Iquitos Otorongo Lodge

Onze zomerreis was er eentje die ik nooit zal vergeten! We trokken 19 dagen door Peru en landden in Lima, om vervolgens naar de jungle van Iquitos te reizen. Het was zalig om de jungle eindelijk eens van dichtbij te zien en laat jullie met plezier een stukje meegenieten 😉

Peru - Iquitos

Let’s get practical

Enkele weken voor je op reis vertrekt, pluis je best uit welke medicatie of inentingen je nodig hebt. Check of je naar de jungle gaat in een risicogebied voor malaria, er is namelijk niet overal even veel kans. In Iquitos lag het risico wat hoger dan in de meeste Amazonegebieden dus wij namen preventief malariapillen. Bram nam eerst Lariam mee, maar dat leek ons toch niet zo’n goed plan aangezien de neveneffecten mij wat zorgen baarden. Zo kon je last hebben van oriëntatieproblemen, niet zo veilig als je nog vijf dagen door de bergen gaat trekken.

Naast de malariapillen, behoed je jezelf best nog meer tegen de muggen. Die kleine vampiertjes zijn daar van een heel ander kaliber! Wij namen twee busjes muggenspray mee met 50% DEET. Als je, net zoals mij, altijd de sukkelaar bent die ALTIJD gestoken wordt, neem dan zéker 50% DEET. Ik werd zelfs met de spray nog genoeg aangevallen door de vliegende bloedzuigertjes.

Ga je wandelen in de jungle tussen al het groen, ga dan voor zo weinig mogelijk blote huid. Pak dus op voorhand kleren in die ademen, want de jungle is tropisch warm en soms beklijvend vochtig. Maar het is meestal kiezen tussen jeuk of je te pletter zweten. Ik koos vele malen voor de jeuk omdat ik me snel beklemmend voel in veel kleren terwijl ik zweet. Het is maar waar je net iets beter tegen kan :p Je brengt veel tijd door op het bootje waardoor je veel in de volle zon zit. Neem dus zeker een pet of ander hoofddeksel mee. Dat brengt me bij de volgende tip: neem zonnemelk mee!

Ga je beestjes spotten, dan is een verrekijker ook handig!

Peru - Iquitos

Ons verblijf: Otorongo lodge

Wij verbleven er drie nachten en dat kostte 590 dollar (ongeveer € 520) per persoon. Dat lijkt veel geld, maar daar zit wel werkelijk alles in: autorit van de luchthaven naar het reisbureau, boottrip over de Amazonerivier naar je lodge, je overnachtingen, al je eten en drank (ontbijt, middageten en avondeten) en elke dag heb je meerdere excursies met een privégids. Je telt veel neer maar je krijgt er ook veel voor terug!

Het verblijf is vrij basic, maar er is een muskietennet en warm water!

Peru - Iquitos
Iquitos Otorongo Lodge

Met een jeep boot door het oerwoud…

Ik vond het za-lig om in de jungle te verblijven, afgezien van de talloze mosquito attacks. Vooral op de Amazonerivier varen was geweldig. Overal waar je oog reikt zie je groene tinten, fladdert er een vogeltje weg of word je tot rust gebracht door de rimpels in het diepgroene water. Enfin, toch als je het helsluide lawaai van de boot wegdenkt :p Maar geen zorgen, na een tijdje ben je gefocust op de mooie vergezichten dat je dat lawaai vergeet!

Iquitos Otorongo Lodge
Iquitos Otorongo Lodge

National Geographics, maar dan echt

We hebben denk ik nog nooit zoveel wilde dieren gezien op korte tijd. We spotten verschillende dieren die we nog nooit in het wild hadden gezien. Zo zagen we voor het eerst een zwangere slang die moeite had om haar eitjes te droppen, enkele luiaards (spot jij ze hieronder?) en heel veel kikkers en padden die zo magisch gekleurd waren dat je deze gastjes wel wilt kussen. We gingen ’s avonds ook op zoek naar kaaimannen, maar helaas konden we enkel kennismaken met hun blinkende ogen, van ver.

Iquitos Otorongo Lodge
Iquitos Otorongo Lodge
Iquitos Otorongo Lodge

Wat eten we vanavond?

Je zou denken dat het eten er elke avond ook basic zou zijn, maar helemaal niet waar! Het eten was heerlijk en zowel ’s middags als ’s avonds werd er uitgebreid gekookt. We waren ook elke keer getuige van de vreugde waarmee het klaargemaakt werd. De dames zongen iedere keer weer mee met wat er uit de radio galmde en ze waren zoooooo lief!

Tijdens het eten leer je ook de andere gasten kennen. Je eet namelijk samen in dezelfde ruimte. Het is een superleuk moment om andere reizigers hun verhaal eens te horen. Na het avondeten nam Carlos, onze privégids, ook altijd de tijd om de activiteiten van de dag nadien eens te bespreken.

Eén keer hebben we zelf voor ons eten gezorgd en moesten we het ook zelf vangen. Je kreeg een basic hengel, een stok met wat draad, en een klein stukje biefstuk. Oh ja, wij hebben piranha’s gevist. Normaal ben ik helemaal niet into vissen, maar deze ervaring vergeet ik nooit! Later mochten we onze zelfgevangen vis oppeuzelen bij een gezin thuis. Ze leefden zo simpel en met zo weinig, maar toch leken de kinderen gelukkig. Dat is het moment dat je ogen wel wat opengaan.

Iquitos Otorongo Lodge
Iquitos Otorongo Lodge
Iquitos Otorongo Lodge

Mijn verblijf in Iquitos vergeet ik nooit; de simpelheid, de natuur, de kalmte en vooral de locals hebben mijn hart gestolen. Deze ervaringen staan werkelijk in mijn geheugen gegrift!

Meer zien?

Bram bokste een videoverslag in elkaar en ik show je graag het resultaat 😉

Ook zin om het Tarzan en Jane verhaal van dichtbij te bewonderen?

Meer reisinspiratie?

Xje

Wendy

Share:
Wendy
Written by Wendy
30 - Ambitieus - Indonesische roots - Enthousiaste eeuwige twijfelaar Creatieveling met een full-time job in digitale marketing - Vult haar verlofdagen met reizen. Verliefd op desserts, all things aesthetic & mijn furry babies. Send me your love: wendy@shadesofghent.be