5 element retreat

In 2023 nam ik twee keer de tijd voor soloreizen, een ontsnapping aan de dagelijkse drukte, om de stilte te vinden in retreats. Maar hoe begin je aan zo’n zoektocht? Deze blogpost deelt handige tips uit mijn ervaring om jou te helpen je ideale retreat te vinden. Ontdek mijn inzichten van het afgelopen jaar, want ik begrijp hoe overweldigend het aanbod kan zijn. Let’s dive in.

Op persoonlijk vlak was het voor mij een jaar met onverwachte twists, maar als de storm was gaan liggen, kon ik maar aan één ding denken: ik wil op soloreis. Met een grote voorliefde voor natuur en actieve reizen, dacht ik ten eerste aan huttentochten. Zo heb ik Alta via n°1 en Alpe adria trail (13 dagen van de 43 etapes) al gedaan. Echter, mijn lichaam en geest verlangden naar rust, en zo ontdekte ik de wereld van retreats.

Wat is een retreat of retraite?

Retreats zijn voor mij als een adempauze in het drukke leven, een programma dat me de kans biedt om tijdelijk weg te stappen uit de ratrace. Ze zijn als een toevluchtsoord, ontworpen om rust, reflectie en persoonlijke groei te stimuleren. Wat retreats zo bijzonder maakt, is dat ze verschillende doelen kunnen dienen, van ontspanning tot spirituele verdieping, gezondheid, creativiteit en het aanleren van nieuwe vaardigheden. De duur varieert, en activiteiten zoals meditatie, yoga, workshops en gezonde voeding maken vaak deel uit van het programma. Voor mij is het ultieme doel van een retreat om even te ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven, tot rust te komen en mezelf op diverse niveaus te verrijken. Het zijn kostbare momenten van zelfontdekking en vernieuwing, maar aan jou om dit zelf te ontdekken. 😉

Uit de ratrace naar Innerlijke retreat

Naar wat ben ik op zoek?

Om jouw ideale retreat te vinden, raad ik je aan om even na te denken over de volgende zaken:

  • Wanneer ben je beschikbaar?
  • Hoelang kan je vrijmaken?
  • Welke bestemmingen zijn voor jou haalbaar?
  • Wat is je budget?
  • Heb je graag een kamer apart of voel je je comfortabel met een gedeelde kamer?
  • Ga je graag alleen of met anderen?
  • Wil je omringd zijn door land/taalgenoten of juist een internationale ervaring?
  • Wat zoek je in een retreat: 100% focus op yoga, een sportieve balans (yoga & surfen of paardrijden), spirituele groei, creatieve stimulans voor je innerlijk kind, een onderdompeling in de natuur, persoonlijke groei,…

De zoektocht naar een retreat kan beginnen

Zodra je je criteria hebt vastgesteld, begint de boeiende zoektocht naar de ideale retreat. Mijn aanrader? Maak gebruik van bookyogaretreats of happysoultravel, waar je eenvoudig kunt filteren en gericht kunt zoeken. Zo kwam ik bijvoorbeeld voor mijn eerste retreat afgelopen zomer uit bij Moka Surfhouse. Bij het bekijken van het aanbod wilde ik binnen een bekend terrein blijven, dus koos ik voor Portugal in Europa. Mijn voornaamste insteek voor deze reis was ten eerste voor het eerst alleen op reis trekken. Ten tweede actief blijven, maar bewust verstillen tegelijkertijd en terug stilaan een gezonde ochtendroutine opbouwen. Met de wens om me te verdiepen in yoga, koos ik voor twee yogasessies per dag met voldoende vrije tijd voor eigen activiteiten. Ik zocht iets budgetfriendly waar ik ook internationale connecties en gelijkgestemde mensen kon leren kennen. En die vond ik!

ecstatic dance ericeira

Na elke reis ontdek je beter wat je wilt voor de volgende keer. Voor mijn tweede retreat in oktober wist ik dat ik opnieuw naar Portugal wilde, dit keer het liefst naar de Algarve – om voor de hand liggende redenen: ☀️. Na mijn vorige retreat besefte ik ook dat ik meer nadruk wilde leggen op gezonde voeding en mijn spirituele groei wilde stimuleren, en natuurlijk, veel leren. Mijn keuze viel op het 5 Element Retreat, deze keer met behulp van de algoritmes die me op Instagram overspoelden met inspirerende retreats. Het is wel wat meer zoeken, omdat je hierbij actief zelf moet gaan filteren wat er past binnen jouw criteria.

Vijf Elementen 
Ayurveda & Yoga Retreat
Portugal

En was ik tevreden met mijn keuzes achteraf? Absoluut. Elke keer bleek het precies te zijn wat mijn ziel nodig had. Dit was slechts het begin van een reeks bijzondere ervaringen, en ik hoop dat mijn verhaal ook jou aanspoort om op ontdekkingsreis te gaan. Wil je graag meer weten over de specifieke retreats dat kan, zeker in mijn volgende blogposts of op mijn Instagram kun je de sfeer mee beleven via mijn hoogtepunten en enkele posts. Voel je vrij om een kijkje te nemen. 😉

Open je geest en laat je verrassen

Ik nodig je uit je te laten volledig onderdompelen in deze ervaring door met een open geest te komen, je telefoon opzij te leggen, de eenzaamheid en stilte te omarmen, en nieuwsgierig te zijn naar wat wel en niet werkt voor jou en je bijgevolg kan meenemen naar huis.

louise de bast

Keer nog niet terug naar de dagelijkse hectiek

Hier is nog een tip uit eigen ervaring: na zo’n verrijkende retreat, is het echt een aanrader om niet meteen terug te keren naar de dagelijkse drukte. Neem nog zo’n drie nachtjes de tijd ergens anders. Het helpt om alles wat je hebt geleerd te laten bezinken en uit te proberen in een andere omgeving. Geloof me, eenmaal terug in de ratrace is het lastiger. Wees achteraf ook zeker geduldig met jezelf, vergeef jezelf voor eventuele terugvalmomenten, en probeer zo goed mogelijk in het moment te blijven.

Persoonlijk deed ik het de eerste keer vanuit Ericeira, waar ik de retreat had, door nog drie dagen te chillen in een Airbnb in Lissabon. De tweede keer ging ik van Silves naar Soulfarm in het relaxte surfstadje Aljezur. Het gaf me de kans om in alle rust te reflecteren en de inzichten in de praktijk te brengen, voordat ik me weer volledig stortte in het hectische dagelijkse leven.

Ik hoop dat deze ervaringen en tips je al een heel eind op weg helpen en vergeet niet dat de reis naar innerlijke rust een voortdurend avontuur is. Neem de tijd om te ontdekken wat het beste bij jou past en wees niet te streng voor jezelf. Het is jouw reis, geniet ervan en geef jezelf de ruimte om te groeien!

Liefs,
Louise


Op zoek naar meer reistips?

Share:
Louise
Written by Louise
Veel leesplezier op onze blog! Liefs, Louise