Onze rondreis door Thailand zit erop, en met dit koude weer denken we al aan onze volgende bestemming. Zin om in 2017 te vertrekken naar Zuid Oost Azië? Doen!

In deze eerste post over onze reis naar Thailand kom je te weten hoeveel wij uitgegeven hebben & geven we je graag tips om je reis naar Thailand budgetproof te houden.

Op voorhand deden we natuurlijk heel wat research en zorgden we ervoor dat iedereen de tijd had om de nodige centjes te sparen. We berekenden dat we ongeveer 1500 euro nodig zouden hebben, incl vliegtickets en andere uitgaven ter plaatse, maar vaccinaties en ‘uitrusting’ hier niet bij ingerekend.  Was dit bedrag voldoende? Kijk maar even mee!

Vervoer

Naar Thailand

Voor deze reis gingen we voor één keertje niet voor het allergoedkoopste vliegticket.
Ons vriendin Celine wou, voor we aan onze reis door Thailand startten, graag enkele weken vrijwilligerswerk doen in Bali. Omdat we in het terugkeren wel graag samen naar huis wouden vliegen, gingen we met KLM (een heel fijne maatschappij, vond ik zelf) vanaf Amsterdam naar Bangkok. Het stukje Brussel-Amsterdam deden we met de TGV, dit was inbegrepen in de prijs.

Ons vliegticket kostte 550 euro per persoon, dus er bleef nog een kleine 1000 euro over om ter plaatse te besteden.

Vliegtickets h/t: €550 pp

In Thailand

Korte afstanden

Eenmaal in Thailand maakten we gebruik van wel 10 verschillende ‘soorten’ vervoer. We werden vervoerd in pick-uptrucks, namen regelmatig de tuktuk en werden harde onderhandelaars met taxichauffeurs. Ook het openbaar vervoer (bus & trein) is er goed geregeld en het kost er bijna niks.

tuktukthailand

img_4060copy

Het is erg moeilijk om een vast bedrag op de plakken op hoeveel we uitgaven aan ‘dagdagelijks’ vervoer in Thailand. Als je rekent op zo’n 3 euro per dag zit je zeker goed.

Totale kosten vervoer ‘korte afstanden’: €3 x 21 dagen = €63

Lange afstanden

Wie een korte periode in Thailand verblijft, wil wellicht zoveel mogelijk van het land zien. Daarom namen we voor langere afstanden binnenlandse vluchten. Die zijn iets duurder, maar je bent natuurlijk veel sneller ter plaatse dan met de minivan of bus.
Onze binnenlandse vluchten boekten wij zo’n 4 dagen op voorhand.
We betaalden:

Chiang Mai – Surat Thani: €56 per persoon
Surat Thani – Bangkok: €16 per persoon

Vanaf Surat Thani gingen we eilandhoppen. Onze eerste stop was Koh Samui, van daar uit gingen we naar Koh Tao en terug. Dat kostte ons zo’n €45.

img_2460

Een absolute aanrader en een ervaring op zich vonden wij de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai. We deden er veel langer over dan we met het vliegtuig zouden doen én betaalden uiteindelijk niet veel minder, maar ik vond het een absolute aanrader. Aangezien je ’s nachts onderweg bent, spaar je natuurlijk ook een hotelovernachting uit. We betaalden per persoon (tweede klasse) ongeveer 20 euro.

Totale kosten voor ‘verre afstanden’: €130

Zoals ik al zei kan je dus fors besparen door te gaan voor ‘slow travelling’. Hierdoor ben je wel een pak langer onderweg, maar voor wie veel tijd & weinig geld heeft kan dit zeker een goed alternatief zijn. Aangezien wij maar drie weken de tijd hadden en zoveel mogelijk van het land wouden zien, gingen wij meestal voor de snelste optie.

Accomodatie

Hoewel we op voorhand min of meer hadden vastgelegd hoe ons reisschema er zou uitzien, boekten we (met uitzondering van de eerste nachten in Bangkok) nog geen accomodatie in België. Eens ter plaatse werden Booking.com en Agoda onze beste vrienden, en zochten we ongeveer één dag op voorhand een slaapplaats voor de volgende nacht.
We betaalden tussen de 10 en de 30 euro per tweepersoonskamer, dus ongeveer 5 – 15 euro per persoon per nacht.
Gemiddeld sliepen we voor zo’n 8 euro per persoon.

Totale kosten voor accomodatie: 20 x €8 = €160

Van ultra basic hutjes in Khao Sok

Van ultra basic hutjes in Khao Sok

 

Tot een mooie hotelkamer in Koh Tao

Eten

Drie weken op reis, dat betekent dus ook drie weken op restaurant. We wisselden af tussen goedkope eettentjes op straat en wat duurdere restaurantjes. We dronken weinig alcohol maar aten wel vaak Westers, wat in vergelijking met een Thaise maaltijd een pak duurder is. Afhankelijk van wat & waar je eet, betaalden wij gemiddeld zo’n 5 euro per maaltijd, inclusief drankjes.

Totale kosten voor eten: 21 x 3 (maaltijden/dag) x €5 = €315

dsc_0005-2

Fruitshakes all day every day

Fruitshakes all day every day

Tours & bezienswaardigheden

Aangezien we wellicht maar één keer in Thailand zijn, wouden we alles uit onze vakantie halen en geen tours of bezienswaardigheden overslaan omdat we ze te duur vonden. Wel probeerden we altijd de laagste prijs te krijgen en gingen we voor tours in groep (in plaats van privétours).

Processed with VSCO with c1 preset

We gingen een dag met olifanten knuffelen in Chiang Mai, ziplinen door de Jungle, deden een tweedaagse trekking in Khao Sok, volgden een kookles, gingen Thaiboxen, huurden een dag een longtailbootje en deden nog zoveel meer.

img_3110

We rekenden op zo’n 15 euro per dag voor tours en bezienswaardigheden. Aangezien we er niet elke dag (georganiseerd) op uit trokken, maar soms ook een duurdere tour boekten (Khao Sok bijvoorbeeld), bleek dit een mooie voorspelling.

Totale kosten voor tours & bezienswaardigheden: 21 x €15 = €315

Totaal

Alles samengeteld komen we dus op een bedrag van 1533 euro (983 euro ter plaatse + 550 euro voor de vlucht). En meteen ook wat we ongeveer opzij gezet hadden, goed gerekend dus. Een pak geld, maar voor drie weken rondreizen vonden we dat best meevallen. Met deze berekening kan je trouwens zo’n 50 euro per dag uitgeven ter plaatse, als je rekent op een vlucht van 500 euro.

Thailand is zeker één van de goedkoopste landen om op reis te gaan, en wie voor een langere tijd weggaat, kan dit mooie land echt niet overslaan.

Wat vind jij van dit bedrag? Ben je zelf al eens gaan backpacken? 

Xx

Hanne

 

 

Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.