smartphone beside watch and camera

Als je bent zoals ik, wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk op reis gaan. Als student is mijn budget echter vrij beperkt en zitten wereldreizen er (nog) niet in. Backpacken en heel lowbudget reizen is niet mijn ding, maar toch verken ik graag andere horizonten. Vandaag deel ik mijn tips en probeer ik je te tonen hoe je jouw reis zo goedkoop maar toch zo comfortabel mogelijk kan boeken.

Waar vluchten boeken?

Als eerste wil ik graag de website delen die ik al-tijd gebruik om mijn vluchten te boeken. Skyscanner.be is eigenlijk een verzamelwebsite die een aantal boekingswebsites samenbrengt en alle vliegtuigmaatschappijen verzamelt. Ryanair, Brussels Airlines maar ook minder bekende maatschappijen waar je misschien anders niet zo snel aan zou denken zoals Icelandic Airlines of Turkish Airlines. Ook kan je ‘nabijgelegen luchthavens’ aanduiden, zodat je bijvoorbeeld ook vluchten vanaf Charleroi kan zien.

Op Skyscanner vind je echt heel makkelijk de goedkoopste vluchten als je een bepaalde datum in gedachten hebt, maar als je vrijer bent in je datums heb je nog meer kans om een goedkope vlucht te boeken. Je kan bijvoorbeeld ‘de hele maand’ aanduiden in plaats van een heen- en terugdatum en zo op een soort grafiek zien welke de goedkoopste datums zijn. Zo was het voor Bali bijvoorbeeld goedkoper om twee dagen langer daar te blijven, zelfs met de hotelkosten inbegrepen. Twee dagen langer op vakantie en daar nog geld mee winnen? Dat moet je mij geen twee keer vragen!

Een tweede tip: plan je reis op voorhand

Oké, het is natuurlijk heel leuk om gewoon in je auto of op het vliegtuig te springen en ter plaatse wel te zien wat je gaat doen, maar als je een dure vlucht boekt is dat eigenlijk gewoon zonde. Als ik zoiets doe heb ik altijd het gevoel niet ‘alles’ gezien te hebben en verschillende dingen gemist te hebben. Een heel goedkope oplossing: onderzoek vooraf goed welke dingen je daar wil zien. Je kan natuurlijk nog spontaan iets anders gaan doen, maar het is toch tof om een idee te hebben van welke dingen je zéker wil zien en welke dingen je wil zien als er nog tijd is.

IMG_1969bew

Nog een tip: zoek op voorhand al wat restaurantjes op

Als je op een toeristische trekpleister bent en je hebt honger, ga je al gauw snel je honger stillen in een Amerikaanse fastfoodketen (hoezo, lokale restaurantjes?) of schuif je je voeten onder tafel in een geldzuigend toeristisch tentje op één of ander bekend plein. Als je op voorhand al een idee hebt van waar je (goedkoop en lekker) kunt eten (en voor de die hards: dit nog even op een plannetje uitzet), zal je achteraf gegarandeerd goedkoper af zijn. Ik gebruik hiervoor zelf graag de foursquare-app (tip: sla de beste adresjes per stad op in de app), tripadvisor of internetfora.

Als je twijfelt tussen verschillende hotels is het ook een goed idee om deze eens uit te zetten op een aangepaste Google Maps kaart. Hierdoor zie je snel welke hotels bijvoorbeeld dicht bij de zee, dicht bij leuke buurten of bezienswaardigheden liggen.

Bali map
Ik maak vaak gebruik van aangepaste Google Maps kaarten. De pins hebben een verschillende kleurencode, zo krijgen winkels bijvoorbeeld een paarse pin en bezienswaardigheden een donkergroene.

Ikzelf vind het ook interessant om, in landen met erg weinig openbaar vervoer, te kijken waar het stadscentrum is en hier niet te ver van te zitten (tenzij je in een all-inclusive resort zit natuurlijk). Dat lijkt wellicht erg gezellig en deze hotels zijn vaak ook iets goedkoper maar als je bij je hotel nog geen maaltijden hebt geboekt kan het nogal duur worden. Dan moet je waarschijnlijk vaak een taxi boeken en die kost loopt natuurlijk ook snel op…

Last but not least: maak gebruik van Tripadvisor!

Deze website kent wellicht iedereen al, maar kijk eens wat verder dan alleen de score die mensen het hotel/restaurant geven. Wat zeggen ze er eigenlijk over? Is het eten echt slecht of zagen mensen over te weinig kastruimte? Voor mij een behoorlijk verschil. In de commentaren raden veel mensen je bijvoorbeeld ook specifieke kamers of goede eetgelegenheden in de buurt aan. Zo had ik, toen ik een hotel in Parijs had geboekt, bijvoorbeeld net op tijd gezien dat bepaalde kamers wel een bad hadden en andere niet. Hierdoor heb ik heerlijk kunnen baden in Parijs. Vaak lees je in de commentaren bijvoorbeeld ook welke verdiepingen wel of niet gerenoveerd zijn.

Ik kan natuurlijk ook wel genieten van eens ‘zomaar’ iets doen en volg niet altijd gedetailleerd mijn planning maar voor mij maakt het mijn reis echt compleet als ik weet dat ik niets gemist heb en er echt het beste uit heb gehaald.

Hier hou ik het even bij, lijkt het jullie iets om te lezen hoe ik specifiek mijn reis naar Bali heb gepland?

Xx

Hanne

Share:
Hanne
Written by Hanne
Hoi! Ik ben Hanne. Catlover - dansgrage levensgenieter - foodie.