kroatië

Hi!

Alweer een maandje geleden vlogen mijn vriend en ik richting Pula, Kroatië. En van daaruit vertrokken we op roadtrip met als eindbestemming: Zadar. Het werd een prachtig reisje waarbij we in- en ontspanning combineerden. Mijn indrukken en aanraders goot ik even in vijf tips!

Tip 1: Rij de kustlijn af

Kroatie

Pula – Rijeka – Pag – Zadar

Dankzij onze huurauto slaagden we erin heel wat plekken te bezoeken op korte tijd. We gingen van Pula naar Zadar in 8 dagen en 4 stops/verblijfplaatsen: Pula, Rijeka, Pag en Zadar.

Kroatië

De kustlijn van Kroatië is zo’n aanrader! We kozen er dan ook om geen enkele keer via de autostrade te rijden, maar altijd zo dicht mogelijk bij de kust. De uitzichten vanuit de auto waren bij momenten fenomenaal. Omdat we maar een weekje de tijd hadden, geraakten we maar tot aan Zadar. Maar Zadar – Dubrovnik staat sowieso nog op onze bucketlist!

 

Tip 2: Island Hopping

KroatiëKroatiëKroatië

Het oorspronkelijke plan was om nog iets meer eilanden te bezoeken, maar dat viel -met de ferry enzo- uiteindelijk toch wat kostelijk en tijdrovend uit. Wel verbleven we 2 nachten op het eiland Pag, van waaruit we met een boottochtje nog meer kleine eilanden en stranden bezochten.

 

Tip 3: Maak veel tussenstops

Onze verblijven hadden we op voorhand geboekt, maar de ‘activiteiten’ hadden we niet echt gepland. Daardoor kregen we heel wat tijd om de auto even te parkeren waar en wanneer we een mooi plekje tegen kwamen. En doordat we enkel via de kustwegen reden, kan ik je verzekeren: belachelijk veel prachtige plekjes van stop A naar stop B!

KroatiëKroatiëKroatiëKroatië

Voor bovenstaande plekjes onderbraken we met plezier onze rit!

Extra tip: via de app maps.me kon ik als passagier heel gemakkelijk volgen waar er iets te beleven zou zijn. Op voorhand download je de kaart van het gebied waarbinnen je reist. Meer dan locatietoegang heb je daarna niet nodig. Nood aan een pauze en binnen 5 kilometer een strandje? Icoontje van badplaats selecteren op de kaart, ‘route naar’ aanklikken en enkele minuutjes later met de voetjes in de zee!

 

Tip 4: Get lost

Kroatiëkroatië

Op het eiland Pag wouden we graag enkele dorpjes bezoeken. Maar toen we al een uurtje -op een onverharde weg (!)- aan het rijden waren, stopte de weg ineens. Een beetje sip keerden we terug, maar het uitzicht stelde weer niet teleur. Op de terugweg leek het alsof we via een weggetje konden afdalen naar de kust, en ja hoor. Na een steile afdaling werden we getrakteerd op een prachtig strand! Daarom: volg niet altijd de gps (zeker niet als ie je richting doodlopende wegen leidt), maar wijk eens af van je bestemming en je komt op wonderbaarlijke plaatsen terecht!

 

Tip 5: Bezoek nationale natuurparken Plitvice en Krka

kroatiëkroatiëkroatië

Toen we verbleven in een stadje dichtbij Zadar, bezochten we Krka National Park. Heel indrukwekkend! We bezochten het park in de voormiddag. Dat was maar goed ook, want tegen de tijd dat wij weer vertrokken, was het ineens een pak drukker. In het echte hoogseizoen is het vrees ik echt koppen lopen. Dat bleek ook bij de Plitvice meren het geval te zijn, als we onze Duitse mede-airbnb-toeristen mogen geloven. Plitvice is het bekendste park in Kroatië en stond dan ook bovenaan onze to-dolist. Maar toen we hoorden dat het wel erg druk was en omdat we wel al wat watervallen gezien hadden én omdat ik de laatste dagen wat ziekjes was, bleven we lekker een dagje aan het zwembad.


Oh ja, ons laatste verblijf had een zwembad. Perfecte, ontspannende afsluiter!

Tot de volgende!

x Layla

Save

Share:
Layla
Written by Layla
Hi! Sinds kort huur ik samen met mijn vriend ons eerste appartementje, in het schone Gent! Vandaar pendel ik naar Antwerpen, waar ik een master volg. Verder ben ik gefascineerd door tekst op alle manieren, kritisch en nieuwsgierig. In combinatie met koffie, taart of sushi minder kwetsbaar. - Layla