Bali in Indonesië

In september 2014 heb ik samen met mijn vriend een fantastische reis naar het mooie Indonesische eiland Bali gemaakt. Ik vond Bali echt de moeite, de mensen zijn er erg vriendelijk, het is er echt ongelofelijk mooi en -ook niet onbelangrijk-, het eten erg lekker.

bali map

Wij vlogen met Qatar Airways naar Bali vanaf Zaventem met één overstap in Doha, Qatar. De vlucht naar Doha duurde zo’n 6 uur, daar hadden we een overstaptijd van 3 uur en daarna een 10uur-durende vlucht richting Denpasar, Bali. De vlucht viel (relatief) goed mee, het personeel was zeer vriendelijk en het eten -voor zover dat kan op een vliegtuig- wel oké. Ik boekte onze reis (vlucht + hotel) via Ebookers.

Eenmaal aangekomen in Denpasar kwamen we heel gemakkelijk de douane door, ondanks alle horrorverhalen over uuurenlang aanschuiven zaten we na een klein uurtje al in de taxi.

We verbleven in het White Rose Hotel in Kuta, eigenlijk dé feeststad in Bali. Hoewel het hotel in een zijstraat van de Jalan Legian (een straat vol bars, cafés en discotheken) ligt, hadden we geen last van lawaai. We voelden er ons wel soms onveilig en hadden, achteraf gezien, misschien beter een rustiger gelegen hotel gezocht. Wel was het erg handig dat we dicht bij het hotel iets konden eten (en dus niet altijd een taxi moesten nemen of in het hotel zelf eten) en was het relatief goedkoop. Het had ook een erg fijn zwembad (met genoeg ligbedjes!) en het ontbijt was super. Voor hotel + vluchten betaalden we per persoon een kleine 1200 euro.

collage white rose hotel kuta bali

Vooraf had ik wat opgezocht over hoe je je het best kon verplaatsen op het eiland, want met het openbaar vervoer is niet echt een optie. Wat wél een goede manier van verplaatsen is, is per (huur)scooter, per taxi of door het huren van een auto met chauffeur. Wij namen meestal een taxi of gingen mee met de vriendelijke Wayan Adiarsa. Hij kent het eiland (en zijn geschiedenis) fantastisch goed en stelt meteen een aantal dagtrips voor, wij deden met hem bijvoorbeeld een dagtrip naar Ubud en hij bracht ons naar Tanah Lot, naar Uluwatu en naar het Bali Marine and Safari Park. We namen een taxi naar Waterbom, het grootste waterpretpark van Azië en bezochten onder andere Sanur en Seminyak.

Dagtrip naar Ubud

Eén van de eerste dagtrips op onze planning, was die naar Ubud. Ik had zelf op voorhand al een vrij goed idee van wat haalbaar was en had Ubud (en omgeving) op onze planning gespreid over 2 dagen, maar in samenspraak met Wayan hebben we onze planning een beetje aangepast zodat we meer konden zien in Ubud én langer in het Bali Safari & Marine park konden blijven. Goede deal, lijkt me!

Onderweg naar onze eerste stop, Goa Gaia, zag mijn vriend een mooi tempelcomplex. Hij had er wat vragen over en Wayan stelde meteen voor om daar te stoppen, en dat deden we dus. Het was geen erg toeristisch tempelcomplex maar wel echt de moeite, ik kan jullie dus ook niet echt een naam geven maar er zijn alleszins veel gelijkaardige tempelcomplexen in Bali.

Tempel complex 2 Bali

Kopi Luwak, koffie op basis van uitwerpselen…

Hierna reden we door naar een koffieplantage, waar je de bekende Kopi Luwak kon proeven. Kopi Luwak is gemaakt van de uitwerpselen van het kleine katachtige beestje de Luwak (echt waar!). De Luwak eet de lekkerste en meest rijpe koffiebonen uit maar verteert ze niet. Zijn uitwerpselen worden dan verzameld en de boon zit er nog in zijn geheel in. Deze bonen worden proper gemaakt en daarna gebrand en van die gebrande bonen wordt de koffie gemaakt. Ik ben zelf niet echt een koffieliefhebber en heb de koffie dus niet geproefd maar het zou de lekkerste (en waarschijnlijk duurste) koffie ter wereld zijn, dus wel een aanrader als je op Bali bent. Zo’n kopje Luwak koffie kostte zo’n 4 euro bij de koffieplantage, maar is waarschijnlijk wel goedkoper te vinden.

DSCN2500

Die dag bezochten we nog Goa Gajah (de olifantengrot) de mooie watertempel Tirta Empul, de vulkaan Kintamani, de groene rijstvelden en de tempel Pura Gunung Kawi. Vooral Tirta Empul (bovenste foto rechts) en de rijstvelden vond ik de moeite. De leukste ervaring van de dag was misschien wel toen Wayan één van de (wilde) apen in Monkey Forest met wat voedsel lokte en de aap op mijn arm kwam zitten!

Ubud Bali collage 2

Ik vond de trip naar Ubud echt fantastisch, misschien zelfs de tofste dag van de hele vakantie. Als ik ooit nog eens de kans zou krijgen om naar Bali te gaan, zou ik zeker enkele dagen in Ubud willen verblijven! Wayan was, zoals reeds gezegd, een fantastische chauffeur en daarom hebben we ook nog een aantal andere trips met hem geboekt, waarover later meer! Wij betaalden Wayan 450 000 IDR dus zo’n 34 euro. Deze prijs was voor de hele dag, benzine en parkeerkosten inbegrepen.

Xx Hanne

Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.