel Museo Xibalba was best wel een gezellig straat met tal van leuke restaurants. No worries dus, je belandt hier niet in de middle of nowhere!

Sendero Motiépa: op wandel tussen de Howler monkeys

Onze tweede dag in Palenque vulden we met op het gemakje brunchen, uitvogelen wat de beste optie was om de Lacandon jungle te zien en een korte hike! Net voor de ingang van de Palenque ruïnes is er namelijk een wandelpad, sendero Motiépa. Hoe geraak je hier? Neem de collectivo vanuit Palenque en vraag aan de chauffeur of hij je wilt droppen aan het begin van het wandelpad, die zich voor de Palenque ruïnes bevindt. Als je de volledige wandeling doet, komt het uit aan de ingang van de Palenque ruïnes.

De wandeling is zeker de moeite waard, want je wandelt hier in de Palenque jungle en hoort hier nu en dan heel goed de howler monkeys! Echt heel erg indrukwekkend en een beetje eng! Mocht je niet weten dat een howler monkey zo klinkt, zou je zelfs kunnen denken dat het een jaguar is…

Palenque ruïnes

Chiapas: 1 nacht Lacandon jungle

Online vonden we heel wat tours die hier naartoe gingen, maar de invulling bleek niet ons ding. Je ging weer van hot naar her en stiekem waren we wat verzadigd als het op ruïnes aankwam. Bonampak en Yaxchilan daar nog in stouwen, hoefde dus niet voor ons. We wilden vooral de Selva community ontmoeten, een hike door de jungle en eens helemaal onthaasten in de natuur. We gingen bij twee agencies ons oor te luisteren leggen, maar we voelden het niet meteen.

We besloten dus zelf op zoek te gaan naar een cabaña in de jungle die zelf activiteiten organiseert en zijn zo terechtgekomen bij Top Che, een ecolodge naast de Lacanja rivier. We hebben hier maar 1 nachtje geslapen en ik vond het zo jammer dat we hier niet langer konden blijven! Deze ecolodge wordt gerund door een Selva familie in een prachtige omgeving. Ze nemen je maar wat graag mee op sleeptouw door de jungle tijdens een hike of al raftend. Wij gingen voor een wandeling met Jorge & we loved the man! Hij vertelde met zoveel passie over de jungle, de familie en over zichzelf, afgewisseld met passages waarin hij ons uitlacht omdat we uit ons vel sprongen door vleermuizen die plots uit de grot vlogen of wanneer Liesbeth uitgleed met haar wandelschoenen terwijl hij met de minste moeite door de jungle flaneert op zijn croqs…

Naast wandelen kan je hier ook helemaal zen een boek lezen in de hangmat of pootje baden in de rivier. Mocht ik het opnieuw doen, dan plande ik hiervoor min. 3 dagen in.

 • Overnachting + activiteiten tip: Top Che
Lacandon jungle Mexico
Watervallen spotten tijdens de hike met Jorge

Chiapas: 2 nachten Comitan

Na de Lacandon jungle kwamen we ’s avonds terug toe in Palenque, sliepen daar nog een avond en namen vroeg in de ochtend de ADO-bus richting Comitán de Domínguez. In Comitán moet je niet zijn voor een citytrip-intermezzo, al was de stad op Valentijn prachtig versierd! De hoofdreden van deze stop: El Chiflon. Vanuit Comitán geraak je hier heel vlot via een collectivo, eens gedropt kan je ofwel te voet naar de ingang van El Chiflon of met een motortaxi.

El Chiflon bestaat uit meerdere watervallen en is werkelijk prachtig! Het water is er helblauw en omgeven met adembenemende natuur. Op sommige plekken kan je zelfs een plonsje nemen, vergeet dus zeker je zwemgerief niet! Behalve zwemmen kan je hier ook ziplinen en dat konden we uiteraard niet weerstaan. Het was zalig om onze daguitstap af te sluiten met een indrukwekkende zipline over de watervallen.

El Chiflon Mexico

Chiapas: 3 nachten Lagos de Montebello

Onze laatste stop: Lagos de Montebello. De perfecte afsluiter, want het was heerlijk genieten bij het meer. Lagos de Montebello is een nationaal park aan de grens met Guatemala met meerdere meren, waaronder Lago Tziscao. Lago Tziscao werd beschreven als een van de minder drukke meren en dat trok ons meteen ook aan om daar op zoek te gaan naar een lake cabin om te overnachten. Zo kwamen we terecht bij Cabaña Paraíso Tziscao in La Trinitaria. & we were lucky, onze cabaña had zelfs prachtig zicht op het meer! Naast relaxen kan je hier ook een kajak huren en eens wandelen naar Guatemala, zalig toch? Waterratten halen hier hun hart op, maar ook wandelaars. Je hebt hier heel wat magische wandelingen, waaronder ‘El Perol‘.

Viewpoint tijdens 'El Perol'
Viewpoint tijdens ‘El Perol’

Laatste dag in Mexico: 1 nacht San Christobal

Na Lagos de Montebello reisden we terug af naar San Christobal. Van hieruit heb je de vlotste verbinding met de luchthaven van Tuxtla. ’s Morgens namen we de binnenlandse vlucht en in Cancun namen we rond de middag onze internationale vlucht richting Brussel.

Nog meer over Mexico lezen?

Share:
Wendy Troch
Written by Wendy Troch
31 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be