“Cruisen, is dat niet iets voor oude mensen?” Dat was mijn eerste bedenking toen mijn ouders voorstelden om deze zomer op cruise te gaan, en er is een grote kans dat jij dat ook dacht toen je de titel van deze post las. Na wat opzoekwerk (want ik zou Hanne niet zijn als ik dat niet gedaan had…), kwam ik er achter dat dat eigenlijk helemaal het geval niet is, en dat cruisen gewoon een leuke manier is om je te verplaatsen en zo wel zes steden in een week te zien!

Op 25 juli gingen wij in Barcelona aan boord van de MSC Divina, één van de grootste schepen ter wereld. Wij kozen voor deze reis vanwege de leuke aanmeerhavens, de grootte van het schip (bij een groter schip heb je minder kans op zeeziekte) en het feit dat Barcelona relatief makkelijk en goedkoop te bereiken was.

MSC Divina

Wij meerden aan in deze havens:

 • Napels (Italië)
 • La Spezia (Italië)
 • Citavecchia (Italië)
 • Cannes (Frankrijk)
 • Palma De Mallorca (Spanje)
 • Barcelona (Spanje)

De dag na ons vertrek was meteen al een ‘zeedag’, dat is een dag waarop je nergens aanmeert en dus de hele dag op de boot blijft. Voor mij geen probleem, ik kan enorm genieten van een dagje aan het zwembad!

Collage

Wat is er allemaal te doen op zo’n schip?

Veel mensen vroegen me, na de reis, of ik me niet had verveeld tijdens de momenten op het schip. Hier kan ik nu volmondig ‘nee’ op antwoorden, want ik vond de tijd op het schip zelfs veel te weinig! Er is zoveel te doen en aangezien je meestal een hele dag op uitstap bent, is het zeker geen luie vakantie. Wij kwamen meestal weer aan boord rond 18u00, dan heb je nog net tijd voor een snelle douche en om je klaar te maken want om 19u werden we verwacht in het restaurant.

De compacte kamer was van alle gemakken voorzien. Het balkon is zeker een meerwaarde, het is heerlijk om na een drukke dag een boek te lezen op je eigen balkon

In de meeste all-inclusive (en andere) hotels is er niet echt een vaste ‘dinnertime’, maar op de MSC-cruises is dat wel het geval. Je hebt early seating (wat wij hadden) of late seating, en er wordt van je verwacht dat je op het juiste uur in het restaurant bent. Lukt dat een keertje niet of heb je zin in een snelle(re) hap, dan kan je natuurlijk ook terecht aan het buffet. In het restaurant deel je je tafel ook met een andere familie, maar dat vonden wij net heel gezellig!

Na het diner is het zeker de moeite om naar de show te gaan kijken. Die was keer op keer erg spectaculair en deed denken aan shows van Cirque Du Soleil. MSC staat er ook voor bekend om erg goede shows te hebben, en dat kan ik alleen maar beamen! Alleen al om de enorme zaal te gaan bekijken, moet je er eens heen, want er zit werkelijk een schouwburg onderin dat schip!

MSC Divina pantheon

Als je overdag eens niet op excursie gaat, kan je een duik nemen in één van de zwembaden, je in het zweet werken in de gym of ontspannen in de spa. Ook zijn er, voornamelijk aan het zwembad, veel activiteiten. Iedere dag krijg je een soort krantje met daarin de activiteiten voor de volgende dag en dat staat altijd propvol. Vervelen zul je je alleszins niet!

Wat vond ik ervan?

Laat me beginnen met te zeggen dat ik het schip echt heel mooi en goed onderhouden vond. Het was zàlig om op ons balkon te zitten als we op volle zee waren (je ziet echt enkel het helblauwe water). Het is daarom dat ik het zeker de moeite vind om bij te betalen voor een balkonkajuit, als dat nog in je budget past. Wat ik persoonlijk minder de moeite vond, was het Allegrissimo drankenpakket. Dranken zijn in tegenstelling tot het eten niet inclusief, en deze kan je dus ofwel apart betalen (rekening houden met 15% service fee!) of je kan kiezen voor een drankenpakket. Wij kozen voor het Allegrissimo drankenpakket aan ongeveer 22 euro per persoon per dag. Hierin zitten bijna alle cocktails, frisdranken, een aantal wijnen en zelfs ijsjes. De selectie vond ik heel goed en ruim (ook zijn alle dranken van de ‘echte’ merken), maar omdat ik weinig tot geen alcohol drink, zou ik het denk ik niet nog eens opnieuw doen, je moet toch echt wel veel drinken om aan 22 euro te komen per dag, en als je een dag op uitstap gaat, kan je er overdag al geen gebruik van maken.

Het eten was heel lekker, het lunchbuffet nog uitgebreider dan het avondbuffet. Daarom kozen wij er meestal voor om naar de ‘Main Dining Room’ te gaan, waar het eten zeer gevarieerd en erg lekker was. De havens waar we aanmeerden, vond ik ook allemaal goed gekozen, met uitzondering van Napels misschien.

Restaurants MSC Divina
Lekker eten kan aan het buffet (links) of in de MDR (rechts)

Wat kost zoiets?

Ik deed deze reis met mijn ouders, dus het budget lag een stukje hoger dan wanneer ik het met mijn vriend of vriendinnen zou doen. Veel mensen denken dat cruisen heel duur is, en dat kan het ook zijn, maar cruisen kan ook best budgetvriendelijk! Je kan de prijs vergelijken met een goed all-inhotel. Daarbij kan je ook rond de 600eu blijven, maar je kan ook reizen boeken van boven de 1000 euro.

Tips om budgetvriendelijk te cruisen:

 • schrijf je in op de nieuwsbrief van de verschillende rederijen, zij sturen vaak last-minute aanbiedingen
 • neem geen all-in drankenpakket
 • ga voor een guarantee binnenkajuit (door de ‘guarantee-optie’ zit een upgrade er dik in)
 • organiseer je excursies zelf en boek ze niet aan boord
 • reis indien mogelijk niet in het hoogseizoen

Mijn vooroordelen waren duidelijk fout, ik had een heel leuke vakantie op de MSC Divina en zou het zeker nog eens opnieuw willen doen! Ik heb er zoveel indrukken opgedaan dat het onmogelijk is om alles te vertellen in één post, dus als je nog vragen hebt: vraag maar raak! 

Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.